Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in scopuri de TVA: Prevederi privind criteriile de evaluare a riscului fiscal. Anexele 5 si 6 (proiect MFP)

10-Feb-2020
2541

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea titlului VII “Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016.

MFP argumenteaza ca este necesara modificarea normelor pentru respectarea noilor dispozi?ii ale art. 316 alin. (9) ?i (11) din Codul fiscal, dat fiind ca, in prezent, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal sunt stabilite prin ordin al presedintelui ANAF - in cazul persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA.

Prin Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 815 din 8 octombrie 2019, prevederile art. 316 alin. (9) si (11) din Codul fiscal au fost modificate, in sensul in care criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in vederea inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA sunt stabilite prin normele metodologice, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de Hotarare.

Asadar, dat fiind datele prezentate mai sus, MFP arata ca se impune completarea pct. 88 din norme cu prevederi referitoare la criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in vederea inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA, precum si adaugarea unor anexe la normele date in aplicarea Titlului VII, anexele 5 si 6, in care sa se prevada aceste criterii.

De asemenea, o alta noutate a acestei Hotarari va fi introducerea unor prevederi tranzitorii pentru solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA depuse si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi. Asta inseamna ca acestea vor fi solutionate pe baza criteriilor stabilite prin acest act normativ.

Extras din ANEXA 1

(Anexa nr. 5 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Titlului VII din Codul fiscal)

Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care au avut anulat codul de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA.

1. SEDIU

1.1. Sediul social al persoanei impozabile analizate este stabilit la sediul profesional al avocatului si este utilizat in cadrul unui contract de asistenta juridica iar persoana impozabila analizata nu detine sediu/sedii secundare.

1.2. Sediul social al persoanei impozabile analizate este stabilit la sediul unei persoane fizice care desfasoara profesii liberale (exclusiv avocat), unei persoane fizice autorizate (PFA), unei intreprinderi individuale (iI), unei intreprinderi familiale (iF), unei persoane juridice precum si la proprietatea unei persoane fizice si este utilizat in cadrul unui contract de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an si persoana impozabila analizata nu detine sediu/sedii secundare .

1.3. Sediul social al persoanei impozabile analizate este stabilit la sediul unei persoane fizice care desfasoara profesii liberale, unei persoane fizice autorizate (PFA), unei intreprinderi individuale (iI), unei intreprinderi familiale (iF), unei persoane juridice precum si la proprietatea unei persoane fizice si este utilizat in cadrul unui contract de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an si persoana impozabila analizata detine sediu/sedii secundare in cadrul unor contracte de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an.

1.4. Sediul social al persoanei impozabile analizate este stabilit la sediul unei persoane fizice care desfasoara profesii liberale, unei persoane fizice autorizate (PFA), unei intreprinderi individuale (iI), unei intreprinderi familiale (iF), unei persoane juridice precum si la proprietatea unei persoane fizice si este utilizat in cadrul unui contract de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an si persoana impozabila analizata detine sediu/sedii secundare in cadrul unor contracte de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mare de 1 an.

2. INSOLVENTA/FALIMENT

2.1. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detine sau a detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) la cel putin o persoana impozabila5), la care a fost declansata procedura insolventei/falimentului in ultimii 5 ani fiscali incheiati si persoana impozabila inregistreaza obligatii fiscale principale restante.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica, si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror cota de participare la capitalul social este ≥ 25%, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii. 
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
3) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv a unei intreprinderi individuale (II).
4) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
5) Prin persoana impozabila se intelege:
- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator, la data la care a fost declansata procedura insolventei/falimentului, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare;
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de titulari, respectiv membri la data la care a fost declansata procedura insolventei/falimentului, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoana impozabila analizata, in cazul in care aceasta solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. INACTIVITATE FISCALA

3.1. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detine calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) la cel putin o persoana impozabila5) declarata inactiva fiscal in ultimii 5 ani fiscali incheiati, fara a fi reactivate.

3.2. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate a detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) la cel putin 3 persoane impozabile5) declarate inactive fiscal in ultimii 5 ani fiscali incheiati.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror cota de participare la capitalul social este ≥ 25%, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii.
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
3) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv a unei intreprinderi individuale (II).
4) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
5) Prin persoana impozabila se intelege:
-societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator, la data la care a fost declarata inactivitatea fiscala.
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de titulari, respectiv membri, la data la care a fost declarata inactivitatea fiscala.

4. INACTIVITATE TEMPORARA LA REGISTRUL COMERTULUI

4.1. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detine calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) la cel putin 2 persoane impozabile5) la care a expirat termenul legal de inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului fara ca aceastea sa fie reactivate.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, a caror cota de participare la capitalul social este ≥ 25%.
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
3) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv al unei intreprinderi individuale (II).
4) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
 5) Prin persoana impozabila se intelege:
-societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator, la data la care inactivitatea temporara a fost inscrisa la registrul comertului. 
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin calitatea de titulari, respectiv de membri, la data la care inactivitatea temporara a fost inscrisa la registrul comertului.

5. RESPINGERE/ANULARE INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA

5.1. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detine sau a detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) la cel putin o persoana impozabila5) la care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. c) - e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in ultimii 5 ani fiscali incheiati.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, a caror cota de participare la capitalul social este ≥ 25% .
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
3) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv a unei intreprinderi individuale (II).
4) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
5) Prin persoana impozabila se intelege:
- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator, la data la care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA.
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de titulari, respectiv membri, la data la care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA.

5.2. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detine sau a detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2) la cel putin o persoana impozabila3) pentru care incepand cu 01.02.2015 a fost respinsa solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA sau a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarilesi completarile ulterioare, in urma aplicarii procedurii de evaluare, situatie care se mentine in prezent.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, a caror cota de participare la capitalul social al persoanei impozabile este ≥ 25%.
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
 3) Prin persoana impozabila se intelege:
- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator, la data la care a fost respinsa solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA sau a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA. Din categoria persoanelor impozabile este exclusa persoana impozabila analizata.

6. OBLIGATII FISCALE RESTANTE

6.1. Suma totala a obligatiilor fiscale principale restante6) inregistrate de persoanele impozabile5) la care asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate detin calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) si de asociatii1) (persoane juridice) si/sau administratorii2) (persoane juridice) persoanei impozabile analizate, este mai mare sau egala cu 50.000 lei.

6.2. Suma totala a obligatiilor fiscale principale restante7) inregistrate de persoanele impozabile5) la care asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate au detinut, in ultimii 5 ani fiscali incheiati, calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4), este mai mare sau egala cu 50.000 lei.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, a caror cota de participare la capitalul social al persoanei impozabile este ≥ 25%.
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
3) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv al unei intreprinderi individuale (II).
4) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
5) Prin persoana impozabila se intelege:
-societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator.
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin calitatea de titulari, respectiv de membri.
- persoana impozabila analizata, in cazul in care aceasta solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru situatia prevazuta la pct. 6.1.
6) In categoria obligatiilor fiscale principale restante sunt incluse obligatiile fiscale principale, cu termen scadent, care sunt definite in cadrul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au fost achitate pana la data depunerii solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA.
7) In categoria obligatiilor fiscale principale restante sunt incluse obligatiile fiscale principale, cu termen scadent, care sunt definite in cadrul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au fost achitate pana la sfarsitul perioadei in care asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate au detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4) in cadrul persoanelor impozabile5) respective.

7. CONTRAVENTII

7.1. Cel putin unul dintre asociatii1) si/sau administratorii2) persoanei impozabile analizate si/sau cel putin una dintre persoanele impozabile5) la care acestia detin sau au detinut calitatea de actionar1)/asociat1)/administrator2)/titular3)/membru4), au inscrise in prezent in cazierul fiscal fapte de natura contraventiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislatiei in vigoare.
1) Prin asociat/actionar se intelege persoana fizica si persoana juridica, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, a caror cota de participare la capitalul social al persoanei impozabile este ≥ 25%.
2) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
3) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv al unei intreprinderi individuale (II).
4) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
5) Prin persoana impozabila se intelege:
- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (cota de participare la capitalul social este ≥ 25%), respectiv de administrator.
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin calitatea de titulari, respectiv de membri.
- persoana impozabila analizata, in cazul in care aceasta solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Faptele de natura contraventionala inscrise in cazierul fiscal sunt cele constatate si sanctionate inainte de data retragerii asociatilor/administratorilor din cadrul persoanei impozabile respective.

8. INFRACTIUNI

8.1. Cel putin unul dintre asociatii1) persoanei impozabile analizate si/sau cel putin una dintre persoanele impozabile6) la care asociatii2) si/sau administratorii3) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de actionar2)/asociat2)/administrator3)/titular4)/membru5) au inscrise in prezent in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015.
1) Prin asociat se intelege persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, a caror cota de participare la capitalul social al persoanei impozabile analizate este < 50%.
2) Prin asociat/actionar se intelege atat persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, indiferent de cota de participare la capitalul social al persoanei impozabile si indiferent de forma de organizare a asociatilor/actionarilor .
3) Prin administrator se intelege persoana fizica si persoana juridica infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia administratorilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, precum si a reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
4) Prin titular se intelege persoana fizica titulara a unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv a unei intreprinderi individuale (II).
5) Prin membru se intelege persoana fizica membra in cadrul unei intreprinderi familiale (IF).
6) Prin persoane impozabile se intelege:
- societatile infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii, in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice sau juridice) persoanei impozabile analizate detin sau au detinut calitatea de asociat/actionar (indiferent de cota de participare la capitalul social), respectiv de administrator. 
- PFA, iI, IF in cadrul carora asociatii/administratorii (persoane fizice) persoanei impozabile analizate detin calitatea de titulari, respectiv de membri.
Infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015, cu modificarile ulterioare, sunt cele constatate si sanctionate inainte de data retragerii asociatilor/administratorilor din cadrul persoanei impozabile respective.

Citeste si:

Regimul TVA pentru bunurile second-hand care contin metale pretioase, pietre pretioase- modificat ( Proiect de Hotarare)

9. VENITURI

9.1. Administratorii1) persoanei impozabile analizate nu au obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare celei in care se depune cererea de inregistrare in scopuri de TVA, respectiv in anul fiscal precedent, dupa caz.

9.2. Administratorii1) persoanei impozabile analizate au obtinut, in ultimele 12 luni anterioare solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, venituri exclusiv salariale preponderent ca valoare, din ocupatii corespunzatoare grupei majore 9 (conform COR ISCO08).
1) Prin administrator se intelege persoana fizica rezidenta.

10. REZIDENTA FISCALA

10.1 Cel putin unul dintre administratorii1) persoanei impozabile analizate este cetatean strain care nu detine rezidenta fiscala in Romania si capitalul social al persoanei impozabile analizate este sub 45.000 lei.
1) Prin administrator se intelege persoana fizica.

11. CONT BANCAR

11.1 Persoana impozabila analizata nu detine cont bancar sau cel putin una dintre persoanele imputernicite1) de persoana impozabila analizata pentru a desfasura operatiuni pe conturile bancare ale acesteia nu au calitatea de administrator/asociat/salariat.
1) prin imputernicit se intelege persoana fizica care are dreptul de a desfasura operatiuni pe conturile bancare ale persoanei impozabile analizate.

12. ACTIVITATEA DESFASURATA

12.1 Persoana impozabila analizata nu desfasoara activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.

13. TERTI

13.1 Persoana impozabila analizata desfasoara exclusiv activitati economice in afara sediului social/profesional si a sediilor secundare (punctelor de lucru).

14. SERVICII CONTABILE

14.1. Persoana impozabila analizata nu are desemnata o persoana care sa conduca compartimentul de contabilitate sau are desemnata o persoana care nu indeplineste prevederile art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa in compartimente distincte, inclusiv situatia in care persoana impozabila analizata nu are incheiate contracte de prestari servicii cu persoane fizice/juridice membre active CECCAR, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.

15. SALARIATI

15.1. Persoana impozabila analizata nu are incheiate contracte individuale de munca1) la data efectuarii analizei.
1) Din cadrul contractelor de munca sunt excluse contractele incheiate cu persoanele angajate in functia de director economic, contabil sef.

Nota:

*) in cazul in care persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) si alin. (12) lit. e) din Codul fiscal se afla in procedura insolventei prevazuta de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor avea in vedere asociatii si/sau administratorii care detineau aceasta calitate la data declansarii procedurii insolventei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie

    • Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate se realizeaza atunci cand anumite sume datorate de clienti nu mai pot fi recuperate, fie din cauza falimentului acestora, fie din motive juridice sau economice. In aceste situatii, firmele trebuie sa le elimine din contabilitate, respectand reglementarile contabile si fiscale in vigoare. In acest articol vom analiza principalele reglementari legislative cu privire la procesul de scoatere din evidenta a clientilor neincasati si vom prezenta...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori

    • Contractul de admninistrare sau mandat se foloseste ca instrument juridic pentru delegarea puterii de reprezentare si luare a deciziilor in cadrul unei organizatii sau societati comerciale. Acesta este utilizat preponderent pentru numirea administratorilor, directorilor, membrilor consiliului de administratie sau altor persoane care asigura conducerea unei entitati juridice, conferindu-le dreptul de a actiona in numele mandantului (societate, actionar etc.). In acest articol, vom analiza...» citeste mai departe aici

  • Impozit micro. 4 exemple de calcul UTILE pentru anul 2025

    • Impozitul pe veniturile micro a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, de aceea calcularea lui sau aplicarea acestui regim fiscal nu sunt intotdeauna usoare pentru contribuabili. In acest articol vom vedea cand se aplica acest tip de impozit, ce cota de impozitare trebuie sa plateasca firmele, dar si 4 exemple utile de calcul pentru anul 2025.» citeste mai departe aici

  • Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?

    • Atunci cand ti-ai infiintat un PFA sau un II, sau daca detii deja unul, trebuie sa fii la curent cu documentele pe care trebuie sa le intocmesti, pentru a te asigura ca respecti legea si ca nu vei fi sanctionat de autoritati. In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile si II-urile au obligatia de a tine Registrul de casa. Vom vedea in continuarea articolului daca exista sau nu aceasta responsabilitate, dar si restul documentelor care trebuie intocmite de aceste entitati.» citeste mai departe aici

  • ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025

    • OUG 10/2025 a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Acesta aduce mai mult schimbari in privinta regulilor nationale pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Vizati de modificari sunt furnizorii de criptoactive in Romania.» citeste mai departe aici

  • Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importante

    • Persoanele care dau in chirie case sau apartamente, trebuie sa stie ca, pe langa completarea contractului si declararea lui la ANAF, exista si alte obligatii fiscale importante pentru persoanele care incaseaza banii din chirie. De asemenea, in anumite cazuri, si firmele sau PFA-urile care inchiriaza spatii au unele indatoriri fiscale. Avem cazul urmator. Contract de inchiriere apartament intre o societate comerciala si 2 persoane fizice sot-sotie co-proprietari cu valoarea chiriei de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016