Impozitul pe constructii. Cum identificam amenajarile pentru care datoram taxa pe stalp?
In ce priveste impozitul pentru constructii speciale (taxa pe stalp), vom raspunde urmatoarelor intrebari:
1. Pentru 2014, cand se depune declaratia de mentiuni 010?
2. Pentru 2014, care este termenul-limita pentru depunerea declaratiei 100 aferent acestui impozit, cand se plateste si unde?
3. Pentru care din urmatoarele se datoreaza acest impozit:
- amenajari terenuri (platforme, drumuri, parcare, retele exterioare de canalizare, retele electrice exterioare, alei aferente constructiei sediului firmei), pentru curtea interioara unde se afla sediul societatii?
- post trafo, pentru care exista contract de uz si servitute cu Enel si act de dezmebramant pentru terenul unde este asezat post trafo?
- put forat
- instalatie gaz aferent sediului.
Declaratia de mentiuni 010 in care mentionati ca veti fi platitori de impozit pe constructii se depune pana la 31 ianuarie 2015 (in 30 de zile de la inceperea anului fiscal in care incepeti sa datorati impozit pe constructii).
Declaratia 100 se depune pana pe 25 mai inclusiv si se plateste in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv. (art. 296^36 din Codul fiscal ).
Impozitul pe constructii reprezinta venit la Bugetul de stat si , in anul 2014, s-a platit in contul cu extensia ROXX20070104XXXXX (pentru sectorul 1 Bucuresti) .Este posibil ca pana in Mai sa se modifice acest cont.
Conform art. 296^34 din Codul fiscal:
"In intelesul prezentului titlu, constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare."
ART. 296^35 Cota de impozitare ?i baza impozabila
"(1)Incepand cu anul 2015, impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 296^34, din care se scade:
a) valoarea cladirilor, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri;
b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la constructii inchiriate, luate in administrare sau in folosinta;
c) valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere a constructiilor, aflate sau care urmeaza sa fie trecute, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
d) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9 "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare;
e) valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, astfel cum aceasta este definita potrivit legii, inclusiv cele situate in zona contigua a Romaniei si zona economica exclusiva a Romaniei, astfel cum sunt delimitate prin Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei, republicata, pentru operatiunile legate de activitatile desfasurate in exercitarea drepturilor prevazute de art. 56 ?i 77 din Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marii, incheiata la Montego Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982, ratificata de Romania prin Legea nr. 110/1996;
f) valoarea constructiilor din domeniul public al statului si care fac parte din baza materiala de reprezentare si protocol, precum si cele din domeniul public si privat al statului, inchiriate sau date in folosinta institutiilor publice, constructii administrate de Regia Autonoma «Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat»;
g) valoarea constructiilor detinute de structurile sportive, definite potrivit legii."
Aceasta este baza legala pentru determinarea impozitului pe constructii si cea care, mai ales, defineste "constructiile" pentru care se datoreaza impozit.
Deci considerarea lor ca si "constructii" depinde de incadrarea pe care dvs. ati dat-o imobilizarilor la care faceti referire.
Pentru amenajarea de teren la care va referiti nu exista prevederi speciale inafara de cele citate aici.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme