Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

01-Ian-2025
1904
Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala
Cuprins

Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate.

In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul nostru.

Ce sunt pierderile fiscale

Pierderile fiscale reprezinta, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, pierderile anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, D101, cod M.F.P. 14.13.01.04, aprobata prin Ordin al presedintelui ANAF (ultimul fiind Opanaf nr. 423/2022). 

Lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal va prezinta toate modificarile fiscale pentru anul viitor, detalii AICI>>

Cum pot fi recuperate pierderile fiscale

Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit. (...)

Pierderile fiscale anuale sunt stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.

In cazul in care se recupereaza atat pierderi fiscale anuale, pentru aplicarea limitei de 70%, aceste pierderi se cumuleaza.

Ca urmare, in cazul in care aveti o pierdere fiscala (nu contabila) la finalul anului 2023 o veti recupera in urmatorii 7 ani.

Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit pentru anii precedenti anului 2024 si care raman de recuperat la data de 31 decembrie 2023 pot fi recuperate incepand cu anul 2024 in limita a 70% din profiturile impozabile realizate pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.

Lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal va prezinta toate modificarile fiscale pentru anul viitor, detalii AICI>>


Astfel, procentul de 70% se aplica la profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024 in fiecare dintre cei 7 ani consecutivi ulteriori inregistrarii pierderilor fiscale, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, iar aceste pierderi pot fi recuperate pe parcursul acestor 7 ani consecutivi.

Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

In continuare vedem o speta in care regasim un exemplu de calcul recuperare pierdere fiscala, explicata de specialistul nostru de la portalcontabilitate.ro

Luam exemplul unei societati cu activitate de comert care devine, de la 01.01.2023, platitoare de impozit pe profit si care a inregistrat in anul 2023 o pierdere fiscala de 1.077 lei. In primele doua trimestre ale anului 2024 a inregistrat pierdere, iar in trimestrul III a obtinut profit.

Pentru perioada 01.01.2024-30.09.2024, totalul veniturilor impozabile este de 21.615,50 lei, iar totalul cheltuielilor deductibile fiscal este de 17.753,85 lei, deci s-a obtinut un profit brut de 3.861,65 lei.

Lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal va prezinta toate modificarile fiscale pentru anul viitor, detalii AICI>>

Asadar, pierderea fiscala din anul precedent este de 1077 lei, iar modul de calcul pentru calcularea pierderii fiscale este urmatorul:

Plafonul de 70% se aplica la profitul impozabil aferent perioadei 01.01.2024-30.09.2024.

Pierderea recuperabila se calculeaza ca 70% din profitul impozabil, adica: Pierdere recuperabila=70% Profit impozabil

Utilizand valorile date: Pierdere recuperabila=70% 3861,65 lei =2703 lei

Deoarece pierderea fiscala la sfarsitul anului 2023 este de 1077 lei, mai mica decat pierderea posibil recuperabila (din calcul) puteti recupera integral acesta suma in trimestrul III anul 2024. Astfel, pierderea recuperabila in trim. III 2024 este de 1077 lei. (ati recuperat toata pierderea din 2023)

Pentru a determina profitul impozabil ramas dupa deducerea pierderii recuperabile, aplicam formula:

Profit impozabil ramas=Profit impozabil Pierdere recuperabila
Utilizand valorile date: Profit impozabil ramas=3862 lei (rotunjit) 1077 lei =2785 lei

Calcularea impozitului pe profit aferent profitului impozabil ramas se face astfel:

Impozitul pe profit se calculeaza aplicand cota de 16% la profitul impozabil ramas: Impozit pe profit= Profit impozabil ramas x 16%
Impozit pe profit = 2785 lei x 16% = 446 lei

Impozitul pe profit este deci 446 lei.

Ca urmare, profitul impozabil ramas dupa recuperarea pierderii fiscale este de 2785 lei, iar impozitul pe profit aferent este de 446 lei.

Ca si inregistrari contabile, se inregistreaza impozitului pe profit pentru trimestrul III 2024:

691 Cheltuieli cu impozitul pe profit = 4411 Impozitul pe profit 446 lei

In ceea ce priveste utilizarea contului 117 pentru a tine si evidenta fiscala, evidenta contabila si evidenta fiscala trebuie tinute separat, deoarece acestea urmeaza principii si reglementari distincte.

Evidenta contabila reflecta strict situatiile financiare ale companiei, in timp ce evidenta fiscala se refera la aspectele fiscale care pot sa difere semnificativ de contabilitate din cauza deductibilitatii fiscale si a altor ajustari prevazute de Codul Fiscal.

Nu este recomandata amestecarea evidentei contabile cu cea fiscala. Solutia optima este s? fie tinute aceste doua evidente separate, dar gestionate corect cu un sistem clar de reconciliere intre ele.

Pierderile fiscale, care difera de cele contabile, trebuie tinute separat si urmarite doar la nivel de calcul fiscal, in special in Declaratia de impozit pe profit (D101), care reflecta baza fiscala ajustata.

Aceste pierderi fiscale nu au un cont contabil propriu si nu se reflecta in contabilitatea financiara, dar se urmaresc in mod distinct la nivel fiscal pentru a fi utilizate in anii urmatori pentru compensarea profitului impozabil.

Trebuie tinuta o reconciliere clara intre pierderile contabile si fiscale. Aceasta nu implica inregistrari contabile suplimentare, ci un proces de verificare fiscala la fiecare final de an, sau/si trimestrial pentru a asigura aplicarea corecta a recuperarii pierderilor fiscale la calculul impozitului pe profit.

In concluzie, referitor la utilizarea contului 117 pentru a urmari pierderea fiscala:

  • Nu este recomandat sa amestecati evidenta contabila si fiscala. Pierderile contabile si cele fiscale trebuie gestionate separat, conform regulilor lor specifice.
  • Pierderea fiscala trebuie urmarita la nivel de evidenta fiscala, iar pierderea contabila la nivel de evidenta contabila.
  • Reconcilierea dintre cele doua evidente se face doar la nivel fiscal pentru calculul corect al impozitului pe profit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016