Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 101. Cum sa tratezi provizioanele in mod corect

10-Iun-2025
538
Declaratia 101. Cum sa tratezi provizioanele in mod corect
Cuprins

Completarea Declaratiei 101 poate ridica semne de intrebare atunci cand intervin provizioane sau ajustari pentru depreciere. In practica, aceste elemente pot fi deductibile sau nu, in functie de conditiile impuse de Codul Fiscal. In acest articol vom vedea, pe scurt, cum se reflecta aceste sume in D101, care randuri trebuie completate si ce diferente pot aparea intre evidenta contabila si cea fiscala.

Avem cazul acesta. Veniturile din anularea unor provizioane, precum si cele din anularea ajustarilor pentru depreciere se trec la rd. 1, venituri din exploatare? Nu exista o corelatie intre veniturile din exploatare din bilant si cele din D101 din cauza acestora. Cheltuielile privind provizioanele si ajustarile pentru depreciere se trec la rd. 2?

Ce este D101

Formularul D101 este un document fiscal utilizat in Romania, destinat persoanelor juridice (cum ar fi SRL-uri, SA-uri etc.) pentru declararea impozitului pe profit. Practic, este o declaratie anuala prin care o firma comunica autoritatilor fiscale cati bani a castigat si cat impozit trebuie sa plateasca statului pe baza acestui profit.

Este o obligatie importanta pentru companiile care aplica regimul de impozit pe profit (nu microintreprinderi), iar nerespectarea termenului de depunere sau completarea gresita poate atrage penalitati. De obicei, termenul limita pentru depunerea D101 este la finalul lunii martie pentru anul fiscal anterior.

Ce sunt privizioanele

Provizioanele sunt sume de bani puse deoparte de o firma pentru a acoperi cheltuieli viitoare, despre care se stie sau se banuieste ca vor aparea, dar nu se cunosc cu certitudine nici valoarea exacta, nici momentul in care vor avea loc.

Gandeste-te la ele ca la un „fond de rezerva” contabil. De exemplu, daca o companie se asteapta sa fie data in judecata sau sa plateasca despagubiri, poate constitui un provizion pentru acea suma estimata. Sau daca trebuie sa plateasca bonusuri angajatilor la final de an, dar nu stie exact cat, poate face un provizion pentru acest lucru. Provizioanele sunt o forma de prudenta financiara. Firma recunoaste din timp cheltuielile anticipate, astfel incat sa nu-si umfle artificial profitul.

Completare D101 venituri impozabile si neimpozabile

Conform art. 23 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal:

Veniturile care nu sunt impozabile sunt:
“d) veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere (...).”

Potrivit art. 26 din Codul fiscal:
“(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:
c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, reprezentand sume datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate, in limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustari, altele decat cele prevazute la lit. d)-f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;

(5) Reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, sub orice forma, reglementarile acestui articol aplicandu-se in continuare acelui provizion sau rezerva.”

Potrivit Ordinului 206/11.02.2025 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal"

Randul 20 se completeaza cu valorile corespunzatoare veniturilor neimpozabile, altele decat cele inregistrate la randurile 17 - 19, prevazute la art. 15 si 23 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, veniturile inregistrate in conturile 7812, 7813 si 7814 pe care le consideram neimpozabile, acestea se completeaza la randul 20 “Alte venituri neimpozabile” din declaratia 101, iar sumele care reprezinta venit impozabil (daca e cazul) se includ in randul 1 din declaratie fara a mai fi evidentiat in alta parte.

Completare D101 in cazul provizioanelor

De asemenea, potrivit OPANAF nr. 206/2025:

Randul 14 - se inscriu din punct de vedere fiscal provizioanele/ajustarile pentru depreciere constituite potrivit art. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, altele decat cele care sunt inregistrate pe cheltuieli de exploatare la randul 2 din formular.
(...)
Randul 29 - se inscriu sumele inregistrate drept cheltuieli in contabilitate, angajate pentru constituirea sau majorarea provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere si a rezervelor, peste limitele ori in alte conditii decat cele prevazute la art. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Provizioane si ajustari pentru depreciere, potrivit art.26 din Codul fiscal (rd. 14) la acest rand se trec provizioanele deductibile. Acestea sunt provizioanele care, potrivit reglementarilor fiscale, pot fi deduse la calculul venitului net impozabil. In rd 14 veti inregistra, daca este cazul, sumele reprezentand reprezentand provizioane, considerate deductibile conform art. 26 din codul fiscal, care, din punct de vedere contabil, nu sunt inregistrate pe conturi de cheltuieli.
Suma completata la aceest rand se cumuleaza cu alte cheltuieli deductibile la rd. Total deduceri (rd. 11 + rd. 12 + rd.13 + rd.14 + rd.15) (rd. 16).

Cheltuieli cu provizioanele/ajustarile pentru depreciere si a rezervelor peste limite sau in alte conditii decat cele prevazute de lege (rd. 29) la acest rand se completeaza provizioanele nedeductibile (doar acestea). Acestea sunt provizioanele care nu pot fi deduse pentru calculul impozitului pe venit. Suma completata la acest rand se cumuleaza cu alte cheltuieli nedeductibile la rd. Total cheltuieli nedeductibile (rd. 23 la rd. 33) (rd. 34).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016