Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende de platit asociatilor. Care sunt implicatiile fiscale?

02-Iun-2017
3836

In analiza urmatoare, avem ca subiect o firma care in luna decembrie 2016 a facut o repartizare catre dividende a sumei de 300.000 lei din profiturile anilor anteriori pentru a plati 5% impozit pe dividende. Dividendele se vor ridica in functie de necesitatile asociatilor. Avand in vedere ca la momentul intocmirii bilantului firma nu cunoaste sumele de care au nevoie si cand le vor ridica, vom stabili cum va incadra firma aceasta datorie in bilant si ce document va trebui sa aiba la baza pentru a putea face aceasta delimitare. 

Conform prevederilor de la art. 67 din Legea 31/1990 alin. (1) - (3) a societatilor comerciale:

 "(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.

 (2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii."

Asadar, in principiu dividendele datorate asociatilor se platesc in termen de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, astfel ca acestea pot fi incadrate la datorii pe termen scurt.

Numai daca Adunarea generala a asociatilor a decis si a consemnat intr-un document ca dividendele vor fi platite asociatilor dupa 1 an, aceasta datorie va fi inscrisa in situatiile financiare la datorii mai mari de un an.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016