Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce tratament fiscal aplica un ONG pentru a inregistra o donatie de tip imobil?

15-Iun-2012
15181
Un ONG dobandeste o casa prin contract de intretinere. In contabilitate s-a inregistrat la valoarea justa de 6.000 de euro.Vom analiza cum se va calcula amortizarea casei sau vanzarea acestui imobil, dupa caz.

Raspuns:

A) Punctele 1-3
In noul Cod civil , contractul de intretinere are o reglementare proprie in Capitolul XVIII - "Contractul de intretinere", din Titlul IX - " Diferite contracte speciale", Cartea a V-a - " Despre obligatii", art. 2.254 - 2.263.
Prin contractul de intretinere o parte se obliga sa efectueze in folosul celeilalte parti sau al unui anumit tert prestatiile necesare intretinerii si ingrijirii pentru o anumita durata, potrivit art 2.254 din Codul civil .
Potrivit art. 2.256 alin (1) din Codul civil , dispozitiile art. 2.243-2.247, art. 2.249, art. 2.251 alin. (1) si art. 2.252 se aplica in mod corespunzator si contractului de intretinere.

Potrivit art 2.243 alin (1) si (2), renta viagera poate fi constituita cu titlu oneros, in schimbul unui capital de orice natura, sau cu titlu gratuit si este supusa, sub rezerva dispozitiilor capitolului de fata, regulilor proprii ale actului juridic de constituire. Atunci cand renta viagera este stipulata in favoarea unui tert, chiar daca acesta o primeste cu titlu gratuit, contractul nu este supus formei prevazute pentru donatie.

Potrivit pct .174 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMEF 1969/2007, subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau achizitioneze active imobilizate.

O subventie guvernamentala poate imbraca forma transferului unui activ nemonetar, caz in care subventia si activul sunt contabilizate la valoarea justa.

In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale

Potrivit prevederilor pct 177 din acelasi act normativ,subventiile nu trebuie inregistrate direct in conturile de capital si rezerve.

Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat. Venitul amanat se inregistreaza in contul rezultatului exercitiului pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.

Astfel, va propun urmatoarele inregistrari:
a)Inregistrare donatie :
"Constructii" = 133 "Donatii pentru investitii"
b) Amortizare imobil
6811"Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor"=281"Amortizari privind imobilizarile corporale" si concomitent,
-inregistrarea cu cota-parte a subventiilor pentru investitii trecuta la venituri, corespunzator amortizarii calculate.
133 "Donatii pentru investitii" = 739"Alte venituri din activitatile fara scop patrimonial"

c) Vanzare imobil
461 "Debitori diversi" =738 "Venituri rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea persoanelor juridice fara scop patrimonial, altele decat cele care sunt sau au fost folosite in activitatea economica"
d) Incasare contravaloare imobil
5121"Conturi curente la banci" /5311"Casa" = 461"Debitori diversi"
e) Inregistrare scoatere din evidenta imobil
%= 212 "Constructii"
281"Amortizari privind imobilizarile corporale"
658"Alte cheltuieli de exploatare"
Si concomitent
133"Donatii pentru investitii"=739 "Alte venituri din activitatile fara scop patrimonial"

B) Potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. Prin urmare emiterea facturii nu este conditionata de calitatea persoanei caruia ii livrati bunul respectiv . Livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri sunt scutite de taxa, potrivit art. 141 alin (2) lit. f) din Codul fiscal . Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. Astfel, nu este obligatoriu sa emiteti factura.

C) Potrivit art. 15 alin (2) lit e) din Codul fiscal organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare.

In consecinta, daca contractul de intretinere este un contract cu titlu gratuit sub forma de donatie prin care se transfera dreptul de proprietate asupra imobilului catre ONG, acest venit este scutit la calculul impozitului pe profit conform art.15 alin (2) lit e.

Potrivit art 15 alin 2 lit j) din Codul fiscal organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;

Astfel daca acest activ nu este sau nu a fost folosit intr-o activitate economica, veniturile obtinute din cedarea lui sunt neimpozabile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016