Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obtinere de fonduri nerambursabile. Monografie contabila

30-Nov-2020
38223

Va rog sa ma ajutati cu inregistrarea in contabilitate a unui proiect nerambursabil. Ce inregistrari contabile trebuie sa fac la incheierea contractului, la primirea banilor si la amortizarea imobilizarilor?

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:


Tratamentul contabil al subventiilor este prevazut in Sectiunea 4 indice 11, pct. 392-404 din Reglementarile contabile,aprobate prin OMFP 1802/2014.

“393. - In cadrul subventiilor se reflecta distinct:
- subventii guvernamentale;
- imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;
- alte sume primite cu caracter de subventii.”Conform prevederilor contractelor de finantare, precum si celor din OMFP 1802/2014 [“346. -(1) Subventiile primite sau de primit de catre entitate se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte”] contabilitatea proiectelor trebuie tinuta distinct prin folosirea de analitice distincte:
OMFP 1802/2014 “397. - (1) Contabilitatea proiectelor finantate din subventii se tine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finantare, potrivit contractelor incheiate, fara a se intocmi situatii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.” 

Subventiile legate de activele amortizabile sunt recunoscute,de regula, in contul de profit si pierdere pe parcursul perioadelor si in proportia in care amortizarea acelor active este recunoscuta.

Conform punctului 394 alin. (2) din Reglementarile contabile, pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor; 
la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate;

b) din punctul de vedere al bilantului: 
creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca.
periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si se aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii.

Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii"). Venitul amanat se inregistreaza ca venit curent in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor. 

Monografia contabila standard pentru derularea unui contract de finantare nerambursabila este:

a) Aprobarea subventiei:
4452 = 4752

b) Factura de achizitie a imobilizarii:
21x=404

(OMFP 1802/2014 “394. - (1) Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate.”)


c) Cheltuieli lunare cu amortizarea imobilizarii

6811=28xx cu valoarea de intrare impartita la numarul de luni conform planului de amortizare si 
concomitent reluare la venituri a cotei-parti din subventiile pentru investitii, corespunzator amortizarii inregistrate:

OMFP 1802/2014 “398. - (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

In mod similar, subventiile legate de activele amortizabile sunt recunoscute, de regula, in contul de profit si pierdere pe parcursul perioadelor si in proportia in care amortizarea acelor active este recunoscuta.”

d) Inregistrarea cotei aferente subventiei primite:

4752 =7584 cu aceiasi suma care a fost inregistrata in cont 6811.

Veniturile din subventii compenseaza cheltuielile inregistrate. Subventia pentru active nu influenteaza impozitul pe profit deoarece este inregistrata ca un venit amanat.

e) Incasarea subventiei din finantare nerambursabila:
5121=4452

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Obtinere de fonduri nerambursabile. Monografie contabila":
Rating:

Nota: 3.55 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016