Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul contabil al subventiilor acordate prin programul START UP Nation

27-Oct-2023
3524
Tratamentul contabil al subventiilor acordate prin programul START UP Nation

Care este monografia contabila pentru fonduri nerambursabile START UP Nation?

Sunt inregistrate asa: - inregistrari active achizitionate?

- inregistrari cheltuieli servicii (consultanta, dezvoltare aplicatie web/site?

In cazul in care valoarea activelor achiztionate este mai mare decat valoarea subventiei, cand si cum se inregistreaza diferenta suportata de catre societate?

In prezent avem acordul de finantare semnat si aprobat, societatea a inceput sa achizitioneze o parte din produsele/serviciile aprobate dar nu a incasat banii de la stat, cum se procedeaza in acest sens? In baza acordului de finantare se poate face notele contabile de subventie, astfel incat contul de profit si pierdere sa nu fie afectat? Mentionez ca societatea este platitoare de impozit pe profit.

Tratamentul contabil al subventiilor acordate prin programul START UP Nation – raspunsul specialistului:

Incep prin a preciza ca programul Start Up Nation reprezintasprijin de la bugetul public de forma subventiilor pentru beneficiarii sai.
Din perspectiva contabila, incidente subventiilor le sunt prevederile Sectiunii 4.11 Subventii din Reglementarile contabile adoptate prin OMFP 1802/2014, cu precizarea ca recunoasterea in contabilitate a subventiei primite/de primit se va face cu respectarea normelor de la pct. 396, astfel:
"396. -

(1) Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca:

a) entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor; si

b) subventiile vor fi primite.

(2) Doar primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii subventiei au fost sau vor fi indeplinite.

(3) Recunoasterea veniturilor din subventii se efectueaza cu respectarea clauzelor care au stat la baza acordarii lor."

Dupa verificarea celor 2 conditii concomitente anterior redate, entitatea va contabiliza urmatoarele operatiuni:
1. Semnarea contractului de finantare poate reprezenta garantia indeplinirii conditiilor de acordare, dar nu singur:
4451=4751 pentru active
4451=741/472 pentru cheltuielile prezente/viitoare
2. Incasarea subventiei:
5121=4451
3. Achizitionarea activelor/efectuarea cheltuielilor (ordinea pct. 2 si 3 se poate inversa, in functie de clauzele grantului):
20x/213/214/6xx=40x
40x=512x
4. Trecerea subventiei la venituri astfel:
4751=7584 lunar, pe masura amortizarii imobilizarilor
472=741 in luna/lunile efectuarii cheltuielilor eligibile

Evidenta contabila a proiectelor finantate prin programe publice se va organiza pe analitice distincte, independent de sursa de finatare in cadrul aceluiasi proiect.
Analizand prevederile contabile anterior redate, avand in vedere si principiul contabilitatii de angajamente enuntat la pct. 53 din acelasi act normativ este necesar a se stabili momentul recunoasterii subventiei in functie de indeplinirea conditiilor prevazute la pct. 396 alin. (1) si nu legarea acestuia de incasarea propriu-zisa.
Monografia contabila aferenta unei astfel de subventii este urmatoarea:
4451=4751 La momentul indeplinirii conditiilor de eligibilitate cf. pct. 396 alin. (1)
4751=7584 La momentul inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea activului
512x=4451 La momentul incasarii subventiei, moment care poate fi intr-adevar ulterior celui de recunoastere a veniturilor din subventii

Va recomand ca document justificativ pentru recunoasterea subventiilor in evidenta contabila si existenta cererilor de plata aprobate de catre institutia din cadrul MEAT, coordonatoare a proiectului respectiv.



Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025

    • In acest articol vom reda noutatile care se aplica din anul 2025 in privinta Legii contabilitatii. Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025 Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, balanta de verificare se va intocmi obligatoriu lunar. Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor si se pastreaza timp de 10 ani. Situatiile financiare anuale...» citeste mai departe aici

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

    • Prin OUG 107/2024, a fost introdusa facilitatea conform careia se aplica, incepand cu anul 2025, o bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabili bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?

    • Reguli importante de aplicare a sistemului pe veniturile micro pentru firme, valabile incepand cu 1 ianuarie 2025, au fost aduse ca urmare a modificarilor incluse in OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Reamintim ca, asa cum apare in prevederile art. 47...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016