Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Administrator bloc neinregistrat fiscal. Completarea F100, F 205 si a Declaratiei Unice

31-Ian-2020
3680

In studiul de caz propus astazi vom vedea ce contributii trebuie sa achite pentru indemnizatia primita un administrator de bloc persoana fizica.

Specialistul nostru arata ca, in situatia in care administratorul nu este persoana fizica inregistrata fiscal si incheie o conventie civila, veniturile se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse iar platitorul venitului (asociatia de proprietari) are obligatia sa retina doar impozitul pe venit. Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre asociatia de proprietari prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. 

Impozitul pe venit se declara de asociatia de proprietari in: 

  • formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare;
  • formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. 

Administratorul datoreaza contributie la sistemul de sanatate daca estimeaza pe anul in curs venituri (cumulate) in suma de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara dupa cum urmeaza:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67; 
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70; 


c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125; 
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83; 
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103; 
f) venituri din investitii, definite conform art. 91; 
g) venituri din alte surse, definite conform art. 114 (aici se incadreaza veniturile realizate din conventii civile realizate de administratorul care nu este inregistrat fiscal). 

Daca administratorul estimeaza plafonul de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara, el datoreaza CASS si depune declaratia unica.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016