Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica in 2023: Este OBLIGATORIE sau nu transmiterea formularului doar cu veniturile estimate pentru anul in curs?

17-Mai-2023
5011
Declaratia Unica in 2023: Este OBLIGATORIE sau nu transmiterea formularului doar cu veniturile estimate pentru anul in curs?

Administratorul societatii (asociat unic) a depus in 2022 declaratia unica pe 2021, prin care declarat dividente incasate in 2021 si a estimat pentru 2022 dividende peste nivelul a 12 salarii minime.

Pentru veniturile estimate, i s-a stabilit un CASS de 3.060 lei cu termen de plata 25.05.2023, pe care l-a si achitat.

In acest caz trebuie sa mai depuna si declaratia unica pe 2022, cu veniturile din dividende realizate (avand in vedere ca ele au fost declarate ca estimate in declaratia pe 2021/2022)?

In cazul in care in 2023 a incasat dividende peste nivelul a 24 salarii minime, trebuie sa depuna declaratia unica doar pentru venitul estimat pe 2023? Cum trebuie sa procedeze?


Depunerea Declaratiei Unice – raspunsul specialistului:

Conform art. 170 alin. (1) si (2) din legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:


(...)
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;".
Totodata, art. 174 alin. (3) din Codul fiscal valabil la 31.12.2022 stipuleaza ca:
"(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia."

Asadar, intrucat pentru anul 2022 s-a estimat o valoare peste plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, estimare care s-a si confirmat, consider ca nu este necesara depunerea declaratiei D212 in 2023 cu realizatul aferent anului 2022.

Daca realizati si in 2023 venituri din dividende, atunci aveti obligatia transmiterii D212 conform art. 120 in termen de 30 de zile doar cu veniturile estimate pentru anul in curs.

Mentionez ca nu este gresit (si nici nu se vor dubla sumele) daca decideti sa transmiteti pana pe 25.05.2023 si realizatul pe 2022, dar de retinut este ca nu aveti aceasta obligatie.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016