UPDATE: A Fost Aprobat NOUL Model al Declaratiei Unice pe 2019! Vezi aici cum arata noul formular!
Update 18.01.2019
Modelul si continutul formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" au fost aprobate prin O.A.N.A.F. nr. 49/2019.
Articolul initial, din 11.01.2019
Pe site-ul ANAF, a fost pus in dezbatere publica un nou proiect de ordin al OPANAF pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Declaratia Unica este cea care in 2017 a comasat sapte declaratii fiscale. Formularul a fost completat de persoanele fizice care au inregistrat venituri, pe baza acestuia organul fiscal stabilind impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul 2017. Acest formular a fost folosit si in 2018 de persoanele fizice care au declarat impozitul pe venitul estimat, precum si contributiile sociale datorate pentru anul 2018.
Prin noul formular prezentat in proiectul de ordin ANAF se doreste declararea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate atat pentru veniturile realizate in anul 2018, cat si pentru veniturile estimate a se realiza in anul 2019.
Depunerea declaratiei
Declaratia se depune pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia:
- declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;
- declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
- declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Rectificarea declaratiei
- Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018" si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019", dupa caz).
- Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
- Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.
- La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
- declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata; - este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
- declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
- o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate;
- Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere. Fac exceptie contribuabilii care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
- Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza potrivit prevederilor art.120 alin.(7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
- Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia la organele fiscale competente si sa isi recalculeze impozitul pe venit. Documentele justificative in baza carora se reduc normele anuale de venit se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabililor.
In cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, vor notifica evenimentul organului fiscal competent in termen de 30 de zile de la data producerii acestuia, prin depunerea declaratiei si isi vor recalcula impozitul anual datorat.
Modul de depunere a declaratiei
Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: - prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV); - pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.
Completarea declaratiei
Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozitiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei fiscale a contribuabilului. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2018, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2019 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind impozitul pe veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania sau din strainatate si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit).
Modificarile fata de actualul formular sunt urmatoarele:
- includerea rubricilor necesare stabilirii de catre contribuabili a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2018;
- includerea unei sectiuni pentru declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, realizate in perioada 1 ianuarie - 22 martie 2018, inclusiv.
- modificarea sectiunii privind destinatia unei sume din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, intrucat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2018 a fost introdusa posibilitatea directionarii sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii;
- includerea unei sectiuni in vederea stabilirii venitului net anual impozabil si a impozitului datorat pentru anul 2018, in cazul veniturilor din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real, potrivit art.118 din Codul fiscal;
- includerea unei sectiuni care sa sprijine contribuabilii la stabilirea sumei de plata. Declaratia se depune pana la data de 15 martie 2019, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
ATENTIE!
Urmeaza o noua modificare a Codului Fiscal!
Caracteristici de editare, modul de difuzare, de utilizare si pastrare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
Denumirea formularului: "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
1. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare.
2. Se utilizeaza de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si contributiilor sociale datorate in anul 2018, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate in anul 2019.
3. Se intocmeste de catre contribuabil sau de imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, dupa caz.
4. Circula: - se depune in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
5. Se arhiveaza la dosarul contribuabilului
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!