Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica, actualizata iar! Ghid complet pentru depunerea Declaratiei Unice 2019

07-Mar-2019
11750

Update, 07 martie 2019

ANAF a actualizat din nou PDF-ul inteligent pentru Declaratia Unice privind impozitul pe venit pe veniturile realizate pe anul 2018, precum si a impozitului si contributiilor sociale datorate, pe veniturile estimate pe anul 2019 - conform OpANAF nr.49/2019. 

Reamintim ca Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune doar in format PDF inteligent (fisierul descarcat de pe portalul ANAF), completat si validat. Dupa descarcarea fisierului pe anumite versiuni de browsere (chrome, mozilla) fisierul se poate deschide doar prin click dreapta pe mouse - open with. Vezi AICI >>

Declaratia unica - ultima versiune actualizata in data de 06.03.2019. Vezi AICI >>

ATENTIE!

Desi mai este doar o saptamana pana la termenul de depunere a Declaratiei Unice, site-ul ANAF continua sa genereze mesaje de eroare. La fel si Spatiul Privat Virtual. Contribuabilii care au intrat zilele acestea pe portalul institutiei au putut citi urmatorul mesaj: "Utilizarea Serviciului Spatiul Privat Virtual este momentan indisponibila. Ne cerem scuze pentru inconvenientele create si va multumim pentru intelegere."

Articolul initial, 13.02.2019

Ai intrebari cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice in 2019? Fiscul pune la dispozitia contribuabililor un Ghid complet care raspunde intrebarilor referitoare la Declaratia Unica 2019.

Asadar, in acest material veti afla informatiile oficiale legat de:
- persoanele fizice care trebuie sa depuna Declaratia Unica 2019;
- termenul de depunere a Declaratiei;
- corectarea declaratiei Unice 2019;
- modalitati de depunere a Declaratiei.

Cine depune Declaratia Unica? 

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. 

Informatii complete privind persoanele fizice care au obligatia depunerii declaratiei unice, precum si instructiuni privind completarea acesteia se regasesc in Anexa nr. 2 a Ordinului presedintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“. 

Instructiunile sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea „Formulare fiscale ordonate dupa numar“. 

Care este termenul de depunere?

Declaratia se depune pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia: 

  • declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;
  • declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
  • declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice. 

Se poate corecta Declaratia? 

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018" si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019", dupa caz). 

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala. 

La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele: 

  • declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
  • este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
  • declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
  • o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

Cum se depune Declaratia? 

Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: 

  • prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credentialelor;
  • prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora pot efectua urmatoarele operatiuni: 

  • inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual;
  • completarea Declaratiei Unice;
  • depunerea Declaratiei Unice.

Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regaseste pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea Servicii oferite de ANAF. 

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin si functionarilor din cadrul organelor fiscale locale, in cadrul carora exista personal special instruit pentru a acorda indrumare si asistenta pentru depunerea Declaratiei Unice. 

Citeste si:

>> UPDATE: A Fost Aprobat NOUL Model al Declaratiei Unice pe 2019! Vezi aici cum arata noul formular!

>> Declaratia Unica 2019 - ANAF a publicat PDF-ul inteligent

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Declaratia Unica, actualizata iar! Ghid complet pentru depunerea Declaratiei Unice 2019":
Rating:

Nota: 3.28 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016