In 2025, persoanele fizice autorizate (PFA) care inregistreaza venituri sub plafonul anual stabilit pentru contributiile obligatorii la sanatate (CASS) si pensii (CAS) trebuie sa fie atente la modul in care completeaza Declaratia Unica daca doresc sa isi pastreze calitatea de asigurat in sistemul public.
Desi legea prevede contributii obligatorii doar peste anumite plafoane, contribuabilii care vor sa se asigure voluntar fie pentru acces la servicii medicale, fie pentru vechime la pensie. Acestia trebuie sa opteze explicit pentru plata acestor contributii. In lipsa unor clarificari oficiale din partea autoritatilor pana la termenul de depunere din 26 mai 2025, completarea corecta a Declaratiei devine esentiala.
In acest articol explicam concret cum se completeaza Declaratia Unica pentru a activa asigurarea voluntara la sanatate (CASS) in 2025, dar si cum poate fi rectificata situatia in cazul celor care doresc asigurarea la pensii (CAS), desi nu mai pot opta pentru ea la depunerea finala.
PFA asigurare voluntara la CASS
Avem cazul urmator. PFA inregistrata in sistem real, cu venitul net mult mai mic decat plafonul de 6 salarii pentru anul 2024, doreste sa fie asigurata la CASS si in 2025. Se completeaza capitolul II la estimari sau este asigurata fiind in baza de date si va plati in 2026 pentru 2025, chiar daca este sub plafonul de 6 salarii?
Specialistul ne spune ca pentru o PFA inregistrata in sistem real, care in anul 2024 a realizat un venit net sub plafonul a 6 salarii minime brute si doreste sa isi mentina calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate pentru anul 2025, exista in continuare incertitudini de interpretare privind obligatia de declarare si plata a CASS.
Cum se completeaza Declaratia Unica in cazul asigurarii voluntare la CASS
Daca pana la termenul-limita de 26 mai 2025 autoritatile nu emit clarificari oficiale privind aceste situatii, recomandarea de siguranta este ca persoana fizica sa opteze in mod expres pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prin completarea Capitolului II din Declaratia unica 2024/2025 sectiunea CASS estimat, alegand una dintre urmatoarele optiuni:
B. Desfasor activitati independente si am inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior, sau
C. Desfasor activitati independente si am inregistrat un venit net anual egal cu zero in anul fiscal anterior.
Prin aceasta optiune, contributia CASS se va stabili la nivelul bazei minime de calcul, corespunzatoare a 6 salarii minime brute pe economie aferente anului 2025, respectiv:
24.300 lei 10% = 2.430 lei.
Aceasta optiune asigura mentinerea calitatii de asigurat pentru perioada 26 mai 2025 25 mai 2026.
Ulterior, in anul 2026, la depunerea Declaratiei unice aferente veniturilor efectiv realizate in 2025, se va efectua regularizarea contributiei CASS, in functie de nivelul veniturilor obtinute comparativ cu plafonul anual.

Manual de politici contabile - Stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare de actiuni la o societate pe actiuni (SA) inchisa Care este procentul de impozitare pentru tranzactionare actiuni la o societate inchisa de tip SA, tranzactionare directa intre doi actionari? Cine plateste si cum? Concret, unul...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii catre beneficiari din UE.RO e -Factura Societatea presteaza servicii de consultanta juridica catre persoane juridice stabilite in Comunitatea Europeana, persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA in tara in care...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulNeconcordanta RO-Transport si e-TVA Avand in vedere corelatiile pe care le face ANAF intre RO e-TVA si RO e-Transport, nu am putea avea probleme daca achizitiile si livrarile intracomunitare pe care le raportam in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRegimul fiscal al veniturilor din premii ocazionale In cadrul unui eveniment organizat de societatea noastra pentru promovarea pachetelor turistice de croaziera, am acordat un premiu unei anagajate a unei societati partenere (prin...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReparatii curente efectuate de catre proprietarul unui spatiu inchiriat O persoana juridica inchiriaza de la o persoana fizica un imobil cu destianta de punct de lucru. Valoarea chiriei brute este de 6522 lei. Chiriasul face niste lucrari de reparartii...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Aceasta solutie este recomandata ca masura preventiva, in lipsa unor clarificari oficiale si pentru a evita eventuale intreruperi in calitatea de asigurat.
PFA asigurare voluntara la CAS si completare D. Unica
Un CMI nu a declarat la estimativa anului 2024 (cand a depus finala la 2023) ca este asigurat la CAS. La declaratia finala a anului 2024 veniturile obtinute sunt sub cele 12 salarii minime si nu este obligat la plata CAS-ului, totusi se doreste asigurarea la Pensii. Declaratia finala a anului 2024 nu mai prevede varianta de asigurare prin opriune la CAS. Cum se poate proceda in acest caz?
Specialistul ne spune ca in situatia prezentata, depuneti Declaratia unica 2023/2024 cu rectificare la Capitolul II in care completati toate informatiile care nu au fost modificate, dar completati si CAS prin optiune la SUBSECTIUNEA II.2.1 Date privind contributia de asigurari sociale(CAS) estimata.
Apoi, in Declaratia unica 2024/2025 la Capitolul I declarati CAS doar la SECTIUNEA I.4 Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente, impuse in sistem real, I.4.1.Stabilirea contributiei de asigurari sociale deductibile pentru calculul impozitului pe venit, potrivit art.118 din Codul fiscal.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro si de catre cei de la PortalPersoaneFizice. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.