Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFA

27-Mai-2024
549
Aspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFA

Un PFA a estimat pentru 2023 un venit net de 30.000 lei. A optat pentru plata CAS la 12 salarii minime, iar CASS-ul s-a incadrat intre 6-12 salarii minime. Venitul realizat pentru 2023 a fost de 35.000 lei.

1. Se mai completeaza in Declaratia Unica la realizat sectiunile 1.3.1 (CAS) si 1.3.2 (CASS)?

2. Daca CAS-ul de 9.000 lei a fost integral achitat in 2023 se include sau nu la pct. 2 de la sectiunea 1.1.1 in cheltuielile deductibile? La sectiunea 1.4 se completeaza valoarea de 9.000 lei la CAS datorat si astfel s-ar scadea de 2 ori aceasta suma si nu ar fi in regula.

Aspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFA – raspunsul specialistului: 

Raspuns 1

Cadrul legal: Ordinul ANAF nr. 6/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"

Sectiunea a 3-a"Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate"


Subsectiunea 1"Date privind contributia de asigurari sociale datorata"

24. Subsectiunea se completeaza de catre:

24.1. Persoanele fizice care indeplinesc conditiile cumulative de mai jos, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte:

a) au realizat in anul fiscal de declarare venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, din profesii liberale si contracte de activitate sportiva, cu exceptiile prevazute de lege) si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia celor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri; si

b) au estimat pentru anul fiscal de declarare un venit net/brut anual cumulat din veniturile prevazute la lit. a), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal.

Subsectiunea a 2-a"Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata"

31. Subsectiunea se completeaza de catre:

31.1. Persoanele fizice care au estimat in anul fiscal curent un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, din urmatoarele categorii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse,
iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta ca nu aveti obligatia completarii sectiunilor 1.3.1 si 1.3.2 din declaratie, intrucat ati estimat corect in declaratia unica intocmita in anul 2023 plafonul in care se incadreaza baza impozabila a CASS (intre 6 si 12 salarii minime), iar pentru CAS ati optat pentru venitul corespunzator plafonului de 12 salarii minime.
 
Raspuns 2


CAS-ul de 9000 lei nu reprezinta o cheltuiala deductibila, ci aceasta suma se scade in vederea determinarii venitului net anual impozabil si se mentioneaza in cadrul sectiunii I.4, la pozitia 2.Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Aspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFA":
Rating:

Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • E-TVA: ANAF propune ca termenul pentru depunerea D390 sa ramana acelasi

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiect de ordin pentru stabilirea termenului de depunere pentru declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare (390 VIES). Termenul pentru depunerea declaratiei ramane acelasi, pana la data de 25 a lunii urmatoare. Conform Referatului de Aprobare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor...» citeste mai departe aici

  • Aplicatia e-Transport este disponibila online! Pana pe 31 august 2024 NU se aplica sanctiuni

    • ANAF anunta, printr-un comunicat recent de presa, ca aplicatia e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, este operationala si poate fi descarcata din APP Store si Google Play. In acest sens, in fiecare punct de trecere a frontierei se transmit materiale in care sunt prezentate obligatiile pe care le au operatorii de transport, precum si informatii...» citeste mai departe aici

  • Topim preturile in mijlocul verii! Reduceri de 70% si transport GRATUIT pentru carti de fiscalitate si contabilitate

    • Modificarile legislative din fiscalitate nu sunt putine in ultima perioada si trebuie adaptate corespunzator, astfel incat sa evitati amenzile usturatoare si sa va asigurati de functionarea optima a firmei dumneavoastra. Pentru ca nu este usor sa tii pasul cu tot ce se schimba, unele legi fiind aprobate in scurt timp, cu siguranta aveti nevoie de putin ajutor din partea specialistilor. Cartile noastre de fiscalitate si contabilitate sunt acum la preturi reduse! Topim preturile pentru cele...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016