Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum trebuie completata Declaratia Unica pentru dividende obtinute atat din Romania, cat si din afara Romaniei

11-Mai-2022
33306
Cum trebuie completata Declaratia Unica pentru dividende obtinute atat din Romania, cat si din afara Romaniei

Va rog sa ma indrumati in completarea declaratiei unice pentru o persoana fizica care in anul 2021 a obtinut dividende din actiuni detinute in afara tarii (Canada, Spania, Olanda, Statele Unite). Sumele datorate sub forma de impozit in statele mentionate au fost platite la sursa.

Trebuie declarat si mentionat ca au fost achitate impozitele aferente conform tratatelor de evitare a dublei impozitari? In anul 2021 persoana fizica a ridicat si dividende dintr-un SRL romanesc, in valoare de 60.000 lei, impozitul fiind platit la sursa, in Romania.

Raspunsul consultantului fiscal Maria Ghimpu: 

Conform art. 130 “Venituri obtinute din strainatate” alin (4) din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.

Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform art 130 alin (1) din Codul fiscal, sunt persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2), respectiv:

persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, sunt supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei
persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditia de rezidenta prevazuta la art. 7 pct. 28 lit. b) sunt supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu prima zi in care declara ca centrul intereselor vitale se afla in Romania.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) este cea prevazuta de OPANAF nr 2127/30.12.2021. Declaratia unica se va completa potrivit Anexei 2 din OPANAF nr 2127/30.12.2021.- Instructiuni de completare a formularului 212 .

Potrivit art 155 alin (1) lit g) din Codul fiscal, veniturile din investitii (definite conform art 91 din Codul fiscal) sunt supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate, astfel cum se precizeaza:
“ Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri: (…)
g) venituri din investitii, definite conform art. 91; “

Potrivit art 170 alin (4) din Codul fiscal, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Avand in vedere prevederile legale mentionate, pentru dividendele a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, persoana fizica va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in suma de 2.760 lei, calculata astfel:

Pentru anul 2021, salariul minim brut pe tara este de 2300 lei .

Baza anuala de calcul a CASS pentru dividendele obtinute pe anul 2021 (12 Luni x Salariul minim) este de 27.600 lei. CASS datorata de persoana fizica pe anul 2021 este 10%*27.600 lei, respectiv 2.760 lei. Practic, indiferent de valoarea dividendelor incasate peste plafonul de 27.600 lei, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata este plafonata la suma de 2.760 lei.

In ceea ce priveste CASS datorata pentru dividendele incasate pe anul 2021, peste plafonul minim de 27.600 lei, persoana fizica va completa declaratia unica la urmatoarele sectiuni:
Sectiunea A- Date de identificare a contribuabilului

Sectiunea B- Capitolul I.- Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2021

Sectiunea 1.3 – Date privind CAS si CASS datorate

Se bifeaza - Subsectiunea I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata

Salt la sectiune si se completeaza urmatoarele Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata:
pct 1.5 Venit si/sau castig din investitii – cu suma de 27.600 lei
pct 2- Baza anuala de calcul a CASS – cu suma de 27.600 lei
pct 3 - CASS datorata – cu suma de 2.760 lei

Daca pe anul 2022 se estimeaza incasarea unor dividende peste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara (30.600 lei) , in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, atunci trebuie sa se completeze in declaratia unica si subsectiunea II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata. Pentru anul 2022, salariul minim este de 2550 lei .

Conform Codului fiscal, incadrarea in plafonul de 12 salarii minime brute se face, in cazul veniturilor din dividende, cu luarea in calcul a dividendelor "incasate, distribuite incepand cu anul 2018".
Potrivit art 122 alin (4) lit e) din Codul fiscal, Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din investitii a caror impunere este finala. Practic, pentru veniturile sub forma de dividende obtinute de persoana fizica care a incasat suma de 60.000 lei de la o persoana juridica romana , nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit datorat, intrucat obligatia retinerii , declararii si a platii impozitului pe dividende revine persoanei juridice,, astfel cum este prevazut la art 97 alin (7) din Codul fiscal.

Impozitul pe dividende retinut de platitorul de venit este impozit final. 

Pentru dividendele incasate din afara Romaniei, persoana fizica va completa Declaratia unica la urmatoarele sectiuni:

Capitolul I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2021

Sectiunea I.2: Date privind veniturile realizate din strainatate

Se bifeaza - subsectiunea I.2.1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate

Salt la sectiune, unde se va completa:
Tara in care s-a realizat venitul
Categoria de venit- se bifeaza pct 13 Dividende

Metoda de evitare a dublei impuneri- se bifeaza metoda conform Conventiei de evitare a dublei impuneri

Date privind impozitul anual datorat 

In urma completarii sectiunilor mai sus mentionate, va rezulta:

Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta.
Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata
Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul estimat si contributiile sociale estimate datorate, stabilite prin declaratia curenta

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016