Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Va rog sa ma indrumati in completarea declaratiei unice pentru o persoana fizica care in anul 2021 a obtinut dividende din actiuni detinute in afara tarii (Canada, Spania, Olanda, Statele Unite). Sumele datorate sub forma de impozit in statele mentionate au fost platite la sursa.
Trebuie declarat si mentionat ca au fost achitate impozitele aferente conform tratatelor de evitare a dublei impozitari? In anul 2021 persoana fizica a ridicat si dividende dintr-un SRL romanesc, in valoare de 60.000 lei, impozitul fiind platit la sursa, in Romania.
Raspunsul consultantului fiscal Maria Ghimpu:
Conform art. 130 “Venituri obtinute din strainatate” alin (4) din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.
Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform art 130 alin (1) din Codul fiscal, sunt persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2), respectiv:
persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, sunt supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei
persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditia de rezidenta prevazuta la art. 7 pct. 28 lit. b) sunt supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu prima zi in care declara ca centrul intereselor vitale se afla in Romania.
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) este cea prevazuta de OPANAF nr 2127/30.12.2021. Declaratia unica se va completa potrivit Anexei 2 din OPANAF nr 2127/30.12.2021.- Instructiuni de completare a formularului 212 .
Cheltuieli deductibile si nedeductibile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Potrivit art 155 alin (1) lit g) din Codul fiscal, veniturile din investitii (definite conform art 91 din Codul fiscal) sunt supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate, astfel cum se precizeaza:
“ Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri: (…)
g) venituri din investitii, definite conform art. 91; “
Potrivit art 170 alin (4) din Codul fiscal, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Avand in vedere prevederile legale mentionate, pentru dividendele a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, persoana fizica va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in suma de 2.760 lei, calculata astfel:
Pentru anul 2021, salariul minim brut pe tara este de 2300 lei .
Baza anuala de calcul a CASS pentru dividendele obtinute pe anul 2021 (12 Luni x Salariul minim) este de 27.600 lei. CASS datorata de persoana fizica pe anul 2021 este 10%*27.600 lei, respectiv 2.760 lei. Practic, indiferent de valoarea dividendelor incasate peste plafonul de 27.600 lei, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata este plafonata la suma de 2.760 lei.
In ceea ce priveste CASS datorata pentru dividendele incasate pe anul 2021, peste plafonul minim de 27.600 lei, persoana fizica va completa declaratia unica la urmatoarele sectiuni:
Sectiunea A- Date de identificare a contribuabilului
Sectiunea B- Capitolul I.- Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2021
Sectiunea 1.3 – Date privind CAS si CASS datorate
Se bifeaza - Subsectiunea I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata
Salt la sectiune si se completeaza urmatoarele Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata:
pct 1.5 Venit si/sau castig din investitii – cu suma de 27.600 lei
pct 2- Baza anuala de calcul a CASS – cu suma de 27.600 lei
pct 3 - CASS datorata – cu suma de 2.760 lei
Daca pe anul 2022 se estimeaza incasarea unor dividende peste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara (30.600 lei) , in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, atunci trebuie sa se completeze in declaratia unica si subsectiunea II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata. Pentru anul 2022, salariul minim este de 2550 lei .
Conform Codului fiscal, incadrarea in plafonul de 12 salarii minime brute se face, in cazul veniturilor din dividende, cu luarea in calcul a dividendelor "incasate, distribuite incepand cu anul 2018".
Potrivit art 122 alin (4) lit e) din Codul fiscal, Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din investitii a caror impunere este finala. Practic, pentru veniturile sub forma de dividende obtinute de persoana fizica care a incasat suma de 60.000 lei de la o persoana juridica romana , nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit datorat, intrucat obligatia retinerii , declararii si a platii impozitului pe dividende revine persoanei juridice,, astfel cum este prevazut la art 97 alin (7) din Codul fiscal.
Impozitul pe dividende retinut de platitorul de venit este impozit final.
Pentru dividendele incasate din afara Romaniei, persoana fizica va completa Declaratia unica la urmatoarele sectiuni:
Capitolul I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2021
Sectiunea I.2: Date privind veniturile realizate din strainatate
Se bifeaza - subsectiunea I.2.1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate
Salt la sectiune, unde se va completa:
Tara in care s-a realizat venitul
Categoria de venit- se bifeaza pct 13 Dividende
Metoda de evitare a dublei impuneri- se bifeaza metoda conform Conventiei de evitare a dublei impuneri
Date privind impozitul anual datorat
In urma completarii sectiunilor mai sus mentionate, va rezulta:
Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta.
Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata
Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul estimat si contributiile sociale estimate datorate, stabilite prin declaratia curenta
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividendePFA. Incasare de microgranturi din fonduri nerambursabile. Cum se inregistreaza veniturile in Declaratia UnicaDeclaratia Unica 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere in lei si valuta)Aspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFACum se completeaza Declaratia Unica in 2021 pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor(contract de inchiriere in lei )Ultimele articole
Declaratia Unica 2024. Care este modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venitVIDEO ANAF: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2023 pentru veniturile din chiriiWebinarii ANAF: Temele dezbatute in luna aprilie 2023 vor fi dedicate preponderent completarii si depunerii Declaratiei UniceDeclaratia Unica in 2023: termen limita de depunere, modalitati de transmitere si cum se completeaza declaratiaProvocarile unui freelancer la inceput de drumArticole similare
Precizare importanta MFP: declaratia privind impozitul pe veniturile din salarii la sediile secundare cu minim 5 salariatiOficial! Guvernul NU mai acorda suma de 1.500 lei pentru cresa sau gradinita. Suspendarea incepe cu data de 1 aprilie 2021Dividende repartizate si declarate prin D205. Mai este obligatorie completarea Declaratiei Unice?DECLARATIA UNICA 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse la norma de venitDECLARATIA UNICA 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse in sistem realUltimele articole
Profesorii care fac meditatii sunt obligati sa se inregistreze la ONRC si sa depuna D212Persoane fizice care NU au depus DECLARATIA UNICA in 2024. Cum trebuie sa procedeze in aceasta situatiePFA in 2024. Cum trebuie declarat CASS-ul in DECLARATIA UNICA estimativaPFA norma de venit. Cum se calculeaza plafonul de 25.000 euro in 2024?Proiect: ANAF modifica Procedura privind stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru anumite indemnizatiiSfaturi de la experti
Impactul depasirii plafonului si cesiunea partilor sociale asupra statutului de microintreprindere
Intrebare: Daca in cursul lunii august am depasit cifra de 500.000 euro verificand impreuna la cele 5 firme, trebuie sa modific vectorul la firmele 2 si 3 in platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul III (01.07.2024)? Sau, daca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA