Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai frecvente 10 intrebari adresate de contribuabili inspectorilor ANAF in sem I 2021

27-Dec-2021
4310
Cele mai frecvente 10 intrebari adresate de contribuabili inspectorilor ANAF in sem I 2021

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un material informativ prin care prezinta, pe langa principalele deficiente constatate de inspectorii ANAF ca urmare a activitatilor de control, si cele mai frecvente 10 intrebari adresate de contribuabili in sem I 2021.

Cele mai frecvente 10 intrebari adresate de contribuabili:

1. Cine completeaza declaratia unica?

Declaratia Unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

2. Care sunt modalitatile de depunere a declaratiei unice?

Declaratia unica se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:
a) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
-prin intermediul serviciului „Spatiu Privat Virtual”, disponibil pe www.anaf.ro;


-pe site-ul www.e-guvernare.ro

Formularul electronic poate fi descarcat gratuit de pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, Sectiunea Servicii online, subsectiunea Declaratii electronice- Descarcare declaratii.

b) in format hartie, direct la registraturaorganului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

Formularul declaratiei se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. Declaratia se completeaza in doua exemplare, bifand casuta corespunzatoare modului de determinare a venitului net, respectiv, in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Originalul se depune la registratura organului fiscal competent sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, iar copia se pastreaza de catre contribuabil.

Contribuabilii care nu detin un calculator sau nu dispun de o conexiune la internet si doresc sa depuna electronic declaratia fiscala, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale.

3. Cum se realizeaza inregistrarea in SPV?

Persoanele fizice se pot inregistra in SPV pe website-ul www.anaf.ro, in sectiunea „Spatiul Privat Virtual”, rubrica „Inregistrare Utilizatori persoane fizice si juridice” cu ajutorul unui nume de utilizator si a unei parole sau cu certificatul digital calificat.

In situatia inregistrarii pe baza credentialelor (nume utilizator si parola) activarea contului se poate face astfel:

a) verificare numar document- caz in care trebuie inscris numarul scrisorii primita in anul 2018 de la Ministerul Finantelor Publice, referitoare la inrolarea in acest serviciu, sau numarul unei somatii emise incepand cu 1 ianuarie 2015; aprobarea se face online;
b) verificare numar inregistrare decizie- caz in care trebuie inscris numarul unei decizii de impunere sau a unei decizii referitoare la obligatii de plata accesorii emise incepand cu anul 2013; aprobarea se face online;
c) identificare vizuala - caz in care, dupa finalizarea cererii de inregistrare SPV, persoana fizica se programeaza online pentru identificare vizuala. La data si la ora programarii, persoana in cauza este contactata video de un reprezentant ANAF, prin aplicatia Zoom, in scopul identificarii vizuale.

Daca totul este in ordine, la scurt timp se aproba inregistrarea in SPV si se transmite persoanei fizice solicitante un email cu confirmarea aprobarii;
d) aprobare la ghiseu -in cazul in care persoana fizica nu poate face inregistrarea potrivit literelor a),b),c), este necesar ca aceasta, dupa completarea formularului de inregistrare, sa se prezinte la unitatea fiscala pentru aprobarea inregistrarii.

Pentru a vedea continuare intrebarilor, click AICI»

 

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016