Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitare castig din vanzare de actiuni. Completarea Declaratiei Unice

22-Iul-2019
65767

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru contabil, Vera Constantin, abordeaza un subiect de interes, si anume impozitarea castigului din vanzarea de actiuni.

Avem urmatoarea situatie: se vand pachete de actiuni detinute la diverse societati din Romania si la SSIF-uri. Cei care vand actiunile sunt:

  • o persoana fizica romana,
  • o persoana fizica straina, rezidenta in UE, care prezinta certificatul de rezidenta
  • o persoana fizica straina, rezidenta in UE, care nu prezinta certificatul de rezidenta
  • o persoana juridica straina, rezidenta in UE care prezinta certificatul de rezidenta
  • o persoana juridica straina care nu este din UE, Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri, dar are CIF in Romania

Ce declaratii depun aceste persoane fizice si juridice? Cum se plateste impozitul si CASS-ul, de catre fiecare sau se retine la sursa?

Raspunsul specialistului

Veniturile din investitii impozabile in Romania cuprind printre alte categorii si veniturile din castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, si veniturile din dobanzi/cupoane primite ca urmare a detinerii de obligatiuni.

Incepand cu data de 01 Ianuarie 2018, conform prevederilor noului Cod Fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul titlurilor de valoare vor datora, pe langa impozitul pe venit in cota de 10% din castigul realizat, contributie individuala CASS (asigurari sociale de sanatate) din aceste venituri daca realizeaza venituri anuale cumulate din: investitii, activitati independente, activitati agricole, asocieri sau alte venituri peste plafonul egal cu 12 salarii de baza minime brute pe tara. Investitorii care realizeaza venituri cumulate sub plafonul egal cu 12 salarii de baza minime brute pe tara nu datoreaza CASS.

Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Persoana fizica trebuie sa determine castigul net anual impozabil aferent unui an conform art. 119 Cod fiscal, tinand cont de toate castigurile/pierderile rezultate din transferul titlurilor de valoare pe care le va realiza in acest an, sa stabileasca impozitul anual datorat conform art. 123 din acelasi act normativ si sa-l declare prin declaratia unica “depusa pentru anul fiscal anterior”, adica depusa pana la data de 15 martie 2019 (31.07.2019) pentru anul 2018.

Firma de brokeraj este obligata sa trimita fiecarui client si in fiecare an fisa de protofoliu pentru anul precedent. Aceasta fisa va contine toate informatiile despre castigurile sau pierderile obtinute.

Completarea si depunerea Declaratiei Unice, se va efectua la sectiunea cu privire la venituri din transferul altor titluri de valoare (ex.: actiuni, obligatiuni, unitati de fond, etc.), pentru care se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale. 
- sectiunea I.1.Date privind impozitul pe veniturile realizate in Romania
- sectiunea I.1.1. Activitatea desfasurata pct.9-transferul titlurilor de valoare
- sectiunea I.1.1.B Date privind impozitul pe venit realizat-pct.4 castig net anual, se completaza cu datele primite de la broker.

Fisa va fi transmisa doar daca s-au vandut actiuni (in cazul investitiilor pe brusa), daca s-au tranzactionat valuta/marfuri/etc sau daca s-au vandut unitati de fond (in cazul investitiilor in fonduri mutuale).

Indiferent daca s-a inregistrat o pierdere sau un castig, aceasta suma trebuie declarata la ANAF cu ajutorul declaratiei unice.

Impozitul aferent investitorilor pe bursa este de 10% pe profit. Practic, se va plati 10% din castigul aferent investitiilor pe bursa.

Pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.

Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele: reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 7 ani consecutivi; dreptul la report este personal si netransmisibil; pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei de 7 ani consecutivi, reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.

Pierderea neta anuala se poate utiliza doar pentru a recupera castiguri nete anuale (din investitii din Romania). Aceasta nu se poate utiliza pentru a recupera alte venituri/castiguri obtinute (investitii din strainatate, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor).

Persoanele fizice nerezidente care realizeaza castiguri de capital in Romania se supun aceluiasi tratament fiscal aplicabil veniturilor realizate de rezidenti romani. Daca cetatenii nerezidenti prezinta insa un certificat de rezidenta fiscala, atunci impozitarea se va realiza conform Conventiei de Evitare a Dublei Impuneri, avand de achitat impozitul aferent tarii care are cea mai scazuta fiscalitate (tara de rezidenta fiscala sau Romania, dupa caz).

Nu au obligatia depunerii declaratiei unice persoanele fizice nerezidente care au realizat castiguri/pierderi pentru tranzactiile efectuate printr-un intermediar, daca prin conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al persoanei fizice nerezidente nu este mentionat dreptul de impunere pentru Romania si respectiva persoana prezinta intermediarului certificatul de rezidenta fiscala.

In acelasi timp, conform Art. 230 alin. (5) din Codul Fiscal, intermediarii rezidenti in Romania, prin care persoanele fizice nerezidente obtin venituri din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani, au obligatia de a solicita organului fiscal din Romania codul de identificare fiscala pentru persoana nerezidenta care nu detine acest numar. In plus, intermediarii trebuie:
- sa calculeze castigul/pierderea la fiecare tranzactie efectuata pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta;
- sa calculeze totalul castigurilor/pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pentru fiecare contribuabil persoana fizica nerezidenta;
- sa transmita in forma scrisa catre fiecare persoana fizica nerezidenta informatiile privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent, pentru anul anterior;
- sa depuna anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent o declaratie informativa privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentii care sunt beneficiarii veniturilor din Romania au obligatia de a depune la intermediar, in momentul platii venitului, originalul sau copia legalizata a certificatului de rezidenta fiscala sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat, insotit/insotita de o traducere autorizata in limba romana. (art. 230 alin (2) din Codul Fiscal). Pe baza acestor documente si in urma analizei conventiei de evitare a dublei impuneri aplicabile, intermediarul indica in declaratia informativa caracterul neimpozabil al veniturilor, daca prin conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al persoanei fizice nerezidente nu este mentionat dreptul de impunere pentru Romania.

In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania, respectiv pentru aplicarea legislatiei Uniunii Europene, dupa caz. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta. Persoana fizica nerezidenta nu are obligatia de a declara castigurile/pierderile, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, daca prin conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al persoanei fizice nerezidente nu este mentionat dreptul de impunere pentru Romania si respectiva persoana prezinta certificatul de rezidenta fiscala. (Art. 230 alin. 5 – Codul Fiscal).

In toate celelalte cazuri, castigul net/pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani se determina si se declara catre organul fiscal competent din Romania de catrepersoana fizica nerezidenta, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului/pierderii, pentru aceasta utilizandu-se declaratia unica, ce poate fi accesat pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Persoanele juridice romane sau cu actionariat strain rezidente fiscal in Romania inregistreaza in contabilitate castigurile rezultate in urma vanzarii actiunilor ca venituri financiare, vanzarea nefiind supusa impozitarii si retinerii de sume la sursa. Prin urmare , obligatiile declarative se vor stabili la nivelul persoanei juridice in functie de vectorul fiscal al fiecarei societati si reglementarile fiscale aplicabile.

Castigurile din vanzarea de actiuni sunt inregistrate in contul 764 “Castiguri din investitii pe termen scurt cedate” iar vanzarea in pierdere se inregistreaza pe sema contului 6642 “Pierderi din investitiile pe termen scurt cedate”.

La calculul profitului impozabil se tine seama de prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, art. 21 prevede ca pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Veniturile rezultate din cedarea titlurilor, precum si cele din diferentele favorabile rezultate in urma evaluarii sunt venituri impozabile.

Cheltuielile rezultate din cedarea titlurilor, precum si cele din diferentele nefavorabile rezultate in urma evaluarii sunt cheltuieli deductibile.

O persoana juridica straina, rezidenta in alt stat, in cazul vanzarii de actiuni, va inregistra impozit de platit conform regulilor fiscale din tara sa.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016