Declaratia Unica se numara printre cele mai importante formulare pe care trebuie sa le depuna contribuabilii la ANAF, iar completarea ei nu este usoara, mai ales ca apar tot timpul noi modificari fiscale.
In acest articol vom vedea cine are obligatia de a depune Declaratia Unica, termenul limita de transmitere, noutatile aprobate conform Ordinului 7015/2024, dar si 5 exemple utile de completare, cu accent pe calcularea si declararea CAS si CASS.
Cine depune Declaratia Unica
Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Asadar, depun Declaratia unica: persoanele fizice, Persoanele fizice autorizate (PFA), Intreprinderile individuale (II), Intreprinderile familiale (IF), profesiile liberale (experti contabili, avocati, medici etc.)
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Termen depunere Declaratie Unica
Termenul de depunere a declaratiei pentru veniturile realizate in 2024 este data de 25 mai 2025.
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune (pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor) si in cazul in care in cursul anului fiscal contribuabilii incep sau inceteaza o activitate, potrivit legii, respectiv incep sa obtina venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, precum si in situatia in care intrerup temporar activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, respectiv in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul incetarii valabilitatii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere incheiate intre parti.

Cartea neagra a controlului fiscal

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulIncadrare mijloc fix pe cod de clasificatie conform HG 21392004 Am avea o intrebare legat de incadrarea ca mijloc fix - cod clasificare din catalogul mijloacelor fixe - in cazul unei Rampe care nu e fixa ci ar fi mobila in sensul in care se...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMomentul recunoasterii veniturilor conform OMFP 18022014 O societate comerciala cu obiect de activitate COMERCIALIZAREA ENERGIEI are de recuperat lunar, conform legii, de la Ministerul energiei/ ANPIS, sume reprezentand diferenta de pret...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulContinuare Impozitul de 16% aferenta venitutului impozabil in suma de 8000 lei, se inregistreaza in cursul luni aprilie si se declara prin declaratia 100 cu virare pana la data de 25 ale luni...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCoduri raportare SAF-T deductibil sau nedeductibil si restituire TVA Erori consistenta testul 2 si testul 4 D406 Va rog sa ma ajutati cu un model de nota contabila pentru cheltuieli deductibile 50% cu codurile de taxa aferente pentru a se genera...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInchiriere apartamente in regim hotelier.AIRBNB BOOKING Persoana fizica detine doua apartamente pe care le inchiriaza in sistem AIRBNB si BOOKING. In ambele platforme, are posibilitatea sa bifeze ca nu ofera factura, insa date fiind...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Contribuabilii care realizeaza venituri impuse pe baza normelor de venit ajusteaza norma anuala de venit prin reducerea acesteia proportional cu perioada in care nu au desfasurat activitate.
Codul de procedura fiscala prevede o amenda contraventionala intre 50 si 500 de lei pentru cei care uita sa respecte termenul-limita de depunere a declaratiei.
Modificari aduse Declaratiei Unice prin Ordinul 7015/2024
Ordinul nr. 7015/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" este in vigoare de la 31 decembrie 2024, fiind publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1327 din 31 decembrie 2024.
Noile reglementari aduse formularului „Declaratia Unica” reflecta un efort semnificativ de a simplifica procedurile fiscale si de a adapta documentul la modificarile legislative recente. Potrivit initiatorilor, cele mai importante modificari fata de versiunea utilizata in anul 2024 sunt urmatoarele:
1. Modificari la Capitolul I: Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate
- Introducerea de rubrici pentru succesorii persoanelor decedate
- Declaratiile depuse in urma anularii rezervei verificarii ulterioare
Formularul include rubrici specifice pentru situatiile in care contribuabilul depune declaratia dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, in conformitate cu articolul 105 alin. (6) din Codul de procedura fiscala.
- Rectificarea declaratiei unice pe baza notificarilor de conformare
- Eliminarea categoriei de venituri din cedarea folosintei bunurilor calificata drept venit din activitati independente
- Modificari in sectiunea dedicata CAS si CASS
Au fost introduse campuri noi pentru stabilirea si declararea obligatiilor fiscale anuale reprezentand CASS datorata pentru veniturile din activitati independente realizate din una sau mai multe surse, incepand cu anul fiscal 2024.
- Redenumirea si modificarea sectiunii dedicate impozitului pe veniturile din activitati independente
- Eliminarea rubricilor pentru indemnizatiile prevazute de OUG nr. 132/2020
- Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
- Sectiune noua pentru diferentele de CASS rezultate in urma recalcularii
- Restructurarea sumarului obligatiilor fiscale
- Eliminarea rubricilor pentru directionarea a pana la 3,5% din impozit
2. Eliminarea Capitolului II: Date privind impozitul pe veniturile estimate si contributiile sociale datorate in cursul anului fiscal
Acest capitol, destinat estimarii veniturilor si contributiilor sociale pentru anul curent, a fost eliminat, reflectand schimbarile legislative care simplifica procesul de raportare.
3. Introducerea unui nou capitol dedicat optiunii de plata a CASS
Un capitol distinct, denumit „Capitolul II – Date privind CASS datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025”, a fost adaugat pentru contribuabilii care aleg sa achite voluntar CASS in cursul anului fiscal.
4. Actualizarea instructiunilor de completare
Instructiunile au fost revizuite pentru a reflecta modificarile structurale si introducerea noilor sectiuni, facilitand utilizarea corecta a formularului de catre contribuabili.
Declaratia Unica - exemple de completare
In continuare vom vedea 5 modele de completare a declaratiei, cu accent pe calcularea si plata CAS si CASS.
Exemplul 1
O persoana fizica autorizata care nu depaseste norma de venit stabilita, este obligata la plata CAS si CASS? Dar daca doreste plata CASS, stabilirea contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca declaratia este depusa in termenul legal?
Solutie:
In cazul in care norma de venit este mai mica decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, nu se datoreaza CAS si CASS. Insa, in cazul in care se doreste sa se opteze pentru plata CASS, acest lucru se realizeaza prin depunerea Declaratiei unice - capitolul II.
In cazul in care declaratia este depusa in termenul legal, suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara.
Exemplul 2
O persoana fizica a obtinut castiguri din investitii in anul 2024 (transferul titlurilor de valoare si operatiuni derivate) si a primit in acest sens de la institutia care i-a administrat plasamentele in investitii o fisa de portofoliu in care este inscris un castig in valoare de 25.000 lei. De asemenea, in data de 14.01.2025 a incheiat si contractul de inchiriere nr. 1 cu chirie lunara de 550 lei, veniturile incepand a se realiza din data de 01.03.2025.
- In acest caz pentru castigurile din investitii persoana fizica va completa capitolul I din declaratie pe formatul declaratiei unice Declaratie unica (212) - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 7015/18.12.2024. Se utilizeaza de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei in cursul anului 2025. - publicat in data de 13.01.2025 .
- Pentru veniturile din chirii pe care persoana fizica le va realiza incepand cu 01.03.2025, persoana fizica nu va mai estima veniturile din chirii ci va depune Declaratia unica definitiva pana pe 25.05.2026 cu veniturile din chirii efectiv realizate in 2025.Contractul de inchiriere se va declara doar cu formularul C168.
- Persoana fizica datoreaza CASS, deoarece castigul net anual este peste plafonul minim de 6 salarii /19.800 lei valabil pentru 2024.
- Persoana fizica va datora impozit 10% aplicat la o baza de calcul dupa deducerea a 20% din contravaloarea chiriei.Termenul va fi 25.05.2026 pentru anul 2025.
Baza de calcul a impozitului: 5500 -5500*20% = 4400 lei
Impozit datorat de persoana fizica: 4400 lei*10% = 440 lei
Venit net din chirii: 5500 lei-440 lei = 3960 lei
Nu se datoreaza CASS in acest caz deoarece venitul net din chirii este sub plafonul a 6 salarii minime.
Conform Codului fiscal, incepand cu veniturile aferente anului 2024, pentru veniturile realizate inclusiv din transferul de titluri de valoare si instrumente derivate, contribuabilul datoreaza CASS daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu sase salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Exemplul 3
O PFA a fost radiata in luna octombrie 2024. A realizat venituri in perioada ianuarie-octombrie 2024 sub plafon (in total 4.000 lei). Este corect ca CASS estimat in suma de 3.600 lei in declaratia unica depusa pentru anul 2024 sa fie rectificat in 0 lei in declaratia unica rectificativa si sa nu plateasca CASS pe anul 2024 ?
In cazul incetari activitatii PFA, plafonul CAS,CASS nu se recalculeaza in functie de lunile de activitate.
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat in suma de 4.000 lei este inferior plafonului de 6 salarii minime pe economie aferent anului 2024, adica 19.800 lei, persoana fizica nu datoreaza CAS pentru anul 2024.
Conform art . 173 al.(18) din Codul fiscal, cu valabilitate in 2024:
In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (1) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Exemplul 4
Salariatii si pensionarii, care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala si drepturi civile sub plafonul stabilit de lege de 6 salarii minime, sunt obligati sa depuna declaratia?
Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza si venituri din drepturi de autor:
- Persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
- Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
In cazul in care salariatii si pensionarii au estimat ca vor realiza in anul 2024, venituri realizate in baza unor contracte incheiate potrivit Codului civil, atunci in cazul in care aceste venituri sunt sub plafonul de 19.800 lei, persoana nu are obligatia completarii Cap. II SECtIUNEA II. 2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2024 si nici obligatia platii CASS.
Exemplul 5
Pentru veniturile realizate ca persoane fizice independente, din activitati independente, in sistem real, pensionarii cu pensie anticipata, in afara de impozitul pe venit, trebuie sa mai declare si sa plateasca si CAS sau CASS? Daca da, atunci in ce situatie?
Referitor la acest caz, daca persoana fizica, pensionar, ce a estimat ca va obtine veniturile din activitati independente in anul 2024, care depasesc plafonul minim de 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, aceasta are obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si depunere a Declaratiei unice, completand corespunzator CAPITOLUL II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2024”, SUBSECtIUNEA a 2- a – „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”. Definitivarea impozitarii veniturilor pe 2024 se va face prin depunerea Declaratiei unice format nou : Declaratie unica (212) - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 7015/18.12.2024.