
Raportul Special
realizat de specialisti
In Declaratia Unica depusa in anul 2023 s-a bifat:
In anul 2024 nu am mai depus declaratia unica pentru anul 2023, intrucat NU AM OBTINUT VENITURI IMPOZABILE IN ANUL 2023.
Cum sa procedez ca sa regularizez suma declarata estimativ la CASS pe anul 2023, daca in anul 2023 nu am obtinut venituri impozabile si am primit Adresa de infiintare a popririi?
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cartea neagra a controlului fiscal
In principiu, in fiecare an, data de 25 mai este considerata drept data limita pana cand sxista posibilitatea sa se depuna declaratia unica, respectiv formularul 212.
In mod normal, nedepunerea declaratiei unice poate atrage o dubla pedeapsa pentru persoana implicata. Vorbim despre riscul de a incasa o amenda consistenta, dar si despre posibilitatea de a primi o impunere estimativa, care sa nu corespunda cu situatia reala a veniturilor incasate.
Pe de alta parte, exista si pericolul ca persoana vizata sa fie incadrata intr-o situatie mai complicata si anume posibilitatea existentei unei evaziuni fiscale.
Contribuabilii care declara venituri eronate au posibilitatea de a modifica declaratia unica depusa pana la 25 mai, insa numai pana la finalul anului calendaristic, respectiv pana la 31 decembrie.
Modificarea se poate face prin depunerea unei declaratii rectificative care sa aiba bifata cel putin una dintre casutele "Declaratie rectificativa privind capitolul I" si "Declaratie rectificativa privind capitolul II".
Declaratia rectificativa se poate depune precum declaratia unica, atat fizic, cat si online. Fizic la registratura organului fiscal sau prin posta, iar online prin intermediul anaf.ro sau e-guvernare.ro.
In cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
Daca se intarzie platile se aplica penalitati de intarziere si dobanzi, astfel:
• nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
• nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
In plus fata de acestea, potrivit art. 181 din Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere.
Penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:
a) se sting prin plata sau compensare pana la termenul prevazut la art. 156 alin. (1);
b) sunt esalonate la plata, in conditiile legii. in acest caz, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata.
Termenul de plata prevazut la art.156 alin.(1) arata ca:
1) Pentru diferentele de obligatii fiscale principale si pentru obligatiile fiscale accesorii, stabilite prin decizie potrivit legii, termenul de plata se stabileste in functie de data comunicarii deciziei, astfel:
a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1 – 15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusiv;
b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16 – 31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv.
Asadar, daca nu a fost depusa Declaratia unica ori a fost completata gresit, Fiscul va calcula din oficiu sumele de plata. Dvs. aveati obligatia declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada ………………………….
Neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda contraventionala, prevazuta la art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Nedepunerea declaratiei, in termen de 15 zile de la primirea Notificarii, atrage stabilirea din oficiu a obligatiei de plata, potrivit art.107 alin.(1) din
Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, aveti obligatia sa va prezentati la Fisc in vederea audierii, conform prevederilor art.9 din Codul de procedura fiscala.
In baza informatiilor avute de autoritatea fiscala in termen de 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei unice de impozit pe venit se vor intocmi listele cu persoanele fizice ce nu au indeplinit obligatia depunerii declaratiei unice.
In termen de 15 zile de la momentul in care listele cu persoanele fizice ce nu si-au depus declaratia sunt finalizate, vor fi notificate acele persoane in scopul depunerii declaratiei unice.
Daca au trecut alte 15 zile de la notificarea contribuabilului, iar acesta nu a depus Declaratia unica privind veniturile realizate, autoritatea fiscala va trece la stabilirea din oficiu a obligatiilor de plata.
In stabilirea din oficiu a obligatiilor de plata, autoritatea fiscala ia in considerare diverse informatii fiscale, cum sunt:
- informatii din alte declaratii fiscale depuse anterior;
- decizii de impunere generate de inspectii fiscale anterioare;
- informatii de la terti;
- estimari privind activitati efectuate in conditii similare de alti contribuabili:
- normele de venit adoptate prin transe de venit.
Avand aceste informatii, autoritatea fiscala emite formularul 256, decizie de impunere din oficiu, decizie pe care o comunica contribuabilului.
Desigur, in baza acestei decizii de impunere se poate incepe executarea silita.
Contribuabilul are dreptul ca in termen de 60 de zile sa depuna declaratia unica cu impozitul pe venit, conform situatiei personale, in termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu.
In acest caz, se anuleaza decizia de impunere din oficiu. In cazul in care contribuabilul nu-si exercita dreptul de depunere a declaratiei unice, decizia de impunere din oficiu ramane cu titlu executoriu.
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Sfaturi de la experti
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA