Intr-un context financiar tot mai complex, intelegerea reglementarilor legate de depunerea Declaratiei Unice si de impozitarea dividendelor este esentiala pentru orice asociatie sau actionar. Iar in acest articol vom vedea cum sa determinati suma care trebuie declarata, cum se calculeaza CASS in functie de dividendele incasate efectiv si care sunt responsabilitatile fiscale ale asociatilor in acest context.
Avem cazul urmator. O societate inregistrat, in 2024, in contabilitate repartizarea dividendelor prin Hotarare AHA, a calculat si retinut impozitul aferent, l-a achitat la bugetul statului. Suma dividendelor repartizate este de 500.000 lei.
Asociatului i s-au achitat in anul 2024 doar 10.000 de lei din cei 500.000 de lei. Acesta va declara in Declaratia Unica dividentul constituit in contabilitatea societatii sau doar suma incasata ca dividend? Va calcula contributia la asigurarile sociale de sanatate la cei 500.000 de lei sau doar la cei 10.000 de lei?
Cum se depune Declaratia Unica in cazul dividendelor
Declaratia unica se depune doar pentru dividendele incasate de asociat, luandu-se in calcul doar platile de dividende in contul bancar ala sociatului atunci cand se analizeaza baza de calcul CASS.
Asociatii depun Declaratia Unica?
Asociatul nu are obligatia de a depune Declaratia Unica deoarece veniturile sale din dividende nu depasesc 6 salarii minime brute in anul 2024. Ati mentionat ca s-au virat doar 10.000 lei in anul 2024.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulObligatii fiscale zilieri. Declaratia 112 O persoana straina, cetatean al Republicii Moldova, poate desfasura activitati ca zilier fara sa aiba autorizatie de munca conform Ordonantei 25/2014 privind incadrarea in munca si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulEroare SAF-T Am primit urmatoarea eroare la depunerea SAF-T: E: MasterFiles (1) sectiune AnalysisTypeTable (1) sectiune AnalysisTypeTableEntry (1) sectiune AnalysisIDDescription (1) eroare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulServicii informatice catre o firma din Malta fara cod valid in VIES - implicatii fiscale si obligatii TVA Avem un contract (servicii informatice) catre o firma din Malta, a carui VAT nu apare in Vies. Trebuie ca noi sa cerem cod special de TVA pt aceasta prestare de servicii?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulNeconcordante facturi cu discounturi la transmitere in SPV. Netransmitere facturi B2C in SPV. Consecinte fiscale Avem urmatoarele situatii: 1. Au fost emise facturi catre persoane juridice din programul Pharmec, aplicandu-se discounturi comerciale. Din cauza unei erori de program, la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRegim TVA pentru achizitii combustibil si taxe de drum prin card DKV Societatea a primit un raport detaliat de la furnizorul DKV pentru alimentarile de combustibil a autocamioanelor pe parcurs extern, raportul contine cantitatea de combustibil...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Cum se calculeaza CASS pentru dividende distribuite
Din 2024 pentru dividendele incasate care depasesc plafoanele legale se va datora CASS astfel :
- la nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara (contributia = 10% x 6 salarii minime);
- la nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara (contributia = 10% x 12 salarii minime);
- la nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe tara (contributia = 10% x 24 salarii minime).
Cum sunt impozitate si cine retine veniturile sub forma de dividende
Veniturile sub forma de dividende, se impoziteaza cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor.
Pana cand se vireaza impozitul
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
In cazul dividendelor, calculul si retinerea impozitului se efectueaza de platitorul de venit la data la care acestea sunt platite. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite contribuabilului indreptatit.
Se va plati CASS daca NU sunt distribuite dividende?
Potrivit art. 170 alin. (2), alin. (3) lit. d) si alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:
(...)
d (...), iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut, distribuite incepand cu anul 2018; (...).
(5) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
La art. 155 alin. (1) lit. g) sunt prevazute urmatoarele: g) venituri din investitii, definite conform art. 91;.
Asadar, obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din dividende intervine doar in masura in care persoana fizica incaseaza efectiv dividende in cursul anului fiscal, iar valoarea neta cumulata a acestora, impreuna cu alte venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), depaseste plafonul minim de 6 salarii minime brute pe tara. Pentru stabilirea incadrarii in plafon, se iau in calcul doar dividendele platite efectiv, diminuate cu impozitul retinut la sursa (8%).
Prin urmare, in lipsa unei hotarari AGA privind distribuirea si a platii efective a dividendelor, nu se naste obligatia de plata a CASS pentru persoana fizica.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.