Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea rezervelor legale. Ce modalitati de utilizare a facilitatilor exista?

28-Nov-2011
14237
Intrebare:

Facilitatile care se regasesc in rezerve (ex. diferenta dintre cota standard de impozit pe profit si cota 5% impozit pe profit platita pentru exporturi) conform art. 22(6) nu pot fi utilizate pentru
-majorarea capitalului social sau
-pentru acoperirea pierderilor fara recalcularea impozitului pe profit si accesoriile aferente
Pot fi insa acestea repartizate la dividende?


Raspuns:

Conform prevederilor OMFP 3055/2009 privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve:
- rezerve legale,
- rezerve statutare.

Rezervele legale, constituite din profitul impozabil (impozabil) conform prevederilor din actele normative care le reglementeaza si care sunt utilizate conform conditiilor impuse de legea respectiva (in cazul in speta este vorba de Legea 414/2002 privind impozitul pe profit cu privire la diferenta dintre cota standard si cota redusa de impozit pe profit).

Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net realizat de societate, conform prevederilor din actul constitutiv.

Referitor la intrebarea d-voastra privind utilizarea sumelor inregistrate in conturile de rezerve pentru repartizarea sub forma de dividende, mentionam urmatoarele:
- potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal si ale pct. 12 din HG 44, veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil reprezinta sumele inregistrate conform reglementarilor contabile in vigoare,
- potrivit prevederilor pct. 248 din OMFP 3055/2009 privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand rezerve legale constituite din profitul brut se scad din profitul impozabil. Ca urmare a acestei operatii, profitul care urmeaza sa se distribuie pe destinatii este diminuat cu sumele respective.
.
- suma reprezentand reducerea sau anularea oricarei rezerve care a fost anterior dedusa (in cazul Legii 414/2002 profitul impozabil a fost redus cu suma din rezerva constituita pentru facilitati fiscale) ca urmare a distribuirii catre asociati, se impoziteaza de la momentul schimbarii destinatiei, respectiv a distribuirii.

Acelasi act normativ dispune ca suma aferenta reducerii cotei de impozit pe profit de la cota standard la cea diminuata se repartizeaza la sfarsitul anului ca sursa proprie de finantare, in limita profitului ramas dupa inregistrarea cheltuielii cu impozitul pe profit.

In ceea ce priveste aplicarea reglementarilor fiscale asupra rezervelor, asa cum sunt acestea cuprinse la capitolul "Provizioane si rezerve" este de retinut ca acestea au un caracter general si unul particular.

Prevederea generala este cea cuprinsa la art. 22, alin. (5) din Codul fiscal care dispune ca schimbarea destinatiei rezervelor care au fost deductibile din profitul impozabil, potrivit prevederilor legale, prin reducere sau distribuirea catre actionari, sub orice forma, atrage includerea in veniturile impozabile (elemente similare veniturilor) a sumelor respective si impunerea lor cu impozit pe profit, conform prevederilor legale in vigoare, cu exceptiile expres prevazute.

In ceea ce priveste cazurile speciale, prevederile se refera, suplimentar regulii de baza, la:
- rezerva constituita in cota de 5% conform prevederilor art. 22, alin. (1), lit. a), nu poate fi utilizata pentru acoperirea pierderilor si nu poate fi reconstituita in cazul in care a fost utilizata,
- rezervele din facilitati fiscale constituite conform prevederilor din legile speciale, nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor (art. 22, alin. 6).

Ca o concluzie, rezervele legale, indiferent de modul in care acestea se constituie, care sunt reduse din profitul impozabil, nu pot avea decat destinatia data de legiuitor tocmai pentru a se evita decapitalizarea societatilor carora li s-au adresat.

Toate aceste prevederi legale conduc la solutia ca repartizarea rezervelor legale (in cazul in speta, rezerva din facilitati fiscale) asociatilor/actionarilor sub forma de dividende este posibila numai dupa plata impozitului pe profit deoarece nu reprezinta o participare efectiva a asociatilor/actionarilor ci o suma la care statul a renuntat in beneficiul societatii.

Indiferent de inconsistenta cadrului legislativ, rezervele legale si rezervele din facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru acoperirea pierderii contabile si pentru repartizarea sub orice forma. Ele sunt o parte a pasivului societatii care este realizat de societate si nu de actionari si care se impoziteaza la schimbarea destinatiei. Diferenta este data numai de momentul de la care sunt impozitate sumele care sunt utilizate in alt scop:de la data aplicarii facilitatii (pentru rezervele legale si rezervele din facilitati fiscale) si de la data modificarii destinatiei (pentru rezervele din reevaluare).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Repartizarea rezervelor legale. Ce modalitati de utilizare a facilitatilor exista?":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016