Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acoperirea pierderilor reportate si repartizare de dividende. Monografie contabila

17-Feb-2020
9385

In studiul de caz propus astazi, consultantul fiscal Olga Crevelescu va realiza monografia contabila pentru o microintreprindere cu urmatoarele date:

  • in anul 2017 a avut pierdere in suma de 43.925,60lei,
  • in anul 2018 a avut profit in suma de 21.850,57 lei,
  • in anul 2019 are un profit in suma de 92.532,87 lei.

Specialistul nostru va raspunde, in cele ce urmeaza, unei serii de intrebari:

In aceasta situatie, firma este conditionata sa majoreze rezerva, care in prezent este in suma de 40 lei?

Cum trebuie sa arate notele la 31.12.2019, respectiv 01.01.2020, pentru acoperirea pierderii din 2017?

Diferenta poate fi distribuita sub forma de dividende in cursul anului 2020?

Din punct de vedere contabil, spune specialistul nostru, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Acest aspect este reglementat de Legea contabilitatii la art. 19.

Conform pct. 423 din Reglementarile contabile, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.


In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Deci AGA trebuie sa decida acoperirea pierderilor. In opinia mea, nu se poate considera pierderea acoperita fara o hotarare aga.

1171/analitic an cu profit = 1171/analitic an pierdere

Conform art. 183 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Astfel, rezerva legala este obligatorie pentru societatile comerciale, indiferent de regimul de impozitare. 

Potrivit reglementarilor contabile, in creditul contului 106 "Rezerve" se inregistreaza profitul net contabil realizat la inchiderea exercitiului curent, repartizat la rezerve in baza unor prevederi legale, in contrapartida cu 129.

Deci nu se repartizeaza la rezerve legale profitul brut.

Rezerva legala se constituie in procent de 5% din profitul contabil total (care este afectat de cheltuiala cu impozitul pe profit), pana la concurenta a 20% din Capitalul social, indiferent de regimul fiscal (deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului pe profit).

S-a mentionat ca in prezent este inregistrata rezerva legala in suma de 40 lei. Daca aceasta suma acopera 20% din capitalul social, atunci nu mai e necesar suplimentarea rezervei legale. Daca cei 20% din capitalul social nu sunt acoperiti de rezerva legala, va trebui majorata rezerva prin distribuirea a 5% din profit.

Diferenta de profit ramasa dupa acoperirea pierderilor si, eventual, dupa constituirea rezervei legale (daca nu este deja suficienta), poate fi repartizata la dividende potrivit hotararii AGA.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016