
Raportul Special
realizat de specialisti
Care este procedura de recuperare a pierderilor fiscale in cazul unei companii care in cei 10 ani de activitate a inregistrat si reportat anual pierdere contabila si fiscala. Anul acesta, in 2018, la 30 septembrie, a reiesit din calcule ca are profit fiscal. Trebuie sa declare si sa plateasca pana pe 25 octombrie 2018 impozitul aferent acestui profit fiscal sau se compenseaza cu pierderea inregistrata pana acum?
Societatea este platitoare de impozit pe profit anual, anul fiscal este anul calendaristic si trimestrial in declaratia 100 am declarat impozit pe profit zero pana acum.
Ca regula generala, societatile platitoare de impozit pe profit care declara pierderi fiscale prin formularul 101 privind impozitul pe profit anual pot recupera aceste sume din profiturile impozabile declarate in urmatorii sapte ani consecutivi.
Pierderea fiscala reprezinta, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, pierderea anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit nr. 101, cod M.F.P. 14.13.01.04, aprobata prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala.
Pierderea fiscala se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile ajustate cu cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Titlul II, art. 25 dinCodul fiscal si se reflecta in declaratiile de impozite depuse de societate la organele fiscale teritoriale unde aceasta isi are inregistrat sediul social.
Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.
In Declaratia cod 14.13.01.04, se inscrie la rd. 36 "Pierdere fiscala din perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare” care se va prelua in fiecare trimestru din perioadele urmatoare cand se realizeaza profit fiscal la rd. 39.
Legatura dintre declaratiile fiscale o face registrul fiscal in care sunt trecute informatiile care difera de cele inregistrate in evidenta contabila (art. 19, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Acoperirea pierderii fiscale poate fi considerata o facilitate prin care se diminueaza impozitul pe profit datorat.
Chiar daca in ultimii 10 ani societatea a declarat pierdere fiscala, in anul 2018 mai poate acoperi numai pierderile din ultimii 7 ani (din anul 2011).
Daca profitul fiscal realizat in trimestrul III 2018 nu acopera pierderile declarate in ultimii 7 ani consecutivi, atunci nu se datoreaza (nu se declara) si nu se plateste impozit pe profit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Conditii microintreprinderi 2024. Trec la plata impozitului pe profit daca NU au depus bilant interimar?Veniturile care se scad la calcularea impozitului minimTermen pentru Declaratia 010Ce intra in plafonul de 65.000 euro pentru a trece la impozitul pe veniturile microintreprinderilor?Calendar obligatii fiscale 26 martie 2012Ultimele articole
IMPOZIT PE PROFIT. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025IMPOZIT PE PROFIT ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatiaLichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-TImpozitul pe profit. Greseala frecventa care te lasa fara bonificatia de 3%Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA