Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de compensare sau de recuperare a pierderilor fiscale

30-Oct-2018
6487

Care este procedura de recuperare a pierderilor fiscale in cazul unei companii care in cei 10 ani de activitate a inregistrat si reportat anual pierdere contabila si fiscala. Anul acesta, in 2018, la 30 septembrie, a reiesit din calcule ca are profit fiscal. Trebuie sa declare si sa plateasca pana pe 25 octombrie 2018 impozitul aferent acestui profit fiscal sau se compenseaza cu pierderea inregistrata pana acum?

Societatea este platitoare de impozit pe profit anual, anul fiscal este anul calendaristic si trimestrial in declaratia 100 am declarat impozit pe profit zero pana acum.

Raspunsul specialistului

Ca regula generala, societatile platitoare de impozit pe profit care declara pierderi fiscale prin formularul 101 privind impozitul pe profit anual pot recupera aceste sume din profiturile impozabile declarate in urmatorii sapte ani consecutivi.

Pierderea fiscala reprezinta, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, pierderea anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit nr. 101, cod M.F.P. 14.13.01.04, aprobata prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala.

Pierderea fiscala se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile ajustate cu cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Titlul II, art. 25 dinCodul fiscal si se reflecta in declaratiile de impozite depuse de societate la organele fiscale teritoriale unde aceasta isi are inregistrat sediul social.

Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.

In Declaratia cod 14.13.01.04, se inscrie la rd. 36 "Pierdere fiscala din perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare” care se va prelua in fiecare trimestru din perioadele urmatoare cand se realizeaza profit fiscal la rd. 39.

Legatura dintre declaratiile fiscale o face registrul fiscal in care sunt trecute informatiile care difera de cele inregistrate in evidenta contabila (art. 19, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).

Acoperirea pierderii fiscale poate fi considerata o facilitate prin care se diminueaza impozitul pe profit datorat.

Chiar daca in ultimii 10 ani societatea a declarat pierdere fiscala, in anul 2018 mai poate acoperi numai pierderile din ultimii 7 ani (din anul 2011).

Daca profitul fiscal realizat in trimestrul III 2018 nu acopera pierderile declarate in ultimii 7 ani consecutivi, atunci nu se datoreaza (nu se declara) si nu se plateste impozit pe profit.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016