Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Distribuire profit. Dividende. Ce inregistrari contabile se fac?

12-Mai-2015
5419


O societate comerciala vinde marfa in anul 2008 catre un PFA. La sfarsitul anului 2008, societatea inregistreaza profit de 50.000 lei care ramane nerepartizat. Incepand cu anul 2012 societatea trece la impozitul pe microintreprinderi.

Societatea nu si-a incasat nici pana in prezent creanta de la PFA in valoare de 30.000 lei, iar in anul 2014 acel PFA a fost dizolvat la Registrul Comertului. Societatea nu a facut provizion pentru suma neincasata si nici nu poate sa demonstreze ca a facut demersuri pentru recuperarea sumei.

In anul 2015 se doreste stingerea creantei din evidenta contabila, precum si repartizarea profitului din 2008 pe dividende.

Care sunt inregistrarile contabile pentru aceste operatiuni si poate societatea sa dea dividendele din 2008?

Societatea trebuia sa inregistreze un provizion pentru ajustarea creantei neincasate de la PFA cel putin incepand cu anul 2009 - pentru suma estimata ca nu se va incasa. Cel tarziu la sfarsitul anului 2013 societate trebuia sa inregistreze o ajustare de creanta pentru neincasare integrala – avand in vedere ca se implineau cei 5 ani de prescriptie.

Oricum, la data dizolvarii - in anul 2014 societatea trebuia sa scoata din evidenta creanta neincasata, afectand practic rezultatul anului anterior.

Daca nu ati depus situatiile financiare ale anului 2014, va recomandam sa inregistrati la 31.12.2014 un provizion pentru neincasarea creantei – de 100%, pe care sa –l inregistrati pe rezultat reportat, astfel:

1174 = 491 30.000

inregistati scoaterea din evidenta a creantei in anul 2014, astfel:
654 = 4111 30.000

Veti anula provizionul constituit:
491 = 7814 30.000

In cazul in care ati depus situatiile financiare pentru anul 2014, veti efectua aceste inregistrari in anul 2015.

Pierderea inregistrata ca urmare a corectarii erorilor din anii precedenti trebuie prezentata in Notele explicative ale situatiilor financiare ale anului 2014 /2015 si aceasta trebuie acoperita cu prioritate din profitul anilor anteriori sau al anilor curenti (2014/2015). Acoperirea pierdereii rezultate din corectarea erorilor se va face in baza hotarii AGA/asociatului unic cu ocazia aprobarii situatiilor financiare.

Potrivit prevederilor pct 249 alin (2) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 – valabile pentru inchiderea exercitiului financiar 2014, in cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit pentru acoperirea pierderii reportate din contul de rezerva, trebuie sa fie efectuata o analiza a componentei sumelor inregistrate in acest cont.

Prin urmare, cu prioritate se va acoperi pierderea inregistrata in cont 1174 si ulterior, din profitul ramas se vor distribui si dividende. Desigur, trebuie analziate si rezultatele inregistrate in anii 2009-2014 (profit/pierdere si cum s-au repartizat).

Insa daca 2008 este singurul an in care s-a inregistrat profit, nu se poate distribui profitul la dividende inainte de acoperirea pierderii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma Consultant fiscal, expert contabil si auditor


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016