Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari contabile intocmite pentru 2022: 6 modificari aduse prin Ordinul 4291/2022

17-Ian-2023
2092
Reglementari contabile intocmite pentru 2022: 6 modificari aduse prin Ordinul 4291/2022

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 4291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile au fost aduse modificari si completari la OMFP nr. 1802/2014, dupa cum urmeaza:


Situatii financiare anuale pentru anul 2022- modificari:

1. completarea prevederilor referitoare la Contabilitatea tertilor

- daca un client plateste o suma inainte ca entitatea sa transfere acestuia un bun sau un serviciu, in momentul incasarii entitatea inregistreaza o datorie fata de client. In acest caz, datoria fata de client reprezinta obligatia entitatii de a transfera clientului bunurile sau serviciile pentru care a incasat suma respectiva. Sumele incasate se inregistreaza ca o datorie fata de client (contul 419 «Clienti - creditori»). Entitatea scoate din evidenta acea datorie si recunoaste venituri atunci cand transfera bunurile sau serviciile respective si, prin urmare, isi indeplineste obligatia contractuala.

2. Se introduce prevederea conform careia o entitate poate percepe uneori un avans nerambursabil de la client, la inceputul contractului sau aproape de aceasta data (de exemplu, comisioanele de activare din contractele de telecomunicatii, comisioanele de constituire din anumite contracte de servicii si onorariile initiale din unele contracte de furnizare). In aceasta situatie entitatea trebuie sa stabileasca daca avansul incasat se refera la prestarea unui serviciu intr-o perioada viitoare.

Daca avansul incasat reprezinta o plata in avans efectuata de un client pentru servicii care urmeaza sa fie prestate intr-o perioada viitoare, suma corespunzatoare se evidentiaza in contul 472 «Venituri inregistrate in avans», urmand a fi recunoscuta la venituri atunci cand vor fi prestate serviciile respective.

In cazul in care avansul nu se refera la servicii viitoare, suma incasata de la client se recunoaste pe seama veniturilor perioadei.

3. Se introduc prevederi referitoare la inregistrarea dividendelor interimare:

- Entitatile care primesc dividende in conditiile pct. 4231 evidentiaza sumele corespunzatoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 «Debitori diversi»/analitic distinct = 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»).

Regularizarea sumelor se efectueaza pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale aprobate, conform legii, ale entitatii care a optat sa efectueze repartizari interimare de dividende (articole contabile 461 «Debitori diversi» = 761 «Venituri din imobilizari financiare» si 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» = 461 «Debitori diversi»/analitic distinct).

4. Se stabilesc criterii care sa ateste faptul ca o entitate actioneaza in nume propriu.

5. Se introduce o noua subsectiune:4.17.11:”Cesionare prin contract de licenta a proprietatii intelectuale.”

6. Se completeaza Planul de conturi cu conturile: 467, 6053, 6058, 694, 794 precum si grupa 79. Contul 605 se va intitula ”Cheltuieli privind utilitatile”.

Mai multe detalii despre Planul de conturi in 2023, AICI>>

Prevederile mentionate mai sus se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2022. Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile mentionate incepand cu primele situatii financiare anuale incheiate la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2023.

Prin exceptie prevederile referitoare la intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2022, daca efectul modificarii politicii contabile se poate stabili pana la data la care respectivele situatii financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. in caz contrar, prevederile respective se aplica costurilor indatorarii suportate de entitate in legatura cu imprumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

Situatiile financiare pentru anul 2022 vor putea fi depuse de firme pana pe 31 mai 2023. Ce noutati aduce Ordinul 4268/2022? Detalii AICI»

Baza legala: OMF 4291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile –publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 18/06.01.2023

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016