Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati in reglementarile contabile: va fi introdusa pentru firmele mari si mijlocii o raportare privind durabilitatea

17-Nov-2023
959
Noutati in reglementarile contabile: va fi introdusa pentru firmele mari si mijlocii o raportare privind durabilitatea

Printr-un nou Proiect de Ordin al Ministerului Finantelor vor fi modificate reglementarile contabile, in sensul ca va fi introdusa o raportare privind durabilitatea ( va inlocui declaratia nefinanciara), pe care trebuie sa o intocmeasca firmele mari si mijlocii.

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 322 din data de 16 decembrie 2022 a fost publicata Directiva (UE) 2022/2464 a Parlamentului European s?i a Consiliului din 14 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 537/2014, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE si a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste raportarea privind durabilitatea de catre intreprinderi (Directiva CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive).

Prin emiterea Directivei CSRD s-a dorit imbunatatirea raportarii de informatii sociale si de mediu de catre entitati, in sensul sporirii standardizarii, a consecventei si comparabilitatii informatiilor nefinanciare prezentate in intreaga Uniune.

Proiectul de Ordin pus in dezbatere de Ministerul Finantelor are in vedere transpunerea prevederilor Art. 1 din Directiva CSRD, referitor la Directiva contabila (Directiva 2013/34/UE), respectiv acele prevederi care sunt aplicabile operatorilor economici. 

Se propune ca cerintele directivei sa fie aplicabile dupa cum urmeaza:

A. in cazul entitatilor care aplica reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014 –in etape succesive, astfel incat, la finalul perioadei de aplicare, sa fie cuprinse in aria obligatiilor entitatile mijlocii si mari, societatile-mama ale grupurilor mari, precum si anumite entitati din tari terte.

„Alegerea ariei de aplicabilitate respecta prevederile Directivei si se incadreaza in marja nationala de reglementare. In acest sens, in reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014 este prevazuta categoria de entitati «mijlocii si mari», stabilirea unei astfel de categorii fiind permisa de Directiva contabila 2013/34/UE9”, se mentioneaza in Referatul de aprobare.

Astfel, proiectul de Ordin propune ca obligatiile de raportare sa se aplice mai intai (incepand cu 1 ianuarie 2024) entitatilor de interes public care se incadreaza in categoria entitatilor mijlocii si mari care depasesc 500 de salariati, precum si societatilor-mama ale grupurilor mari care au peste 500 de salariati, urmand ca in etapa urmatoare (incepand cu 1 ianuarie 2025), prevederile sa se aplice si celorlalte entitati mijlocii si mari si societati-mama ale grupurilor mari.

In ultima etapa (incepand cu 1 ianuarie 2028) vor intra in aria de aplicabilitate entitatile din tarile terte, cu respectarea conditiilor prevazute de Directiva;

B. in cazul entitatilor care aplica reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016 – pe linie de similitudine cu reglementarile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, se propune aplicarea in etape succesive, astfel incat, la finalul perioadei de aplicare, sa fie cuprinse in aria obligatiilor toate societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata (societati cotate) si celelalte entitati prevazute de reglementari, societatile-mama listate ale grupurilor mari, precum si anumite entitati din tari terte.

„Prin urmare, in vederea transpunerii corespunzatoare a Directivei CSRD, in cazul acelor entitati care intra sub incidenta reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016 (reglementari contabile conforme cu IFRS), altele decat cele listate, se propune introducerea categoriei de entitati «mijlocii si mari», prin utilizarea acelorasi criterii prevazute de reglementarile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014.

Introducerea categoriei de entitati mijlocii si mari in reglementarile conforme cu IFRS are drept scop exclusiv raportarea de informatii privind durabilitatea. Criteriile de marime se vor utiliza, de asemenea, si in scopul includerii treptate a entitatilor, in aria de aplicabilitate”, precizeaza initiatorii proiectului.

Astfel, proiectul de Ordin propune ca obligatiile de raportare sa se aplice mai intai (incepand cu 1 ianuarie 2024) entitatilor listate si altor entitati desemnate ca fiind de interes public in contextul reglementarilor conforme cu IFRS, care depasesc criteriile de marime introduse in reglementari si care au peste 500 de salariati, precum si entitatilor listate care sunt societati-mama ale unor grupuri mari si au peste 500 de salariati.

In etapa urmatoare (incepand cu 1 ianuarie 2025), prevederile se vor aplica si celorlalte entitati care intra sub incidenta reglementarilor mentionate, care depasesc criteriile de marime, precum si de catre restul societatilor-mama listate ale grupurilor mari. in ultima etapa (incepand cu 1 ianuarie 2026) vor intra in aria de aplicabilitate si entitatile listate situate sub criteriile de marime. De la data de 1 ianuarie 2028, vor intra si entitatile din tarile terte, cu respectarea conditiilor prevazute de Directiva.

Noul capitol cu privire la raportarea privind durabilitatea, propus a se introduce in reglementarile contabile, contine, in principal, prevederi referitoare la urmatoarele aspecte: 

-localizarea informatiilor privind durabilitatea (unde se prezinta);

-continutul raportarii privind durabilitatea (informatiile care se prezinta), precum si alte clarificari referitoare la modul de raportare a informatiilor; 

-scutiri de la raportarea informatiilor de durabilitate, precum si conditiile in care se aplica scutirile;

-obligativitatea utilizarii formatului de raportare unic electronic (ESEF), prevazut de Regulamentul delegat (UE) 2019/915 al Comisiei in ceea ce priveste standardele tehnice de reglementare privind specificarea unui format de raportare electronic unic; 

-raportarea privind entitatile din tari terte; 

-standardele de raportare privind durabilitatea; 

-responsabilitatea pentru intocmirea raportarii de durabilitate; 

-publicarea raportarii privind durabilitatea.

Prin proiectul de ordin se propune ca intrarea in vigoare a noilor prevederi sa se realizeze astfel: 

in cazul entitatilor care aplica reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014: in functie de categoria in care se incadreaza – in etape succesive (de la 1 ianuarie 2024/de la 1 ianuarie 2025), cu exceptia entitatilor din tari terte, pentru care aplicabilitatea incepe la data de 1 ianuarie 2028; 

in cazul entitatilor care aplica reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016 – in functie de categoria in care se incadreaza – in etape succesive (de la 1 ianuarie 2024/1 ianuarie 2025), cu exceptia entitatilor din tari terte, pentru care aplicabilitatea incepe la 1 ianuarie 2028.

Sursa: MFP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Noutati in reglementarile contabile: va fi introdusa pentru firmele mari si mijlocii o raportare privind durabilitatea":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016