
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In analiza de mai jos, vom vedea daca ONG-urile raman in, 2018, platitoare de impozit pe profit anual si ce obligatii declarative trebuie acestea sa indeplineasca.
Iata raspunsul specialistului!
In anul 2018, organizatiile non-profit raman platitoare de impozit pe profit.
Conform art. 13 din Codul fiscal, fundatiile, asociatiile, organizatiile non-profit sau ONG sunt persoane obligate la plata impozitului pe profit conform Titlului II din Codul fiscal. Aceste entitati trebuie sa aiba inscris in vectorul fiscal obligatia de plata a impozitului pe profit.
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale determina impozitul pe profit conform regulilor speciale prevazute la art. 15 din Codul fiscal respectiv:
- veniturile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal sunt neimpozabile;
- pe langa acestea, pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile si alte venituri realizate, pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2).
Din punct de vedere al declaratiilor, un ONG depune in anul 2018 la fel ca si pana acum declaratia 112, daca are salariati, declaratia 101 privind impozitul pe profit, care se depune anual asa cum s-a depus si pentru anul 2017, decont 300 daca este platitoare de TVA,si alte declaratii specifice activitatii desfasurate.
Declaratia 101 se depune conform art.41, alin. 5) al Codului fiscal care arata:
Urmatorii contribuabili au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, astfel:
a) persoanele juridice romane prevazute la art. 15 au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.
Din punct de vedere contabil, incepand cu data de 01.01.2018, un ONG aplica prevederile Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata, modificata si completata precum si Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3103/2017. Acestea au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Reglementarile contabile se refera, in principal, la activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial si, in subsidiar, la activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice.
Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, consultant fiscal si auditor financiar.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<