Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea unui imobil reevaluat. Care vor fi implicatiile fiscale?

06-Mar-2014
14809
La vanzarea unei cladiri, se urmeaza o procedura care poate include mai multe aspecte, diferite de la un caz la altul. Astfel, o firma vinde, in regim de scutire, un imobil reevaluat.
Cumparat in 2004 = 285.000 lei


Reevaluare I in 2008 = in plus, inregistrat 212 =105 200.000
Reevaluare II la 31.12.2011 = in plus, inregistrat 212=105 cu 85.000
Diferenta in plus din reevaluare s-a impozitat pe masura recunoasterii amortizarii lunare: 105 = 1065 cu 413 lei

In februarie 2014 se face o reevaluare in vederea vanzarii.

Vom raspunde urmatoarelor intrebari:

1) Se opereaza in contabilitate rezultatele acestei reevaluari din februarie?

2) Soldul lui 105 se inchide prin 1065 si se impoziteaza integral la momentul vanzarii?

3) Cum se inchide soldul lui 1065?

4) Cheltuiala cu scoaterea din gestiune a activelor aferente partii reevaluate va fi considerata venit impozabil la calculul impozitului pe profit?

Dupa cum rezulta din prevederile pct. 121 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 reevaluarea este o regula de evaluare alternativa, astfel incat imobilizarile corporale sa fie reflectate la valoarea justa in situatiile financiare anuale. De asemenea, se mai pot face reevaluari cu ocazia reorganizarilor de intreprinderi (fuziuni, divizari) in scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilant, fara ca acestea sa reprezinte reevaluari in sensul reglementarilor contabile.

Prin urmare, in scop de vanzare nu se poate face o reevaluare ale carei rezultate sa fie inregistrate in contabilitate in luna februarie 2014, reevaluarea tinand eventual locul unei expertize utilizata pentru a aprecia mai bine valoarea de piata a imobilului ce se doreste vandut.

Conform art. 22 alin. 51 din Codul fiscal rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Cum cele 2 reevaluari s-au efectuat dupa data de 1 ianuarie 2004 (prima in anul 2008, a doua in anul 2011) rezulta ca soldul contului 105 transferat cu prilejul vanzarii in contul 1065 este considerat element similar veniturilor si impozitat integral (se inregistreaza la rd. 11 in formularul 101). Din punct de vedere contabil, conform pct. 124 alin. 3 din Reglementari surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat, respectiv la la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe masura amortizarii.

Soldul contului 1065 “Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" se inchide, de regula, la lichidarea societatii. Insa, sumele acumulate in acest sold pot fi utilizate, spre exemplu, pentru acoperirea pierderilor contabile inregistrate in exercitiile precedente, conform hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor, in conformitate cu prevederile pct. 249 alin. 1 din Reglementarile contabile.

De mentionat este faptul ca aceste rezerve provenind din reevaluarea imobilului din patrimoniu nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social potrivit art. 210 alin. 3 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cheltuiala aferenta valorii ramase neamortizate cu prilejul scoaterii din evidenta, inclusiv cea aferenta partii reevaluate este cheltuiala deductibila (nu “venit impozabil") la calculul impozitului pe profit, avaand in vedere ca in valoarea fiscala a imobilului se include si reevaluarea contabila, in conformitate cu prevederile art. 7 alin. 1 pct. 33 lit. c din Codul fiscal.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016