Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023

23-Mar-2023
4700
Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023

Declaratia 101 privind impozitul pe profit a fost recent modificata prin Ordinul 310/2023, iar ANAF a actualizat in data de 23 martie 2023 si PDF-ul inteligent. Formularul va putea fi utilizat si de membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

Prevederile ordinului se aplica pentru declararea impozitului pe profit anual datorat incepand cu anul fiscal 2022.

Pana pe 26 iunie 2023 trebuie depusa D101. Aflati ce erori trebuie sa evitati, parcurgand lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit! Click AICI>>

 

Declaratia 101 PDF-inteligent

Pentru a descarca Soft A, actualizat in data de 23 martie 2023, click AICI»

Cum arata Declaratia 101Declaratia 101 in 2023

Formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“ a fost modificat astfel incat sa poata fi completat si utilizat si de membrii grupuli fiscal. Astfel,

a) Dupa casuta „Declaratie depusa de contribuabili pentru care reglementarile contabile sunt emise de B.N.R., respectiv A.S.F.“ se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie depusa de membrul unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit“.

b) La litera B „Date privind impozitul pe profit“, indicatorul de la rd. 40 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Profit impozabil/Pierdere fiscala (rd. 35 rd. 36 rd. 37 – rd. 38 – rd. 39)“.

Instructiunile de completare ale formularului 101 «Declaratie privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04“ se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

a) La capitolul I „Depunerea declaratiei“, dupa ultimul paragraf se introduce un nou paragraf, cu urmatorul cuprins:Declaratia se completeaza si de membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

In aceasta situatie se bifeaza rubrica «Declaratie depusa de membrul unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit». Fiecare membru al grupului fiscal completeaza declaratia proprie, cu ajutorul aplicatiei informatice de asistenta.

Declaratia semnata electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, in format electronic.

INSTRUCTIUNI de completare a formularului 101 

I. Depunerea declaratiei

Pana pe 26 iunie 2023 trebuie depusa D101. Aflati ce erori trebuie sa evitati, parcurgand lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit! Click AICI>>

1. Declaratia se completeaza si se depune de catre persoana juridica responsabila pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator/pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.in cazul in care cel putin unul dintre membrii grupului fiscal intra sub incidenta prevederilor art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, pe perioada aplicarii prevederilor respective, persoana juridica responsabila este obligata sa depuna declaratia pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, dupa caz. 

2. Declaratia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a persoanei juridice responsabile impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru.

3. In cazul in care persoana juridica responsabila corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X“ in spatiul special prevazut in acest scop.Declaratia nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptiile prevazute la art. 105 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.in situatia in care persoana juridica responsabila depune declaratia dupa anularea rezervei verificarii ulterioare se bifeaza rubrica „Declaratie depusa dupa anularea rezervei verificarii ulterioare“ si se completeaza temeiul legal pentru depunerea declaratiei, in rubrica prevazuta in acest scop.

4. Declaratia consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, impreuna cu declaratiile anuale privind impozitul pe profit ale membrilor grupului fiscal (formular 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“), in format electronic.

Fiecare membru al grupului fiscal completeaza propria declaratie privind impozitul pe profit (formular 101), cu ajutorul aplicatiei informatice de asistenta. Declaratia privind impozitul pe profit semnata electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, in format electronic.

II. Completarea declaratiei

5. Perioada de raportarein rubrica „Anul“ se inscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2022).Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5),(5 1) si (5 2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, completeaza anul in care s-a incheiat anul fiscal modificat.Rubrica „Perioada“ - se completeaza perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5),(5 1) si (5 2) din Codul fiscal.

6. Sectiunea A „Date de identificare a contribuabilului/platitorului“in caseta „Cod de identificare fiscala“ se completeaza codul de identificare fiscala atribuit conform legii persoanei juridice responsabile a grupului fiscal. in prima casuta se inscrie prefixul RO, in cazul in care contribuabilul/platitorul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.in rubrica „Denumire“ se inscrie denumirea persoanei juridice responsabile.Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice responsabile.

7. Sectiunea B „Date privind impozitul pe profit“Randul 1 - se completeaza cu rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal, care se determina prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru al grupului fiscal, potrivit regulilor stabilite in cadrul titlului II „Impozitul pe profit“ din Codul fiscal, luand in considerare si prevederile art. 42 7 din acelasi act normativ, astfel:

– pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului inainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se recupereaza, in conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal, de catre membrul respectiv, numai din profiturile impozabile ale acestuia;

– pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului in perioada aplicarii sistemului de consolidare fiscala se recupereaza din rezultatul fiscal consolidat al grupului.

Rezultatul fiscal consolidat pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal consolidat negativ este pierdere fiscala.

Randul 2 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat, din perioadele anterioare, inregistrate de grupul fiscal dupa data constituirii acestuia.

Randul 4 - se completeaza cu suma rezultata din aplicarea cotei de 16% asupra rezultatului fiscal consolidat pozitiv al grupului.

Randul 5.1 - se completeaza cu valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor impozitelor platite unui stat strain de catre fiecare membru al grupului fiscal, determinate in conformitate cu prevederile titlului II din Codul fiscal si comunicate persoanei juridice responsabile.

Randul 5.2 - suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu diferenta dintre suma inscrisa la rd. 4 si suma inscrisa la rd. 5.1.

Randul 5.2.1 - se completeaza cu valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor reprezentand scutirea de la plata a impozitului pe profitul reinvestit, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, in conformitate cu prevederile art. 22 din Codul fiscal, si comunicate persoanei juridice responsabile.

Randul 5.2.2 - se completeaza cu valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor reprezentand scutirea de impozit pe profit, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, in conformitate cu prevederile art. 22 1 din Codul fiscal, si comunicate persoanei juridice responsabile. 

Randul 5.3 - se completeaza cu valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor reprezentand scutiri si reduceri de impozit pe profit, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal potrivit legii si comunicate persoanei juridice responsabile. 

Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 4, din care se scad suma inscrisa la rd. 5.1 si suma inscrisa la rd. 5.2. 

Randul 5.3.1 - se completeaza cu valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor reprezentand scutirea de impozit pe profit, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si comunicate persoanei juridice responsabile. 

Randul 6 - se inscrie valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor reprezentand cheltuielile cu sponsorizarea si/sau mecenatul, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, precum si a sumelor prevazute la art. 25 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, in limitele si in conditiile prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, si comunicate persoanei juridice responsabile. Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 4, din care se scade suma inscrisa la rd. 5. 

Randul 7 - se inscrie valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, in conformitate cu Legea nr. 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, si comunicate persoanei juridice responsabile. Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 4, din care se scad suma inscrisa la rd. 5 si suma inscrisa la rd. 6. 

Randul 8 - se inscrie valoarea obtinuta din insumarea algebrica a altor sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legii, determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal si comunicate persoanei juridice responsabile.Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 4, din care se scad suma inscrisa la rd. 5, suma inscrisa la rd. 6 si suma inscrisa la rd. 7.

Randul 9 - se inscrie valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, reprezentand reducerea impozitului pe profit, in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, si comunicate persoanei juridice responsabile.Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 4, din care se scad suma inscrisa la rd. 5, suma inscrisa la rd. 6, suma inscrisa la rd. 7 si suma inscrisa la rd. 8.

Randul 11 - se inscrie suma reprezentand diferenta de impozit pe profit stabilita de organele de inspectie fiscala pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste in indicatorii din formular.

Randul 12 - se inscriu, pentru anul de raportare, dupa caz, sumele reprezentand impozit pe profit sau plati anticipate in contul impozitului pe profit, declarate trimestrial prin formularul 100, la randul „Suma de plata“.

Randul 13 - se inscrie valoarea obtinuta din insumarea algebrica a sumelor determinate de catre fiecare membru al grupului fiscal, reprezentand suma dedusa din impozitul pe profit, in perioadele fiscale precedente, aferenta sponsorizarii/ bursei private/mecenatului, in situatiile in care acestea au fost restituite, potrivit art. 25 alin. (12) din Codul fiscal, si comunicate persoanei juridice responsabile.

8. Sectiunea C „Datele de identificare a imputernicitului“Sectiunea se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Codului de procedura fiscala.in caseta „Cod de identificare fiscala“ se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.in rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.Anexa nr. 3

CARACTERISTICI de editare, modul de difuzare, utilizare si pastrare a formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal“

1. Denumire: „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal“ (formularul 101 Grup fiscal)

2. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare. Formularul se completeaza si se editeaza cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

3. Se utilizeaza la declararea anuala a impozitului pe profit determinat de grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit.

4. Se completeaza si se depune de catre persoana juridica responsabila a grupului fiscal.

5. Circula in format electronic la organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a persoanei juridice responsabile.

6. Se arhiveaza la organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a persoanei juridice responsabile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • E-Transport: Pentru transporturile cu bunuri sub 500 kg si sub 10.000 lei mai trebuie obtinut cod UIT?

    • Suntem o firma care activam in industria automotive. Daca marfa este compusa dintr-o matrita, iar matrita este compusa din mai multe feluri de metal, are sub 500 ks si valoarea sub 10.000 lei ( fiind servicii reparatii), transportul este intern, avem nevoie de cod UIT? Multumesc. Obtinere cod UIT pentru E-Transport – raspunsul specialistului: Art. 1, alin. (4) din Ordinul nr. 1.337/1.268/2024 prevede: Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Anumite entitati NU au obligatia utilizarii sistemului in perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025

    • Implementarea RO e-Factura nu a venit ca o surpriza placuta pentru mediul de afaceri si nici pentru expertii contabili care protesteaza in continuare impotriva utilizarii sistemului. Exista insa anumite exceptii de la lege, prevazute in OUG 69/2024. Exceptii de la utilizarea E-Factura In linii mari, sunt exceptate de la utilizarea E-Factura, in perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025, urmatoarele entitati: asocitiile si fundatiile, agricultorii persoane fizice si centrele culturale ale altor...» citeste mai departe aici

  • Guvernul aloca 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceri

    • Executivul a aprobat in data de 11 iulie 2024 o serie de acte normative prin care se asigura din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, sumele necesare finantarii unor programe de garantare in domenii prioritare pentru economia romaneasca, precum si pentru sanatate. „Am avut astazi o sedinta de Guvern importanta pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie si pentru nevoile antreprenorilor din Romania. Asiguram finantarea angajamentelor Ministerului Finantelor fata de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016