Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Operatiunile in valuta si stabilirea cursului de schimb valutar

12-Aug-2011
10957
Valabil la 16.08.2011

Nenumarate operatiuni zilnice efectuate de societati iau in calcul si cursul de schimb din ziua respectiva. Este mai mult decat evidenta importanta acestui aspect intr-o gama larga de tranzactii, contracte, achizitii etc. In ceea ce priveste cursul valutar utilizat in inregistrarea zilnica a facturilor emise/primite si a platilor acestora, este acesta cel publicat de BNR in ziua precedenta? In plus, la reevaluarea din ultima zi a lunii se va folosi cursul publicat de BNR in ziua respectiva?

Conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 o tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii (pct. 185 alin. (5)). Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii (pct. 173 alin. (1)).

Astfel cum prevad pct. 174 si 186 din reglementarile mentionate, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Asadar, tranzactiile in valuta si operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii. La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Pentru exemplificare consideram ca se achizitioneaza marfuri la data de 15 iunie 2011, data receptiei. Plata furnizorului se efectueaza la data de 04 iulie 2011. Cursul valutar utilizat la data receptiei este cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in data de 14 iunie 2011, ultima zi bancara anterioara operatiunii de receptie din data de 15 iunie 2011.

La 30 iunie 2011 societatea evalueaza datoria la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei in data de 30 iunie 2011.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Operatiunile in valuta si stabilirea cursului de schimb valutar":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016