
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Impozitarea operatiunilor de cesiune a actiunilor/partilor sociale este stabilita de art. 13 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
Aceasta prevedere enumera, in calitate de contribuabili, persoanele juridice straine care realizeaza venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.
De asemenea, art. 14 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal mentioneaza in sfera de cuprindere a impozitului profitul impozabil aferent vanzarii/cesionarii titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana de catre persoane juridice straine. Mai mult, art. 115 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal precizeaza in mod expres aplicarea Titlului III ? Impozitul pe profit, asupra veniturilor persoanelor juridice straine obtinute din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, excluzand aceste venituri de la aplicarea impozitului asupra veniturilor nerezidentilor.
Astfel, persoana juridica straina care obtine venituri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a plati impozit pe profit si de a depune declaratii de impozit pe profit.
Aceste obligatii de plata si declarare revin, potrivit pct. 892 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoanei juridice romane sau sediului permanent din Romania al persoanei juridice straine, in numele persoanei juridice straine care realizeaza veniturile. Desigur ca aceste operatiuni pot fi facute si de catre un reprezentant fiscal in numele persoanei juridice obligate, situatie in care nu ar mai exista obligatia de retinere la sursa a impozitului.
Aceasta circumstanta insa este insuficient normata in actele normative in vigoare.
Concret, potrivit art. 30 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana juridica romana sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania, care plateste venituri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, catre o persoana juridica straina, are obligatia de a retine impozitul calculat din veniturile platite si de a vira impozitul retinut la bugetul de stat. Suplimentar, platitorii de venituri au si obligatia, potrivit art. 119 din Codul fiscal, sa depuna o declaratie la autoritatea fiscala competenta.
Regulile de determinare a profitului impozabil sunt prevazute la pct. 47 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal Astfel, profitul impozabil se determina ca diferenta intre valoarea obtinuta in urma vanzarii si valoarea nominala in cazul primei vanzari sau costul de achizitie ori valoarea fiscala definita potrivit art. 27 din Codul fiscal.
Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Asadar, daca titlurile de participare nu au facut obiectul unei tranzactii anterioare, determinarea profitului impozabil se va efectua pe baza diferentei dintre pretul la care are loc cesiunea si valoarea nominala a titlurilor de participare.
In cazul in care titlurile au facut obiectul unei tranzactii exprimate in moneda straina se vor utiliza regulile prevazute la art. 9 alin. (3) privind conversia in lei a sumelor respective:
* in cazul unei persoane care desfasoara o activitate intr-un stat strain si isi tine contabilitatea acestei activitati in moneda statului strain, profitul impozabil sau venitul net din activitati independente si impozitul platit statului strain se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada careia ii este aferent profitul impozabil sau venitul net;
* in oricare alt caz, sumele se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se platesc sumele respective ori la alta data prevazuta in norme.
Beneficiarul venitului trebuie sa prezinte documentul din care sa rezulte valoarea tranzactiei anterioare, in caz contrar impozitul se va determina pe baza valorii nominale.
Teoretic, contractul de cesiune trebuie sa se regaseasca printre inscrisurile aflate la Registrul comertului, insa este posibil ca pretul tranzactiei sa nu se regaseasca in cuprinsul acestuia, ci intr-un alt document.
Raspunderea persoanei juridice care face determinarea si retinerea impozitului se rezuma la documentele publice, pentru diferenta raspunderea revenind beneficiarului de venit.
Trebuie avut in vedere faptul ca, in cazul in care impozitul nu ar fi retinut de la cedent de catre cesionarul persoana juridica romana sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania, cheltuiala cu impozitul este nedeductibila, potrivit art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Justinian Cucu
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Influente fiscale rezultate din reorganizarea societatilor comerciale - CesiuneaTitlul III, Capitolul V pct. 140 - 1444Cote reduse microintreprindere. Pentru ce tipuri de microintreprinderi se aplica?Plata unei facturi catre firma mama. Care vor fi implicatiile fiscale?Declaratia 205. Descarcati PDF inteligent pentru 2016 si raportare venituri 2015Ultimele articole
Venituri din dividende in 2023. Tratament fiscal necesar contribuabililorFirme care NU mai pot plati dividendele in 2023. Care sunt implicatiile fiscale in acest caz?Majorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileAnumite firme NU vor trece la plata impozitului pe profit in 2023, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderiDividende interimare. Monografii si studii de caz utileSfaturi de la experti
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<