Impozitare venituri nerezidenti din vanzarea partilor sociale
Intrebare: Ce impozite se vor plati si de catre cine in situatia vanzarii de catre o persoana juridica nerezidenta a partilor sociale detinute la o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana? In plus, care va fi modalitatea efectiva de plata in urmatoarele cazuri:
-partile sociale se vand la valoare nominala;
-partile sociale se vand la un pret mai mare decat valoarea nominala.
Este persoana juridica straina obligata sa intocmeasca factura sau este suficient contractul de vanzare-cumparare?
Raspuns: Potrivit art. 30 alin. (1) din Codul fiscal , persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati
impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.
Potrivit art. 30 alin. (3) din Codul fiscal , orice persoana juridica straina care obtine venituri dintr-o proprietate imobiliara situata in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a declara si plati
impozit pe profit, potrivit art. 34 si 35. Orice persoana juridica straina poate desemna un imputernicit pentru a indeplini aceste obligatii.
Potrivit art. 30 alin. (4) din Codul fiscal , prin exceptie de la prevederile alin. (3), in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) obtinute de persoanele juridice straine, obligatia de a calcula, retine, declara si vira impozitul pe profit revine cumparatorului atunci cand cumparatorul este o persoana juridica romana sau o persoana juridica straina care are un sediu permanent inregistrat fiscal in Romania la momentul tranzactiei.
Potrivit normelor metodologice de aplicare, in sensul alin. (4) al art. 30 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care platitorul de venit este o persoana juridica romana sau un sediu permanent din Romania al unei persoane juridice straine, acestia au obligatia declararii si platii impozitului pe profit in numele persoanei juridice straine care realizeaza veniturile mentionate la alin. (1) al art. 30 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, conform pct.13 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, nerezidentul beneficiar al veniturilor din Romania trebuie sa justifice in Romania dreptul de a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si statul sau de rezidenta, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de statul respectiv.
Atunci cand nerezidentul, persoana juridica straina, beneficiar al venitului de natura castigului de capital, prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale ale statului de rezidenta, veniturile de aceasta natura se impun potrivit prevederilor articolului intitulat "Castiguri de capital" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul de rezidenta al beneficiarului acestui venit.
In conditiile aplicarii prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, persoanei juridice straine care realizeaza venituri din cesionarea titlurilor de participare nu-i revin obligatiile declarative prevazute la art.30 din Codul fiscal .
In concluzie, in cazul in care nu se aplica prevederile conventiei se plateste impozit pe profit. Obligatia retinerii si platii impozitului revine cumparatorului partilor sociale, persoana juridica romana. In cazul in care se aduce certificat de rezidenta fiscala si nu se retine impozit, persoana juridica romana are in continuare obligatia depunerii declartiei privind impozitul retinut la sursa pentru veniturile platite nerezidentilor.
Castigurile din vanzarea-cesionarea de titluri de participare, inclusiv cele obtinute in conditiile mentionate la alineatele precedente, se determina ca diferenta intre veniturile realizate din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare si costul de achizitie al acestora, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii unor astfel de titluri de participare.
Pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care are loc plata venitului se depune declaratia 100 si se procedeaza la plata impozitului.
Procedura este aceeasi indiferent de valoarea impozitului, valoarea impozitului difera in functie de pretul perceput pentru vanzare. Consideram ca nu se emite factura, contractul fiind suficient.
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Nu inteleg fraza: "In cazul in care se aduce certificat de rezidenta fiscala si nu se retine impozit, persoana juridica romana are in continuare obligatia depunerii declartiei privind impozitul retinut la sursa pentru veniturile platite nerezidentilor." Adica desi firma nu retine impozit, trebuie totusi sa-l declare????