Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce tratament se aplica pentru rezerve preluate de o societate dupa dizolvarea altei societati?

12-Dec-2013
4549
Vom stabili mai jos daca se datoreaza impozit de 16% in cazul unei divizari in care rezervele primite de la societatea care se divide devin capital social in societatea beneficiara de aporturi, pornind de la situatia de mai jos:

Societatea A care se divide cedeaza din pasiv:
- capital social 1.000 lei
- rezerve (1068) 20.000 lei - din profit net
- rezerve din reevaluare inregistrate in ct. 1068 - 2.000 lei din care:
- pentru 1000 lei nu s-a dedus amortizarea aferenta reevaluarii
- pentru 1000 lei s-a dedus amortizarea la calculul impozitului pe profit


Societatea B care primeste aporturile ar dori ca prin proiectul de divizare sa majoreze capitalul social, astfel ca intreaga suma provenita din rezerve sa fie folosita pentru majorarea capitalului social.

In vederea stabilirii tratamentului fiscal al rezervelor preluate ca urmare a divizarii, cu care se va majara capitalul social, se au in vedere urmatoarele aspecte legislative:

- rezerva din cont 1068, de 20.000 lei, provenita din profitul net - nu se impoziteaza cu impozit pe profit de 16%, aceasta fiind deja constituita din profitul net obtinut dupa impozitare la societatea care se divide.

- rezervele din reevaluare inregistrate in contul 1068 (de fapt, pentru surplusul din reevaluare, transferat in contul 1068 pe masura amortizarii mijlocului fix sau la data scoaterii din evidenta a acestuia): analiza impozitarii cu impozit pe profit 16% se face in functie de tratamentul lor fiscal la societatea care le-a cedat si in conformitate cu art. 27 alin. (4) litera f), art. 22 alin. (5) si (5^1) din Codul fiscal, punctelor 57^1 - 57^3 din normele de aplicare a art. 22.

Astfel, pentru suma de 1.000 de lei pentru care nu s-a dedus amortizarea aferenta reevaluarii - daca pentru aceasta suma rezultata din reevaluare nu s-a dedus amortizare, atunci inseamna ca cei 1.000 de lei nu au beneficiat de deducere fiscala prin intermediul amortizarii, ca urmare, la momentul modificarii destinatiei, prin majorarea de capital social, nu se vor impozita cu impozit pe profit 16% ca element similar veniturilor.

Pentru suma de 1.000 de lei pentru care s-a dedus amortizare - intrebarea este: pe masura deducerii amortizarii mijlocului fix reevaluat, aceasta suma s-a impozitat ca element similar venitului, astfel incat sa fie anulata deductibilitatea partii din amortizare aferenta reevaluarii?

Daca raspunsul la aceasta intrebare este NU, atunci la momentul majorarii capitalului social cu aceasta suma se va proceda la impozitarea ei cu impozit pe profit, ca element similar venitului.

Daca raspunsul la intrebare este DA, atunci la momentul majorarii capitalului social cu aceasta suma nu se va proceda la impozitarea ei cu impozit pe profit, ca element similar venitului.

Pentru acest aspect avem art. 7 alin. (1) punctul 12 din Codul fiscal, care precizeaza o definitie a dividendului (care ar genera si plata impozitului de 16% ca impozit pe dividende):

"12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptind urmatoarele:

a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica;
b) o distribuire efectuata in legatura cu dobindirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica, ce nu modifica pentru participantii la persoana juridica respectiva procentul de detinere a titlurilor de participare;
c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
d) o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti;
e) o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant."

Rezulta, ca exceptie de la notiunea de dividend si, deci, ca excludere de la plata impozitului pe dividende, ca majorarea capitalului social prin incorporarea de rezerve nu se considera dividend, daca pentru participantii (asociatii) la persoana juridica nu se modifica procentul de participare (exceptia de la litera b). Capitalul social ar trebui majorat fie prin majorarea valorii nominale a partii sociale, fie prin majorarea numarului de parti sociale detinute de fiecare participant, cu mentinerea procentajului de participare.

O majorare a capitalului social din elemente de capitaluri proprii (cu exceptia rezervei legale) care conduce la modificarea procentului de detinere in capitalul social este considerat dividend, iar suma respectiva va trebui impozitata cu impozit de 16% pe dividende.

Alte articole legale incidente:

- art. 19 alin. (1) din Codul fiscal si punctul 12 din normele aferente;
- art. 67 alin. (1) din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016