Majorare capital social din profit nedistribuit. Tratament contabil si fiscal
O societate comerciala (S.A.) intentioneaza sa majoreze capitalul social cu sume din contul 117 - profit nerepartizat. Care este tratamentul contabil si fiscal referitor la aceasta operatiune? Se impune si impozitarea sumei din contul 117 - rezultat reportat?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ”Rezultatul reportat” care, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, este un cont bifunctional.
Rezultatul reportat reprezinta un rezultat calculat in exercitiul curent si transferat din diferite motive spre solutionarea exercitiilor viitoare. In aceasta categorie se inscriu toate rezultatele – profit sau pierdere, preluate de un exercitiu financiar de la celelalte exercitii financiare precedente.
In creditul acestui cont se inregistreaza, printre altele, profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat si nerepartizat, iar in debit, profitul contabil realizat in exercitiile precedente, utilizat ca sursa de majorare a capitalului social, potrivit legii.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Acordare bunuri cu titlu gratuit Societatea ofera cu titlu gratuit angajatilor bunuri (arpagic) care este achizitionat de societate ca marfa in vederea revanzarii. Bunurile se impoziteaza ca si venit salarial. Va...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Cod CAEN bilant Daca anul acesta modific CAEN activitate principala, adresa, bilantul pe anul 2024 pot sa-l depun pe noul CAEN? Mentionez ca pe codul CAEN trecut pe certificatul de inregistrare de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Potrivit reglementarilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, adunarea generala ordinara este cea care trebuie sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa stabileasca dividendul. Aceasta se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.
In hotararea adunarii generale se trec o serie de informatii cum sunt cele privind numele asociatilor care au participat, calitatea acestora si datele de identificare, o specificare privind faptul ca se revine la deciziile initiale din anii anteriori (se inscrie numarul si data hotararilor respective) prin care profitul ramas nerepartizat se repartizeaza la
dividende sau se utilizeaza pentru majorarea capitalului social.
In cazul in care nu se repartizeaza intregul profit ramas nerepartizat se specifica faptul ca diferenta va ramane la dispozitia societatii, urmand sa se decida ulterior asupra destinatiei acesteia (se specifica si suma).
Tot legea societatilor prevede la art. 210 modul in care poate fi majorat capitalul social si anume, prin emisiune de noi titluri sau prin majorarea valorii nominale a titlurilor existente. In acest caz, la alin. (4) se dispune ca ”Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune”.
Din punct de vedere contabil, conform prevederilor pct. 420 si urmatoarele din Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere. Preluarea la inceputul exercitiului curent a rezultatului din
contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent se evidentiaza cu ajutorul ct. 117 ”Rezultatul reportat”. Profitul contabil astfel preluat se inregistreaza in contabilitate si se repartizeaza pe destinatii (in speta pentru majorarea capitalului social) dupa ce adunarea generala a actionarilor/asociatilor a aprobat aceasta operatiune, prin nota contbila:
1171 = 1012
“Rezultatul reportat “Capital subscris varsat”
reprezentand profitul
nerepartizat sau pierderea
neacoperita”
In cazul in care majorarea capitalului social se face din profitul net si nu reprezinta o distribuire in bani si/sau in natura ca urmare a detinerii unor titluri de participare, cu exceptiile expres prevazute la art. 7, alin. (1), pct. 12 din Codul fiscal, nu se datoreaza si nu se plateste impozit pe dividende.
Nu exista nici o alta implicatie fiscala.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturi Glovo si Tazz
Intrebare: Pentru o societate din domeniul HORECA care efectueaza livrari prin Bolt, Glovo, Tazz, am o nelamurire vis-a-vis de factura primita de la Glovo si Tazz, livratori pentru care livrarea se face atat cash, cat si cu cardul. Pe factura de la Glovo apar pozitiile: Comision Hercules 875,29 Servicii Promovare 208,5 Taxa platforma 25 Pe factura HCL Online (Tazz) apar pozitiile: Comision conform contract 875,29 Taxa administrare 25 Taxa Genius 52,5 Monografia contabila pentru aceste facturi este in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor persoana fizica nerezidenta
Intrebare: O societate comerciala cu activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor invita un speaker din UE sau din afaceri non-UE, persoana fizica. Acesta vorbeste in cadrul conferintelor pentru un anumit numar de ore pentru care ar trebui platit. Care ar fi modalitatea corecta si legala de remunerare a acestuia? Mentionez ca persoana variaza de la o conferinta la alta. M-am gandit la varianta "drepturi de autor", dar aceste persoane nu detin CNP sau NIF din Romania.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Lichidare stoc Intreprindere Individuala
Intrebare: Sunt titularul unei intreprinderi individuale (I.I.) cu activitate de vanzare de piese auto, in magazin. Doresc sa inchid activitatea si sa radiez I.I. Detin un stoc de marfa, inregistrat la valoarea de vanzare de aproximativ 80.000 lei, si am primit o oferta de cumparare de la un alt intreprinzator cu aceeasi forma de organizare. Cumparatorul doreste sa achizitioneze intreaga marfa, dar nu la preturile de vanzare. Ce procedura trebuie sa urmez pentru radierea I.I. si pentru a vinde marfa la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozitarea veniturilor din anularea ajustarilor privind deprecierile
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe venit, cu ocazia inventarierii de la final de an, face ajustari privind deprecierea marfurilor. Aceste marfuri sunt cuptoare, mobilier si lazi frigorifice folosite de societate pentru a fi oferite tertilor, cu care avea incheiate contracte de vanzare a produselor de panificatie congelate. In baza contractelor, societatea a oferit aceste echipamente in custodie. Ele au fost inregistrate ca obiecte de inventar si nu au fost trecute pe cheltuiala. Intre timp,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<