Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorare capital social din profit nedistribuit. Tratament contabil si fiscal

10-Iul-2020
12057

O societate comerciala (S.A.) intentioneaza sa majoreze capitalul social cu sume din contul 117 - profit nerepartizat. Care este tratamentul contabil si fiscal referitor la aceasta operatiune? Se impune si impozitarea sumei din contul 117 - rezultat reportat?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:

Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ”Rezultatul reportat” care, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, este un cont bifunctional.

Rezultatul reportat reprezinta un rezultat calculat in exercitiul curent si transferat din diferite motive spre solutionarea exercitiilor viitoare. In aceasta categorie se inscriu toate rezultatele – profit sau pierdere, preluate de un exercitiu financiar de la celelalte exercitii financiare precedente.

In creditul acestui cont se inregistreaza, printre altele, profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat si nerepartizat, iar in debit, profitul contabil realizat in exercitiile precedente, utilizat ca sursa de majorare a capitalului social, potrivit legii.


Potrivit reglementarilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, adunarea generala ordinara este cea care trebuie sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa stabileasca dividendul. Aceasta se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.

In hotararea adunarii generale se trec o serie de informatii cum sunt cele privind numele asociatilor care au participat, calitatea acestora si datele de identificare, o specificare privind faptul ca se revine la deciziile initiale din anii anteriori (se inscrie numarul si data hotararilor respective) prin care profitul ramas nerepartizat se repartizeaza la dividende sau se utilizeaza pentru majorarea capitalului social.

In cazul in care nu se repartizeaza intregul profit ramas nerepartizat se specifica faptul ca diferenta va ramane la dispozitia societatii, urmand sa se decida ulterior asupra destinatiei acesteia (se specifica si suma).

Tot legea societatilor prevede la art. 210 modul in care poate fi majorat capitalul social si anume, prin emisiune de noi titluri sau prin majorarea valorii nominale a titlurilor existente. In acest caz, la alin. (4) se dispune ca ”Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune”.

Din punct de vedere contabil, conform prevederilor pct. 420 si urmatoarele din Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere. Preluarea la inceputul exercitiului curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent se evidentiaza cu ajutorul ct. 117 ”Rezultatul reportat”. Profitul contabil astfel preluat se inregistreaza in contabilitate si se repartizeaza pe destinatii (in speta pentru majorarea capitalului social) dupa ce adunarea generala a actionarilor/asociatilor a aprobat aceasta operatiune, prin nota contbila:

1171 = 1012

“Rezultatul reportat “Capital subscris varsat”

reprezentand profitul

nerepartizat sau pierderea

neacoperita”

In cazul in care majorarea capitalului social se face din profitul net si nu reprezinta o distribuire in bani si/sau in natura ca urmare a detinerii unor titluri de participare, cu exceptiile expres prevazute la art. 7, alin. (1), pct. 12 din Codul fiscal, nu se datoreaza si nu se plateste impozit pe dividende.

Nu exista nici o alta implicatie fiscala.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016