In contextul dezvoltarii si solidificarii unei societati comerciale, majorarea capitalului social reprezinta o decizie strategica importanta, care poate sustine expansiunea si stabilitatea financiara. Pentru societatile cu asociat unic, majorarea capitalului prin incorporarea profitului nerepartizat ofera o modalitate eficienta de a utiliza resursele deja existente fara a necesita aporturi suplimentare in numerar. Aceasta procedura simplificata, reglementata de Legea societatilor nr. 31/1990, nu doar ca sprijina cresterea capitalului social, ci si optimizeaza structura financiara a firmei.
In acest articol vom detalia cele cinci etape esentiale pentru majorarea capitalului social din profitul nerepartizat, incluzand analiza soldului, adoptarea hotararii, modificarea actului constitutiv, inregistrarea contabila si depunerea dosarului la Registrul Comertului. Fiecare pas va fi explicat in detaliu, oferind o imagine clara despre procesul de majorare si implicatiile sale fiscale.
1. Analiza soldului profitului nerepartizat (cont 1171)
Verificati daca exista profit reportat nerepartizat (sold creditor la 1171) care poate fi utilizat pentru majorare.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulIntrarea in reorganizare a societatii Societatea X nu reuseste sa isi mai achite datoriile si vrea sa intre in reorganizare. Care sunt pasii de urmat si care sunt atributiile juristului, dar si ale contabilului?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAmortizarea unui apartament neutilizat in scop economic - tratament fiscal si concluzii dintr-un caz real verificat de ANAF citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare clarificare raspuns Eu am apucat si am depus bilantul pe anul 2024 cu rulaj pe ct 691, asta intrucat la nivelul trim 2 si 3 2024 nu au fost luate in calcul veniturile neimpozabile (societatea noastra...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulModel contract de mandat cenzor Ma puteti ajuta cu un model de contract de mandat cenzor societate pe actiuni?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAchizitie servicii de mentenanta si consulta din state UE. Impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti Societatea noastra are contracte de mentenanta utilaje cu o societate din Ungaria si de consultanta tehnica cu o societate din Germania, servicii efectiv prestate in Romania la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
2. Intocmirea si aprobarea unei hotarari a asociatului unic
Hotararea trebuie sa contina:
• motivul majorarii: incorporarea profitului nerepartizat;
• suma cu care se majoreaza capitalul social;
• modul in care se modifica actul constitutiv (valoarea capitalului social si/sau numarul/valoarea partilor sociale).
3. Intocmirea actului aditional la actul constitutiv
Se modifica articolul referitor la capitalul social:
• noua valoare totala a capitalului social;
• structura acestuia (valoarea unei parti sociale, numarul de parti sociale etc.).
4. Inregistrarea operatiunii in contabilitate
Inregistrare contabila:
1171 = 1012
Aceasta nota reflecta transferul profitului reportat in capital social.
De asemenea, se va evidentia operatiunea in balanta de verificare.
5. Depunerea dosarului la Registrul Comertului (Recom / ONRC)
Conform site-ului ONRC (link aici https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/majorarea-capitalului-social), dosarul trebuie sa contina:
• Cererea de inregistrare mentiuni (formular tip);
• Hotararea asociatului unic (original);
• Actul aditional la actul constitutiv (original);
• Situatiile financiare care evidentiaza profitul nerepartizat (de regula ultimele bilanturi anuale aprobate);
• Balanta de verificare actualizata, care reflecta operatiunea de majorare;
• Dovada achitarii taxelor:
• Specimen de semnatura (daca se modifica si administratorul, altfel nu e necesar);
• Imputernicire (daca dosarul e depus de un imputernicit).
Observatii:
• Nu este necesara o evaluare de expert contabil ori auditor pentru aceasta majorare, fiind vorba de profit contabil deja existent si nerepartizat.
• Nu se considera dividend si nu se impoziteaza, conform art. 7 pct. 11 lit. a) din Codul fiscal.
• Dupa inregistrare, capitalul social nou va fi mentionat in certificatul de inregistrare a mentiunii emis de ONRC.
Temei legal
Legea societatilor nr. 31/1990
Art. 210. -
(1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
(2) De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
(3) Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.
(4) Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.