*********************************************
Contractul de asociere in participatiune ? tratamentul fiscal al bunurilor
Autor consultant fiscal, expert contabil Irina Coma
In data de 06.07.1999 am incheiat contractul de asociere in participatiune nr. 8318, cu Aeroportul International Henri Coanda (numit in continuare ?Aeroportul?), contract in urma caruia Aeroportul a pus la dispozitie o suprafata de 3.000 mp de teren aflat in proprietatea sa, teren pe care societatea noastra a construit o cladire pentru afaceri in valoare de 606.482 ron, cladire data in folosinta in decembrie 2001, data cu care incepe amortizarea cladirii.
La data de 31.12.2008 cladirea a fost reevaluata la valoarea de 52.430 ron. Cladirea astfel construita a fost folosita in vederea realizarii de profit, impartit intre cele doua parti conform contractului, evidenta financiar-contabila fiind in sarcina societatii noastre. Contractul a fost semnat pe o perioada de 10 ani si s-a convenit ca, la sfarsitul acestei perioade, cladirea va trece in proprietatea Aeroportului. La data de 17.06.2009 contractul de asociere in participatiune nr. 8318 (si implicit cladirea), a fost cedat unei alte societati (Y Transport S.R.L.) conform actului aditional nr. 208.
Amortizarea contabila a cladirii s-a facut liniar, pe perioada contractului de asociere in participatiune (10 ani), astfel ca, la data cedarii cladirea era complet amortizata contabil.
Amortizarea fiscala a cladirii s-a facut liniar, conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, pe o perioada de 25 de ani (300 de luni), incepand cu decembrie 2001. La 31.12.2008 cladirea a fost reevaluata si incepand cu anul 2009 am considerat noua valoare fiscala a cladirii egala cu valoarea reevaluata, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificariile ulterioare, art. 24, pct.15 si a Normelor Metodologice de aplicare cu modificarile ulterioare, pct. 71.5. Astfel la 31.12.2008, momentul reevaluarii, cladirea are valoare fiscala ramasa neamortizata 438.889,31 ron iar la momentul cedarii cladirea are valoarea fiscala ramasa neamortizata de 50.960 ron .
1. Daca este corect ca am considerat noua valoare fiscala a cladirii incepand cu data de 01.01.2009 ca fiind egala cu valoarea reevaluata? Daca da, care este tratamentul fiscal al valorii ramase neamortizate la momentul cedarii de 50.960 ron?
2. Care este tratamentul fiscal al valorii fiscale ramase neamortizata la 31.12.2008 de 438.889,31 ron?
3. Surplusul din reevaluare se impoziteaza la momentul cedarii cladirii sau la momentul schimbarii destinatiei rezervei din reevaluare?
Asocierea in participatie este reglementata de art. 251-256 din Codul comercial si de alte acte normative cu caracter subsecvent, cum ar fi reglementarile in domeniul fiscal care impun un anumit regim juridic aplicabil acestui tip de contracte.
Atat practica comerciala cat si reglementarile legale contureaza participatia ca fiind un contract comercial in care o parte, numita asociat titular, convine cu celelalte parti ale contractului (asociati participanti) sa efectueze impreuna una sau mai multe operatiuni comerciale, impartind beneficiile si pierderile.
Durata asocierii poate fi limitata la durata realizarii scopului acesteia sau poate fi nedeterminata. Asociatului titular ii revine obligatia reprezentarii asocierii in relatiile cu tertii, deruland in nume propriu, dar in contul asocierii, toate operatiunile economice.
Codul comercial prevede ca singurul drept al asociatului participant este acela de a cere socoteala asociatului titular cu aportul sau si cu privire la beneficii si pierderi. Cu alte cuvinte, in cazul in care contractul de asociere nu prevede o clauza de restituire in natura a bunurilor aduse ca aport, asociatul participant nu are nici-o posibilitate sa intervina in administrarea asocierii, asociatul titular nu poate fi gasit raspunzator pentru culpa sa in administrarea afacerii chiar daca asocierea ar inregistra pierderi. Totusi, conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul principal va fi raspunzator in cazul in care, in mod intentionat, va produce prejudicii asocierii.
Asadar, partile intr-un contract de asociere in participatiune sunt pe de o parte persoane fizice care au sau nu statut de comerciant sau societati comerciale, iar pe de alta parte orice persoana fizica sau juridica.
Obiectul asocierii in participatiune este reprezentat de operatiuni comerciale. Obiectul poate consta dintr-o anumita operatiune sau de totalitatea actelor de comert efectuate de o persoana.
In vederea indeplinirii obiectului asocierii asociatii stabilesc prin contractul de asociere in participatiune operatiunile la care se refera, bunurile ce vor fi aduse in asociere si drepturile asupra acestor bunurilor dupa incetarea acesteia si de cota de participare la beneficii si pierderi. Pentru validitatea contractului nu este necesara indeplinirea vreunei formalitati, acesta fiind necesar a fi incheiat in forma scrisa.
Desi aparent, asocierea in participatie are caracteristicile unui contract de societate comerciala, aceasta se evidentiaza prin aceea ca nu are personalitate juridica si nu constituie in sine o entitate juridica, astfel incat sa poata fi angajata juridic. Prin urmare, cel care va reprezenta asocierea in raporturile cu tertii va fi asociatul titular care va actiona in raporturile in nume propriu, dar pe seama asocierii, raspunzand in subsidiar fata de celelalte parti ale contractului de asociere. Avantajul asocierii in participatie este reprezentat de faptul ca asociatii pot fi sau nu comercianti/producatori, scopul asocierii putand fi productie/comert.
In acest context, inseamna ca singura cerinta pentru constituirea unei asocieri in participatie este incheierea unui contract de asociere in participatie in care sa se prevada aporturile partilor, obligatiile lor contractuale, modul de administrare a asocierii, modul de repartizare a beneficiilor si pierderilor, cui apartine reprezentarea, limitele responsabilitatii acestuia fata de asociati Din punctul de vedere al aportului in cadrul asocierii in participatie, acesta poate fi reprezentat de numerar, folosinta unor bunuri sau chiar prestatii in natura. Asociatii intr-o asociere in participatie sunt raspunzatori unii fata de altii pentru subscrierea aportului.
Bunurile aduse ca aport de asociati trec automat in proprietatea asociatului proprietar daca in contract nu se prevede altfel. In acest sens, in contractul de asociere poate fi stipulat ca, la incetarea asocierii, bunurile sa se intoarca in patrimoniul persoanelor care le-au aportat. Referitor la aportul in prestatii, trebuie mentionat ca prestatiile aduse ca aport trebuie sa fie distincte de activitatile care intra in obiectul asocierii, acelea fiind calificate ca obligatii contractuale, si nu ca aport.
Si codul fiscal trateaza asocierile in participatiune in general din perspectiva unei forme de organizare care nu da nastere unei persoane fizice sau juridice. Astfel, potrivit dispozitiilor Titlului I, art. 7, pct. 5 din Codul fiscal, notiunii de asociere, fara personalitate juridica ii corespunde orice asociere in participatiune, grup de interes economic, societate civila sau alta entitate care nu este o persoana impozabila distincta, in intelesul impozitului pe venit si pe profit. In sfera natiunii de asociere in participatiune sunt incluse in mod expres si alte forme de organizare care nu dau nastere unei noi persoane juridice.
Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul titular trebuie sa tina evidenta separata a veniturilor si cheltuielilor aferente asocierii. Beneficiile si pierderile rezultate din realizarea obiectului asocierii se distribuie intre parti proportional cu cotele stabilite de acestia prin contractul de asociere in participatie.
Drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti.
Din punct de vedere contabil, asocierile in participatie sunt reglementate de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, conforme cu directivele europene.
La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit fiecarui asociat, pe baza de decont, in functie de cota de participare prevazuta in contractul de asociere, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea imobilizarilor corporale si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.
Evidenta asocierii se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant, cu ajutorul contului 458 ?Decontari din operatii in participatii?, analitic distinct pe fiecare coparticipant. In ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate.
Inregistrarile contabile trebuie sa aiba la baza ca document justificativ decontul asocierii. Decontul este un formular tipizat (cod 14-4-14) reglementat prin O.M.F.P. nr. 3.512 din 27 noiembrie 2008 privind registrele si formularele financiar-contabile publicat in M.Of. nr. 870 2008.
Acest document se poate cumpara din comert (format A4, tiparit pe ambele fete, in carnete de 100 de file) sau se poate edita pe calculator cu conditia sa furnizeze toate informatiile necesare identificarii operatiunilor derulate in cadrul contractului de asociere.
La sfarsitul fiecarei luni calendaristice, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat. Decontul astfel transmis va reprezenta pentru fiecare asociat documentul justificativ de inregistrare a operatiunilor economice conform cotelor stabilite prin contract.
Exemplificand cele prezentate, consideram un contract de asociere in participatiune, incheiat potrivit Codului comercial, intre doua societati romanesti, numite societatea AEROPORTUL si societatea X.
Deoarece datele prezentate sunt insuficiente pentru prezentarea situatiei de fapt am considerat un exemplu ipotetic
Societatea AEROPORTUL aduce in participare un aport de 70%, compus din
- teren in valoare de 70.000 lei,
- o suma de bani de 30.000 lei
Societatea X participa cu un aport de 30%, compus din :
- cladire, in valoare de 42.000 lei
- personal, clientela, contracte.
Obiectul contractului este desfasurarea unei activitati comerciale de comercializarea marfurilor.
Din punct de vedere contabil, inregistrarea operatiunii de participare si realizare a contractului se face succint astfel:
Din activitatea proprie, cele doua societati au realizat urmatoarele venituri si cheltuieli :
Societatea AEROPORTUL :
- venituri : 7.000lei
- cheltuieli : 6.000lei
Societatea X
- venituri : 5.000lei
- cheltuieli : 4.000lei
In cursul trimestrului I 2001, din activitatea de asociere se obtin urmatoarele venituri si cheltuieli :
- venituri totale din asociere: 6.000 lei din care, din vanzarea marfurilor 4.000 lei si din prestari de servicii 2.000 lei,
- cheltuieli totale din asociere: 5.242,50 lei, din care cheltuieli cu marfurile 1.500 lei, cheltuieli cu utilitatile 300 lei, cheltuieli cu consumabilele 200 lei,cheltuieli cu salariile 1.000 lei, contributii etc.
Contabilitatea este tinuta de societatea X, care face si platile catre bugetul de stat.
- Inregistrarea operatiunii de asociere:
- inregistrarea aportului in natura:
212 = 4581 70.000 lei
?Constructii? ??Decontari din operatii in
asociere??/societatea Aeroportul
- inregistrarea aportului in numerar:
5121 = 4581 72.000lei
?Conturi la banci in lei?? ??Decontari din operatii in asociere??
societatea Aeroportul 30.000 lei
societatea X 42.000 lei
- Evidentierea veniturilor din exploatare aferente asocierii
- inregistrarea veniturilor din vanzarea marfurilor
4111 = % 4.760lei
?Clienti? 707 4.000 lei
?Venituri din vanzarea marfurilor?
?TVA colectata?
- inregistrarea veniturilor din prestari de servicii
4111 = % 2.380lei
?Clienti? 704 2.000 lei
?Venituri din lucrari executate
si servicii prestate?
?T.V.A. colectata?
- Evidentierea cheltuielilor de exploatare aferente asocierii
- inregistrarea cheltuielilor cu materialele consumabile
% = 401 238lei
?Furnizori?
602 200 lei
?Cheltuieli cu materialele
consumabile?
?T.V.A. deductibila?
- inregistrarea cheltuielilor cu utilitatile
% = 401 357 lei
605
?Cheltuieli cu energia si apa? 300 lei
?TVA deductibila? 57 lei
- inregistrarea cheltuielilor cu salariile personalului
641 = 421 1.000 lei
?Cheltuieli cu remuneratiile ?Personal remuneratii datorate?
personalului?
- inregistrarea contributiei la asigurarile sociale:
6451 = 4311 205 lei
?Contributia unitatii la ?Contributia unitatii
asigurarile sociale? la asigurarile sociale?
- inregistrarea contributiei unitatii la fondul de somaj
6452 = 4371 25 lei
?Contributia unitatii la ?Contributia unitatii
fondul de somaj? la fondul de somaj?
- inregistrarea comisionului la Camera de Munca
635 = 447 7,5 lei
?Cheltuieli cu alte ?Fonduri speciale
Impozite, taxe si taxe si varsaminte asimilate?
Varsaminte asimilate?
- inregistrarea contributiei la fondul de accidente:
6451 = 4311 5 lei
?Contributia unitatii la ?Contributia unitatii la
asigurarile sociale- asigurarile sociale-
fond de accidente? fond de accidente?
- inregistrarea platii obligatiilor catre bugetul de stat
% = 5121 1.242,5lei
?Personal remuneratii datorate?
?Contributia unitatii
la asigurarile sociale?
?Contributia unitatii
la fondul de somaj?
?Fonduri speciale- taxe si varsaminte
asimilate?
- inregistrarea amortizarii mijlocului fix, adus ca aport de catre societatea X:
6811 = 281 1.050 lei
??Cheltuieli cu amortizarea ?? ?Amortizarea mijloacelor fixe?
Metoda de amortizare este cea liniara.
Cladirea a fost incadrata d.p.d.v. contabil la o perioada de amortizare de 10 ani si fiscal la 25 ani. Amortizarea se calculeaza de catre proprietarul cladirii si se transmite prin decont in functie de cotele de participare.
42.000 :10 ani = 4.200 / an
7.000 : 4 = 1.050 /trim.
- Inregistrarea repartizarii, pe baza de decont, a veniturilor si cheltuielilor din asociere catre cele doua societati
? repartizarea catre asociatul Aeroport a veniturilor si cheltuielilor (in cota de 70%)
% = 4582 4.200lei (6.000x70%)
?Decontari din operatii in participiune?
707 2.800 lei
?Venituri din vanzarea
marfurilor?
704 1.400 lei
?Venituri din lucrari
executate si servicii prestate??
- repartizarea cheltuielilor
4582 = % 1954,75 lei
??Decontari din operatii 602 140 lei
in participatie? ?Cheltuieli cu materialele?
?Cheltuieli cu energia si apa?
??Cheltuieli cu remuneratiile personalului??
6811 735 lei
??Cheltuieli cu amortizarea??
?Contributia unitatii
la asigurarile sociale?
?Contributia unitatii
la fondul de somaj?
?Cheltuieli cu alte impozite,
Taxe si varsaminte asimilate?
? repartizarea catre asociatul X a veniturilor si cheltuielilor (in cota de 30%)
% = 4582 1.800lei (6.000x30%)
?Decontari din operatii in particip.?
707 1.200 lei
?Venituri din vanzarea
marfurilor?
704 600 lei
?Venituri din lucrari
executate si servicii prestate??
- repartizarea cheltuielilor
4582 = % 837,75 lei
??Decontari din operatii 602 60 lei
in participatie? ?Cheltuieli cu materialele?
??Cheltuieli cu energia si apa ??
??Cheltuieli cu remuneratiile personalului??
6811 315 lei
??Cheltuieli cu amortizarea??
6451 63 lei
?Contributia unitatii la asigurarile sociale?
?Contributia unitatii la fondul de somaj?
Veniturile si cheltuielile obtinute din operatiunea de asociere in participatiune, in cotele de participare convenite prin contract (70% societatea Aeroport si 30% societatea X) se insumeaza cu veniturile si cheltuielile realizate din activitatea proprie a fiecarei societati.
Astfel la societatea Aeroport totalul veniturilor este 11.200lei (7.000 + 4.200), iar cheltuielile totale sunt 7.954,75 (6.000 + 1.954,75).
Societatea X se inregistreaza cu venituri in valoare totala de 6.800 (5.000 + 1.800) si cu cheltuieli de 4.837,75(4.000 + 837,75)
Profitului impozabil, calculat potrivit dispozitiilor Titlului II din Codul fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, este impozitat cu cota de 16%, la nivelul fiecarei societati.
Daca una din societati realizeaza pierdere din activitatea proprie, isi compenseaza pierderea din veniturile(profitul) obtinut din operatiunea de asociere.
Fata de cele prezentate de d-voastra rezulta:
- durata de utilizare economica stabilita si aleasa de societate d.p.d.v. contabil este de 10 ani,
- reevaluarea imobilizarilor se face numai la finele anului si pentru toata grupa de mijloace fixe,
- cladirea ramane in proprietatea societatii care a adus-o ca aport, respectiv societati d-voastra si o amortizati pana la cei 25 ani, conform celor prezentate.
- reevaluarea s-a facut in sensul scaderii valorii cladirii?
(606.482 : 7 ani = 86.640),
- trecerea cladirii in proprietatea Aeroportului se facea prin vanzarea acesteia sau compensare cu alte datorii ale Societatii X,
- in anul 2008 cladirea nu era complet amortizata deoarece ati pus-o in functiune la 31 decembrie 2001, iar amortizarea a inceput sa curga din luna ianuarie 2002,
- valoarea reevaluata a cladirii, la 31 decembrie 2008, asa cum era inregistrata si in contabilitatea proprie, era si valoarea fiscala, amortizabila in urmatorii 18 ani,
- nu pot exista doua valori diferite rezultate din reevaluare, una contabila si alta fiscala, fiindca reevaluarile se inregistreaza in contabilitate,
- pana la data de 1 mai 2009, valoarea ramasa neamortizata a cladirii rezultata la valorificarea ei era considerata cheltuiala efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile, (Decizia 2 a Comisiei Fiscale Centrale, aprobata prin Omfp nr. 576/2004)
- incepand cu luna mai 2009, conform prevederilor art. 18, alin. (4) din OUG nr. 34/2009 de modificare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, valoarea reevaluata inregistrata pe cheltuieli la momentul valorificarii mijlocului fix, este considerata nedeductibila la calculul profitului impozabil.
*********************************************
Retinerea la sursa a impozitului pe venit a PFA-urilor
Autor consultant fiscal, expert contabil Irina Coma
Societatea X beneficiaza de servicii furnizate de PFA -uri. Există obligativitatea, ca agent platitor, sa retina la sursa impozitul de 10%, reprezentand plati anticipate la impozitul pe venit al persoanei fizice autorizate, sau nu?
Exista obligatia de retinere la sursa a impozitului de catre platitorul venitului, potrivit art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, doar in cazul platii urmatoarelor categorii de venituri:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, conform optiunii exercitate de catre beneficiarul venitului;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.
In aceste cazuri, impozitul ce trebuie retinut la sursa se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul
De asemenea, exista obligatia de retinere la sursa a impozitului in cazul venitului obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, care nu genereaza o persoana juridica. In acest caz, impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.
In oricare alte cazuri, obligatia de plata a impozitului revine beneficiarului venitului, respectiv PFA-ului, neexistand nicio obligatie de retinere a impozitului de catre platitorul venitului. Valoarea impozitului se determina de catre PFA fie in baza normelor de venit, fie in baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
*********************************************
Inregistrarea fiscala a unui contract de asociere
Autor consultant fiscal, expert contabil Irina Coma
O societate americana s-a asociat cu o societate din Israel in vederea desfasurarii unui proiect de ecologizare a unui teren situat in Romania. Este o asociere intre doua persoane juridice straine, iar societatea americana a deschis in acest scop o sucursala in Bucuresti, inregistrata fiscal, care sa exercite obligatiile conferite de art. 28 din Codul Fiscal. Firma din Israel factureaza servicii de consultanta, ce sunt prestate in scopul proiectului, catre sucursala societatii americane. Societatea mama din America, la randul ei, transmite catre sucursala din Bucuresti cheltuielile cu serviciile de consultanta pe baza de debit note, cheltuieli ce sunt prestate in scopul proiectului. Sucursala inregistreaza aceste cheltuieli.
Ulterior sucursala va angaja si alte cheltuieli aferente activitatii in care s-a asociat si va obtine venituri iar profitul obtinut se va imparti intre cei doi asociati dupa plata impozitului pe profit.
Mai este nevoie ca asocierea sa se inregistreze fiscal?
Serviciile de consultanta facturate de firma din Israel sunt subiect al impunerii conform art.115 alineat (1) litera (i) intrucat sunt cheltuieli ale unui sediu permanent, respectiv impozabile potrivit titlului V atunci cand nu sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit sau cand beneficiarul de venit nu prezinta documentul care atesta rezidenta sa fiscala?
Exista reglementat un continut minim al documntului prin care se transmit cheltuieli de catre societatea mama catre sucursala?
Aceeasi intrebare pentru cheltuielile transmise de societatea mama catre sucursala.
Daca nu mai este nevoie ca asocierea sa se inregistreze fiscal, care sunt obligatiile declarative ale asociatului care reprezinta asocierea?
Privind impozitul pe profit, daca sucursala obtine numai profit aferent asocierii si nu are alte activitati proprii, aceasta va depune trimestrial:
- declaratia 100 in care va completa randul 4 (Impozit pe profit datorat de PJ straine) cu impozitul pe profit total calculat si 0 la randul 2 intrucat nu are venituri din activitati proprii sau nu va completa deloc randul 2?
- declaratia 104 in care va distribui impozitul pe profit din declaratia 100 de la randul 4, intre cei doi asociati?
Ref: asociere participatiune intre un sediu permanent si o societate nerezidenta
Asocierea este punerea in comun de catre mai multe persoane fizice sau juridice a mijloacelor de care dispun pentru realizarea unui obiectiv este un mecanism existent in toate societatile comerciale, societatile agricole, cooperatie. Acest sistem de asociere conduce insa la crearea unei persoane juridice noi, distincta fata de acelea care le-au infiintat.
Reglementarea asocierii in participatiune este realizata de art. 251 - 256 din Codul comercial, prin care sunt stabilite regulile generale care guverneaza asocierea in participatiune, identificandu-se partile intr-un astfel de contract, obiectul asocierii, regimul bunurilor aduse in asociere si regulile privind incheierea contractului.
Asocierea in participatiune are loc atunci cand un comerciant sau o societate comerciala acorda uneia sau mai multor persoane ori societati dreptul de a participa la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni, sau chiar asupra intregului comert. Asocierea in participatiune poate sa aiba loc de asemenea si pentru operatiunile comerciale facute de catre necomercianti. In fapt asocierea reprezinta acordul unui titular de operatiuni comerciale de a ceda unei alte persoane asociate o parte din beneficiile sau pierderile rezultate din aceasta.
Esential in operatiunea asocierii in participatiune este faptul ca aceasta nu formeaza o noua persoana.
Pentru validitatea contractului nu este necesara indeplinirea vreunei formalitati, acesta fiind necesar a fi incheiat in forma scrisa.
Continutul unui contract de asociere in participatiune poate fi sintetizat astfel:
- partile contractante (identificarea partilor);
- activitatile economice ce se vor realiza in comun (descrierea activitatii sau ansamblului de operatiuni economice);
- contributia fiecarei parti la realizarea activitatilor economice comune convenite (aporturile la asociere);
- situatia bunurilor aduse in asociere la data incetarii acesteia (daca bunurile apartinand unui asociat se restituie sa nu acestuia in natura);
- conditiile de administrare si conducere a asociatiei;
- modalitatea de impartire a beneficiilor si pierderilor decurgand din activitatea desfasurata (cote si termene);
- cauzele de incetare a asocierii si modalitatea de impartire a rezultatelor lichidarii;
- orice alte clauze necesare activitatii asociatiei.
Si codul fiscal trateaza asocierile in participatiune in general din perspectiva unei forme de organizare care nu da nastere unei persoane fizice sau juridice. Astfel, potrivit art. 7 pct. 5 din Codul fiscal notiunii de asociere fara personalitate juridica ii corespunde orice asociere in participatiune, grup de interes economic, societate civila sau alta entitate care nu este o persoana impozabila distincta, in intelesul impozitului pe venit si pe profit. In sfera notiunii de asociere in participatiune sunt incluse in mod expres si alte forme de organizare care nu dau nastere unei noi persoane juridice.
Durata asocierii poate fi limitata la durata realizarii scopului acesteia sau poate fi nedeterminata. Asociatului titular ii revine obligatia reprezentarii asocierii in relatiile cu tertii, deruland in nume propriu, dar in contul asocierii, toate operatiunile economice.
Codul comercial prevede ca singurul drept al asociatului participant este acela de a cere socoteala asociatului titular cu aportul sau si cu privire la beneficii si pierderi. Cu alte cuvinte, in cazul in care contractul de asociere nu prevede o clauza de restituire in natura a bunurilor aduse ca aport, asociatul participant nu are nici-o posibilitate sa intervina in administrarea asocierii, asociatul titular nu poate fi gasit raspunzator pentru culpa sa in administrarea afacerii chiar daca asocierea ar inregistra pierderi.
Totusi, conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul principal va fi raspunzator in cazul in care, in mod intentionat, va produce prejudicii asocierii.
Asadar, partile intr-un contract de asociere in participatiune pot fi:
- persoane juridice straine cu persoane juridice straine,
- persoane juridice straine cu persoane fizice straine,
- persoane juridice straine cu persoane juridice romane,
- persoane juridice straine cu persoane fizice romane,
- persoane juridice romane cu persoane juridice romane,
- persoane juridice romane cu persoane fizice romane,
- persoane juridice romane cu persoane fizice straine.
Referitor la aportul in prestatii, trebuie mentionat ca prestatiile aduse ca aport trebuie sa fie distincte de activitatile care intra in obiectul asocierii, acelea fiind calificate ca obligatii contractuale, si nu ca aport.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul titular trebuie sa tina evidenta separata a veniturilor si cheltuielilor aferente asocierii. Beneficiile si pierderile rezultate din realizarea obiectului asocierii se distribuie intre parti proportional cu cotele stabilite de acestia prin contractul de asociere in participatie.
Din punct de vedere contabil, asocierile in participatie sunt reglementate de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, conform cu directivele europene.
La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit fiecarui asociat, pe baza de decont, in functie de cota de participare prevazuta in contractul de asociere, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile. In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea imobilizarilor corporale si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.
Imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate.
Evidenta asocierii se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant, cu ajutorul contului 458 ?Decontari din operatii in participatii?, analitic distinct pe fiecare coparticipant
Contul 458 ?Decontari din operatii in participatie? este un cont bifunctional.
In creditul contului se inregistreaza:
- veniturile realizate din operatii in participatie transferate coparticipantilor, conform contractului de asociere,
- sumele primite de la coparticipanti.
In debitul contului se inregistreaza:
- veniturile primite prin transfer din operatiile in participatie,
- amortizarea calculata de proprietarul mijlocului fix care se transmite coproprietarului care tine evidenta asocierii,
- cheltuielile transferate din operatii in participare,
- sumele rezultate din operatiunea de asociere si achitate coparticipantilor sau virate acestora.
Pentru calculul impozitului pe profitul realizat din asociere se au in vedere numai veniturile si cheltuielile rezultate din derularea operatiunii pentru care a fost realizata asocierea.
Fata de cadrul legal anterior prezentat si a informatiilor trimise de d-voastra, rezulta urmatoarele:
- sediul permanent este obligat sa se inregistreze fiscal, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala,
- sediul permanent este obligat sa tina contabilitate proprie si contabilitatea asocierii,
- sediul permanent este obligat sa inregistreze asocierea la autoritatea fiscala teritoriala,
- sediul permanent este obligat sa completeze si sa depuna declaratiile Declaratia 100 ?Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat?, cod 14.13.01.99/bs si Declaratia 104 ?Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor? cod 14.13.01.01/dv.
In Declaratia 100, care se completeaza si se depune trimestrial, se trece impozitul pe profit din asociere, datorat, retinut si platit de sediul permanent. Daca sediul permanent desfasoara si alta activitate sau realizeaza venituri inafara asocierii este obligat sa tina evidenta contabila separata, sa intocmeasca situatii financiare, sa calculeze si sa plateasca impozit pe profit.
Declaratia 104 se depune trimestrial.
- in cadrul asocierii, sediul permanent actioneaza in nume propriu fata de terti (furnizori, clienti, debitori, creditori etc.), fapt pentru care:
? facturile de achizitii si prestari de servicii sunt emise de furnizori pe numele sau, in baza lor exprimandu-si dreptul de deducere,
? emite facturi de livrari de bunuri si prestari de servicii in numele sau.
- serviciile de consultanta ale firmei din Israel sunt subiect al impunerii potrivit dispozitiilor art. 115 din Codul fiscal numai in cazul in care societate nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala; veniturile realizate de societatea din Israel nu sunt cheltuieli ale sediului permanent deoarece acesta a fost infiintat numai pentru derularea contractului de asociere in participatiune si nu pentru a desfasura o activitate de sine statatoare.
- serviciile de consultanta ale societatii din America sunt subiect al impunerii daca sediul permanent nu face dovada ca:
- serviciile au fost efectiv prestate,
- ca exista un contract, din care sa rezulte natura serviciilor, termenele de executie,
- ca exista documente justificative.
De asemenea trebuie facuta distinctie intre serviciile acordate sediului permanent pentru activitatea lui si cele aferente asocierii.
- sediul permanent este obligat sa depuna declaratie de impozit pe profit chiar daca realizeaza profit numai din asociere.
- la rd. 1 din Declaratia 100, pozitia referitoare la impozitul pe profit, se trec toate sumele, din activitatea proprie si din asociere.
Nu se completeaza si nu se depune insa Declaratie anuala 101 de impozit pe profit pentru asociere.