Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicarea impozitului specific pentru activitati HORECA. Cum procedeaza firma cu un bar de zi?

29-Dec-2016
5622

Incepand cu 01.01.2017 se introduce impozitul forfetar HORECA. O firma de tip dealer auto a infiintat pentru clienti, in incinta societatii, un bar unde se servesc bauturi si dulciuri ambalate de la furnizor.

Unele se ofera drept protocol, iar pentru altele firma incaseaza in baza bonului fiscal contravaloarea. Aceasta activitate nu constituie nici 1% din cifra de afaceri. Vom vedea cum va plati firma impozitul.

Prin derogare de la prevederile Titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, se adreseaza persoanelor juridice romane care desfasoara operatiuni in domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica etc. si care, incepand cu anul 2017 vor aplica reguli specifice de calcul, declarare si plata pentru veniturile realizate.

Acest act normativ reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
- 5510 "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare"
- 5520 "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata"
- 5530 "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere"


- 5590 "Alte servicii de cazare"
- 5610 "Restaurante"
-5621 "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente"
- 5629 "Alte servicii de alimentatie n.c.a."
- 5630 "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"

Este important de mentionat faptul ca impozitul specific se determina si se datoreaza nu numai daca persoana juridica respectiva are in obiectul de activitate (principala sau secundara) unul din aceste coduri CAEN, dar aceasta trebuie sa si realizeze venituri din desfasurarea acestor activitati.

Potrivit prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, noul sistem de impozitare aplicabil de la 1 ianuarie 2017 se adreseaza hotelurilor, barurilor sau restaurantelor de pe teritoriul Romaniei indiferent de marimea cifrei de afaceri si de nivelul profitului, calculat pe numarul de locuri de cazare sau marimea spatiului alocat activitatii.

Aplicarea prevederilor impozitul specific incepand cu anul 2017 este obligatorie pentru persoanele juridice romane care la sfarsitul anului 2016 realizeaza venituri din derularea activitatilor mai sus prezentate, inscrise in actele constitutive.

Din informatiile prezentate in intrebare retinem ca va desfasurati activitatea in baza codului CAEN 4511 "Comert cu autoturisme - dealer auto", iar amenajarea unui spatiu in incinta societatii prin care oferiti, gratuit sau cu plata, sucuri, dulciuri, cafea etc. nu se incadreaza in nici unul din codurile prevazute expres de lege.

Chiar daca definiti spatiul "bar" activitatea respectiva nu se regaseste in codul CAEN 5630 "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Barul de zi este reglementat de prevederile HG nr. 843/1999 privind incadrarea pe tipuri a unitatilor de alimentatie publica neincluse in structurile de primire turistice, cu modificarile ulterioare, ca fiind unitatea care poate functiona ca subunitate distincta in cadrul restaurantelor, precum si ca unitate independenta, care ofera consumatorilor o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice, simple sau in amestec, cafea, gustari in sortiment restrans, specialitati de cofetarie.

Potrivit dispozitiilor aceluiasi act normativ activitatea de bar se refera la unitati de alimentatie publica pe care ar fi trebuit sa o declarati la primarie la inceperea activitatii.

De aceea, potrivit datelor prezentate de d-voastra, consideram ca nu realizati venituri din desfasurarea de activitati cuprinse in codul CAEN 5630 si nu va sunt aplicabile prevederile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.

Daca suma veniturilor nu este sub cea reprezentand echivalentul in lei a 100.000 euro la sfarsitul anului 2016 (cu referire la impozitul pe venitul microintreprinderilor) societatea este platitoare de impozit pe profit si aplica prevederile Titlului II din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare. Veniturile din intreaga activitate (inclusiv cele privind vanzarea cafelei, dulciurilor, sucurilor) vor intra in baza de impozitare a profitului, iar cheltuielile de protocol se vor limita conform dispozitiilor art. 25, alin. (3), lit. a) din lege.

Totodata este recomandat sa verificati daca ceea ce asigurati clientilor nu intra in sfera alimentatiei publice pentru care ar trebui sa solicitati autorizarea.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Elena Ionescu Expert contabil si auditor

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016