Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF actualizeaza lista obligatiilor care se platesc in contul unic

01-Feb-2024
1962
ANAF actualizeaza lista obligatiilor care se platesc in contul unic

ANAF a pus recent in dezbatere publica Proiectul de ordin pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic.

Conform Referatului de Aprobare, Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1612/2018, cu modificarile si completarile ulterioare au fost aprobate obligatiile fiscale care se platesc de catre contribuabili persoane juridice in contul unic 55.03 "Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire".

Potrivit dispozitiilor art. I si art. VI din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 dispozitiile prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati se abroga.

Incepand cu aceeasi data, contribuabilii care au au intrat sub incidenta prevederilor legii anterior mentionata, pana la data de 31 decembrie 2022, pot opta, prin exceptie de la prevederile art. 47 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru plata impozitului pe veniturilor microintreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal, sau pentru plata impozitului pe profit, potrivit titlului II din Codul fiscal.

De asemenea, prin Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, cu modificarile si completarie ulterioare si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si au fost adoptate unele masuri referitoare la disciplina economico-financiara a autoritatilor/agentiilor/institutiilor publice autonome, finantate integral din venituri proprii, aflate in coordonarea/subordonarea Parlamentului Romaniei.

Totodata ca urmare a intrarii in vigoare, incepand cu data de 1 ianuarie 2024 a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, a aparut un nou tip de asigurat, prestatorul casnic.

Potrivit art. 9 pentru veniturile realizate din desfasurarea activitatilor casnice, prestatorul casnic datoreaza impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale care se calculeaza si se platesc, in numele prestatorilor casnici, de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca incepand cu data de intai pana la data de 25 a lunii urmatoare lunii in care tichetele de activitati casnice au fost preschimbate.

Avand in vedere cele mai sus precizate si tinand cont de faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul specific unor activitati nu se mai datoreaza bugetului de stat, este necesara actualizarea Nomenclatoarului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1612/2018, prin eliminarea acestui impozit prevazut la pozitia 31.

De asemenea, urmare a aplicarii Deciziei Curtii Constitutionale nr. 650/2022, se elimina obligativitatea retinerii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii, contributie prevazuta la pozitia 45 din anexa la OPANAF nr. 1612/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.

Urmare a modificarilor legislative anterior mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune modificarea si completarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, in sensul:

-eliminarii unor obligatii fiscale care, potrivit legii, nu se mai datoreaza;

-completarea cu obligatii fiscale nou introduse.

Extras din Proiectul de Ordin:

Avand in vedere prevederile art. I si art. VI din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 9 alin. (1) si (4) din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, ale art. III din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, si ale art LIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene

In temeiul dispozitiilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor, comunicat prin Adresa nr. din data de . .2024,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art.I - Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 544 din 29 iunie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Pozitiile 31 "Impozit specific unor activitati" si 32 ”Impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare” se abroga.

2. Dupa pozitia 33, se introduc cinci noi pozitii, pozitiile 33^1, 33^2, 33^3, 33^4 si 33^5 cu urmatorul cuprins:

Nr. Crt
33^1
Denumirea creantei fiscale
Impozit pe cifra de afaceri datorat de institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine

Temeiul legal

art.18^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

 

Nr. Crt
33^2
Denumirea creantei fiscale
Impozit specific pe cifra de afaceri datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale
Temei legal
art.18^3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare


Nr. Crt
33^3
Denumirea creantei fiscale
Impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, retinut la sursa de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
Temei legal
art.84^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare


Nr. Crt
33^4
Denumirea creantei fiscale
Impozit pe veniturile realizate de catre persoanele fizice din desfasurarea activitatilor casnice
Temei legal
art.9 alin. (1) si (4) din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic

 

Nr. Crt
33^5
Denumirea creantei fiscale
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor casnice
Temei legal
art.9 alin. (1) si (4) din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic”

3. Pozitia 39 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Nr. Crt
”39
Denumirea creantei fiscale
Contributia de asigurari sociale datorata de catre catre persoanele fizice care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct.5 din Codul fiscal
Temei legal
art.2 alin. (2) si art. 138^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”

4.Dupa pozitia 39, se introduc doua noi pozitii, pozitiile 39^1 si 39^2, cu urmatorul cuprins:

Nr. Crt
”39^1
Denumirea creantei fiscale
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct.7 din Codul fiscal
Temei legal
art.2 alin. (2) si art. 138^2 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare


Nr. Crt
39^2
Denumirea creantei fiscale
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct.2 din Codul fiscal
Temei legal
art.2 alin. (2) si art. 138^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”

5.Pozitiile 45 ”Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu competarile ulterioar” si 48 ”Contributia de asigurari sociale de sanatate ,datorata de persoanele fizice, pensionari, care realizeaza venituri din pensii, pentru partea din venituri care depaseste suma lunara de 4.000 lei” se abroga.

 

 

 

 

 

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Pragurile valorice Instrastat, NEMODIFICATE pentru anul 2025 (Ordinul 2353/2024)

    • Pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri pentru anul de referinta 2025 au fost publicate prin Ordinul 2353/2024. Acestea raman nemodificate fata de cele pentru anul 2024. Ordinul 2353/2024 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2025 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1101 din 4 noiembrie 2024. Noul act normativ va intra in...» citeste mai departe aici

  • PFA in 2024. Cat CASS datoreaza cei care obtin venituri din activitati independente si care sunt EXCEPTIILE

    • ANAF a publicat rcecent un material cu privire la contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata pentru anul 2024 de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente. Care sunt exceptiile? PFA in 2024. Cat CASS datoreaza cei care obtin venituri din activitati independente ANAF Galati reaminteste contribuabililor faptul ca incepand cu 01.01.2024 persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari...» citeste mai departe aici

  • Cum a fost modificat impozitul pe venit prin OUG 128/2024. Prevederile, in vigoare din 1 ianuarie 2025

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 128 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost aduse modificari la impozitul pe venit si la contributiile sociale. Cum a fost modificat impozitul pe venit prin OUG 128/2024 Astfel a fost eliminata obligatia de a depune in anul curent DECLARATIA UNICA pentru declararea venitului...» citeste mai departe aici

  • Nu ai depus Declaratia Unica pentru 2023? ANAF va trimite Notificari in acest sens

    • Persoanele care NU au depus Declaratia Unica pentru anul 2023 vor primi Notificari din partea ANAF pentru a indrepta situatia si a calcula CAS si CASS de datorat, conform Ordinului 6515/2024. Intreaga procedura a fost reglementata prin Ordinul 6515/2024 privind modificarea si completarea Ordinului 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si a...» citeste mai departe aici

  • ANAF organizeaza seminarii web cu teme de actualitate in luna noiembrie 2024

    • Avand in vedere toate modificarile fiscale din ultima perioada, care le pot da batai de cap chiar si celor mai iscusiti contabili, in special in privinta aplicarii amnistiei fiscale introduse prin OUG 107/2024, ANAF va desfasura, parcursul lunii noiembrie, 9 seminarii web cu teme de actualitate. ANAF organizeaza seminarii web cu teme de actualitate in luna noiembrie 2024 Lista seminariilor poate fi accesata prin intermediul www.anaf.ro, la rubrica Asistenta contribuabili/Servicii oferite...» citeste mai departe aici

  • Care este legislatia curenta in materie de credite online?

    • Legislatia in materie de credite online a evoluat semnificativ in ultimii ani, odata cu cresterea popularitatii acestor produse financiare. Creditele de acest tip au devenit o solutie rapida si accesibila pentru persoanele care au nevoie de finantare pe termen scurt. Cu toate acestea, dezvoltarea pietei a adus si provocari legislative, menite sa protejeze consumatorii si sa reglementeze activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN-uri precum SimpluCredit.ro) care ofera astfel de servicii....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016