Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF actualizeaza, cu inca o pozitie, Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic (Proiect de Ordin)

18-Ian-2023
1097
ANAF actualizeaza, cu inca o pozitie, Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic (Proiect de Ordin)

ANAF a pus in dezbatere publica, pe site-ul oficial, Proiectul de ordin al presedintelui ANAF privind completarea anexei la Ordinul nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic.

 

Prin noul act normativ fiscul doreste sa includa o noua pozitie in Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. Este vorba despre impozitul pe veniturile din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate.

 

Conform Referatului, prin Ordinul ANAF nr. 1612/2018, cu modificarile si completarile ulterioare au fost aprobate obligatiile fiscale care se platesc de catre contribuabili persoane juridice in contul unic 55.03 "Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire".

 

Potrivit Legii nr.142/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2023, veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate se impun prin retinere la sursa prin aplicarea unei cote de 1% sau 3% asupra fiecarui castig, in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare/instrumentelor financiare derivate (pe o perioada mai mare/mai mica de 365 de zile).

 

Impozitul pe venit calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat de catre entitatile prevazute la art.96^1 alin. (1) din Codul fiscal, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

 

Avand in vedere cele mai sus precizate si tinand cont de faptul ca Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100 ” Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” a fost completat conform prevederilor legale invocate anterior, este necesara actualizarea Nomenclatoarului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1612/2018.

 

Ca atare, este necesara introducerea in Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic de disponibil 55.03 "Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire", a impozitului pe veniturile din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "ANAF actualizeaza, cu inca o pozitie, Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic (Proiect de Ordin)":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016