Raportul Special
realizat de specialisti
Cu ce probleme majore va veti confrunta in 2025?
A. Noutati fiscale
1. Taxa pe valoarea adaugata
2. Impozit pe profit
3. Impozit specific pe cifra de afaceri (ICAS)
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal listeaza prevederile esentiale din actele normative emise in ultima perioada si care produc efecte in 2025, oferind in mod sintetizat informatii extrem de valoroase. Aflati rapid la ce anume sa fiti atent, avand siguranta ca nu ratati nimic important.
Principalele noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Iata cele mai importante 12 noutati pentru 2025:
Iata cateva dintre cele mai importante noutati fiscal-contabile aduse de Ordonanta Trenulet si nu numai:
1. Taxa pe valoarea adaugata
a) Facturile emise in sistem simplificat vor cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila.
b) Ambalajele SGR nereturnate la finalul unui an calendaristic se considera livrare de bunuri efectuata de administratorul SGR. Faptul generator pentru aceasta livrare de bunuri intervine in ultima zi a anului calendaristic.
c) Modificari privind cota redusa de TVA (9%) - hrana pentru albine
e-TVA: Se amana pana la 1 iulie 2025 obligatia persoanelor impozabile de a raspunde la Notificarile de conformare transmise de ANAF, in cazul in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA (termen anterior 01.01.2025).
Procedura fiscala: O noua procedura privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVA
2. Impozit specific pe cifra de afaceri (ICAS) pentru societatile din sectorul petrol si gaze naturale
3. Impozit MICRO: Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare
4. Impozit pe dividende: Creste cota de impozit la 10%
5. Impozit pe venit: este eliminata scutirea de impozit pe venit pentru salariatii din domeniul IT, constructii, sectorul agricol si industria alimentara
6. Impozit pe constructii: se aplica o cota de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri.
7. Salarii: Salariul minim pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2025, se majoreaza de la 3.700 la 4.050 de lei brut.
8. Nou formular 212 Declaratia Unica
9. E-Factura: se clarifica regimul facturilor simplificate, sunt introduse noi exceptii de la obligatia transmiterii
10. SAF-T pentru firmele mici de la 1 ianuarie 2025
11. Legea Contabilitatii: noi modificari
12. Accize: noi obligatii
etc.
Aveti la un loc toate modificarile legislative relevante in 2025!
Aflati pe loc ce modificare a avut loc intr-un anumit domeniu, stiti exact ce act normativ o reglementeaza, in ce Monitor Oficial a fost publicata si la ce data, aveti siguranta ca nu gresiti si ca nu puteti fi luat prin suprindere de organele de control!
Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal este un sprijin solid pentru orice contabil la inceputul de an care se apropie. Comandati lucrarea chiar acum si, va garantam, veti trece mult mai usor peste aceasta perioada tulbure creata de avalansa de noi reglementari.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Cifra de afaceri pe 2022. Microintreprindere sau platitoare de impozit 16% in 2023?Buletin informativ ANAF: 5 NOUTATI FISCALE publicate in Monitor in perioada 20 februarie-1 martie 2023NOUTATI FISCALE prevazute de OUG nr. 168/2022: impozit pe venit, contributii sociale, salariu minim, case de marcat electroniceActe normative cu incidenta in materie fiscala din perioada 30 iulie-15 augustMEGA OFERTELE lunii decembrie de la R&S! Titluri de fiscalitate reduse cu pana la 75% si transport GRATUITUltimele articole
Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaIncepand cu exercitiul financiar al anului 2024 se aplica noi criterii de marime pentru firmeNOUTATI FISCALE 2025. Principalele modificari privind casele de marcat, aduse de OUG 125/2024NOUTATI FISCALE 2025. Care este regimul amenzilor in sistemul e-TVASfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA