Depunerea si completarea declaratiei unice este extrem de importanta, pentru a nu primi amenzi sau alte sanctiuni din partea ANAF. Exista insa si cazuri in care acest formular a fost completat gresit de contribuabili, insa persoanele care doresc sa modifice datele declarate initial, trebuie sa stie ca au posibilitatea sa revina asupra acestora prin rectificare.
Cum se face rectificarea declaratiei unice
Nu exista restrictii in a rectifica de un numar de ori declaratia unica potrivit Codului fiscal. Pe acelasi formular, se bifeaza casuta corespunzatoare pentru a marca faptul ca e vorba de o rectificare.
Declaratia poate fi corectata de contribuabili din propria initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele "Declaratie rectificativa privind Capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind Capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024" si/sau capitolul II "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025".
Casuta "Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare" se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
Ce se rectifica in Declaratia Unica?
La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative;
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului:
Capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul...” si/sau
Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ....”, dupa caz);
Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
Ce ar fi de retinut:
Declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
Este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii consultanta Marea Britanie Este vorba despre venituri obtinute si plati facute in anul 2025, nu in anul 2024. Rog reveniti asupra raspunsului dvs, nu am inteles decat ca aceste venituri din consultanta sunt...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulOchelari conducatori auto Multumesc pentru lamuriri. Inteleg deci ca practic conducatorii auto nu se incadreaza, nefiind o cheltuiala de sanatate si securitate in munca. Dar, daca angajatorul decide prin...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare in D406 factura servicii medicale Clinica medicala lucreaza cu CAS, iar factura fiscala se emite in luna viitoare prestarii serviciilor. In luna prestarii servicului pe baza decont CAS, AE inregistrez 418 = 704 cu...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulProductie cinematografica - cheltuieli care se includ in valoarea imobilizarii necorporale, perioada de amortizare O societate comerciala produce un film cinematografic. Pentru realizarea acestui film au existat diverse cheltuieli: cazare, protocol, publicitate pentru promovarea filmului,...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeductibilitate cheltuieli masina personala salariat In ce limite putem deconta bonul de benzina pentru un angajat care vine la serviciu cu masina personala? Ce conditii trebuie sa indeplinim ca sa nu fim nevoiti sa platim...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
O declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
Depunere declaratie unica si rectificarea formularului - studii de caz
Sa luam cazul unei persoane (CNP) care pentru obligatiile aferente veniturilor obtinute in 2023 prin CMI a beneficiat de amnistia fiscala conform OUG 107/2024. Aceasta a constatat ca venitul impozabil stabilit si declarat prin Declaratia Unica finala pentru 2023 a fost determinat eronat, venitul impozabil corect fiind mai mare, situatie in care impozitul pe venit este mai mare decat cel declarat initial, CAS si CASS nu se modifica.
Daca depune Declaratia Unica rectificativa pentru anul 2023, ce implicatii are asupra amnistiei fiscale conform OUG 107/2024?
Raspunsul specialistului:
Anularea accesoriilor (dobanzi si penalitati) a fost conditionata de plata integrala a obligatiilor principale restante pana la anumite termene prevazute de OUG 107/2024 privind amnistia fiscala. In cazul in care se constata o eroare in Declaratia Unica (DU) initiala pentru anul 2023, iar venitul impozabil corect este mai mare, implicand un impozit suplimentar de plata, depunerea unei declaratii rectificative poate avea urmatoarele implicatii asupra amnistiei fiscale:
1. Efectul asupra obligatiilor principale
Obligatia principala suplimentara stabilita prin DU rectificativa nu beneficiaza de amnistie, intrucat nu a fost declarata in termenul stabilit pentru acordarea facilitatii. Daca rectificarea duce la stabilirea unui impozit pe venit suplimentar, acesta trebuie achitat integral, cat mai curand, pentru a evita plata unor accesorii mari.
2. Efectul asupra amnistiei deja acordate
Daca amnistia fiscala conform OUG 107/2024 a fost deja acordata pentru obligatiile stabilite prin DU initiala:
- Nu se pierde amnistia pentru obligatiile accesorii aferente sumelor declarate initial, chiar daca ulterior se corecteaza venitul.
- Pentru diferentele suplimentare de impozit stabilite prin rectificativa, intrucat termenul limita din OUG 107/2024 a expirat, noile obligatii nu vor beneficia de amnistie, iar pentru acestea se vor calcula accesorii de la data scadentei pana la plata.
3. Recomandari: Depuneti declaratia rectificativa cat mai curand si achitati diferenta de impozit si accesoriile calculate de la data scadentei pana la data platii efective.
Temei legal
Ordinul nr. 6/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
In vigoare de la 09 ianuarie 2024 pana la 30 decembrie 2024, fiind inlocuit prin Ordin 7015/2024; Anexa 2024;
ANEXA Nr. 2
INSTRUCTIUNI de completare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
3. Rectificarea declaratiei
3.1. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din propria initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.
3.2. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele "Declaratie rectificativa privind Capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind Capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul . . . . . . . . . ." si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul . . . . . . . . . .".
3.3. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
3.4. Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.
3.5. La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
- declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
- este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
- declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
- o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
Raspunsuri oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.