
Raportul Special
realizat de specialisti
O persoana fizica autorizata care si-a suspendat activitatea pentru o perioada de 3 ani (termen care se implineste in decembrie 2018) mai poate prelungi suspendarea? Ce presupune aceasta procedura? Cand se va dori inchiderea PFA ce pasi trebuie urmati? Iata intrebarile la care vor raspunde, in cele ce urmeaza, specialistii nostri.
Conform informatiilor obtinute de la ONRC, pentru a prelungi perioada de intrerupere temporara a activitatii PFA-ului trebuie sa va prezentati la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia aveti declarat sediul si sa depuneti documentele necesare reluarii activitatii si, ulterior, pe cele necesare intreruperii temporare. Nu poate opera o prelungire a suspendarii, aceasta fiind limitata la 3 ani, dar poate fi solicitata de mai multe ori, intrucat legislatia nu prevede nicio dispozitie contrara. Acest procedeu de reluare a activitatii si intrerupere temporara a acesteia poate dura cateva zile.
Daca veti dori inchiderea PFA-ului, conform informatiilor publicate pe site-ul onrc.ro, documentele de care aveti nevoie sunt:
1 Cererea de inregistrare bifata in dreptul pct. II - radiere si la pct. 7.6 pentru motivul radierii
2. Documentul care atesta motivul radierii, daca este cazul
3. Certificatul de inregistrare si certificatul constatator de autorizare in original
Solutionarea cererii revine in competenta directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, acesta poate dispune prin rezolutie motivata administrarea si a altor acte doveditoare. Formularele se distribuie la sediul ORC, documentele se depun la ORC in raza caruia persoana fizica autorizata isi are stabilit sediul profesional.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(2) Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
…………………………..
(5) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Astfel, orice varianta ati alege, reluarea activitatii si apoi intreruperea temporara a acesteia sau inchiderea PFA, trebuie sa depuneti Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Completarea declaratiei 600 in cazul unei PFA. Titular CMIOG 16/2022 obliga firmele care au cifra de afaceri de peste 10.000 euro sa introduca POS-uri. Exceptii de la prevedereCumulare pensie limita de varsta cu venituri dn activitati independenteVa fi lansat Registrul privind riscurile de frauda si coruptieONRC: Numarul insolventelor, a suspendarilor si a dizolvarilor, in crestere!Ultimele articole
Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importanteRegistrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?Taxe PFA. Plafoane CAS si CASS pentru PFAContabilitate PFA. Ce operatiuni trebuie completate in Registrul de incasari si plati in 2025E-Factura: Este OBLIGATORIE pentru PFA-uri in 2025?Sfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA