
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministrul Finantelor, Dan Vilceanu, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa principalele modificari aduse Codului Fiscal si de Procedura Fiscala pentru continuarea procesului de digitalizare a administratiei publice. Vor fi utilizate platformele SPV, SAF-T, PatrimVen si E-factura.
Principalele masuri privind digitalizarea administratiei publice sunt:
Obligativitatea inrolarii autoritatilor publice, institutiilor publice sau de interes public din administratia publica centrala si locala in sistemul informatic propriu al Ministerului Finantelor si ANAF numit PatrimVen.
Avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si necesitatea limitarii contactului fizic pentru solutionarea cererilor contribuabililor si indeplinirea atributiilor specifice de catre autoritatile publice, institutiile publice si de interes public din administratia publica centrala si locala se propune completarea art. 69 din Codul de procedura fiscala si crearea cadrului legal, astfel incat comunicarea dintre ANAF si aceste entitati sa se realizeze exclusiv prin mijloace electronice.
Pe de alta parte, numarul mare de solicitari de informatii venite catre ANAF din partea autoritatilor si institutiilor publice si de interes public genereaza incarcarea excesiva a volumului de lucrari si implicit un timp mare de solutionare a furnizarii informatiilor solicitate. in privinta activitatilor de executare silita, in cazul institutiilor care nu sunt inrolate in aplicatia respectiva aceasta solicitare/furnizare de date se desfasoara doar in format letric, cu dificultate.
Ca urmare a acestei situatii de neinrolare sau neutilizare a sistemului informatic PatrimVen de catre toate unitatile administrativ-teritoriale/institutii si autoritati publice, ANAF emite zilnic prin ghisee, spre exemplu, un numar de 15.000 de adeverinte de venit pentru contribuabilii care se deplaseaza mai multi kilometri pentru a le obtine, acestia neputand fi refuzati, chiar daca documentele sunt emise pentru primarii care au acces la platforma informatica si le pot obtine electronic.
Principalul beneficiu al cresterii urgente a gradului de inrolare este debirocratizarea sistemului administrativ si a interactiunilor interinstitutionale, contribuind, de asemenea, la cresterea veniturilor bugetului general consolidat prin succesul operatiunilor de executare silita, context in care se impune acordarea timpului necesar acestora pentru a se conforma.
Masura se aplica incepand cu data de 1 martie 2022 si are ca scop accelerarea procesului de digitalizare a administratiei publice, punand in prim plan deservirea cetatenilor/contribuabililor.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Obligativitatea inrolarii in sistemul de comunicare electronica dezvoltat de Ministerul Finantelor - ANAF, respectiv Spatiul Privat Virtual, a persoanelor juridice, asocierilor si altor entitati fara personalitate juridica, precum si a persoanelor fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent.
In contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic intre persoane, se impune necesitatea comunicarii prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel incat se propune completarea dispozitiilor art. 79 din Codul de procedura fiscala in scopul reglementarii obligativitatii inrolarii in sistemul de comunicare electronica dezvoltat de Ministerul Finantelor/ANAF, respectiv in SPV.
Contribuabilii pentru care se adopta obligativitatea inrolarii in SPV sunt persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
De subliniat ca obligativitatea inrolarii in SPV revine persoanelor fizice care desfasoara activitati economice sau exercita profesii libere doar cu privire la indeplinirea obligatiilor sau exercitarea drepturilor ca urmare a exercitarii profesiei, respectiv pe codul de inregistrare fiscala.
Inrolarea in SPV asigura o comunicare si un mod de lucru 24/24, 7 zile pe saptamana cu administratia fiscala si reprezinta o eficientizare clara a modului in care cetateanul interactioneaza cu organul fiscal. Masura se aplica incepand cu data de 1 martie 2022;
Implementarea conceptului SAF-T, Standard Audit File for Tax - forma de control simplificata, schimb standard de date cu ANAF, prin care se eficientizeaza activitatea de control si se reduce costul conformarii. De asemenea, se asigura transparenta si cresterea gradului de incredere intre organul fiscal si contribuabil.
Calendarul de implementare:
testarea voluntara a contribuabililor va fi demarata incepand cu 01 septembrie 2021;
operationalizarea sistemului pentru marii contribuabili incepand cu 01 ianuarie 2022.
”E-factura - sistemul obligatoriu de facturare electronica” Ministerul Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Financiare, va implementa, incepand cu luna septembrie 2021, in cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronica ce va permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor emise de contribuabili in relatia cu autoritatile/institutiile publice.
E-factura asigura o transparentizare a facturarii si va contribui la cresterea veniturilor catre bugetul statului. in prima faza, sistemul va functiona B2G, adica Business to Government, ca proiect-pilot, astfel incat sa poata fi imbunatatit si, ulterior, introdus si B2B, adica Business to Business.
Sursa: MFP
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Modificarea Codului de procedura fiscala: esalonarea la plata si rambursarea TVA vor fi permanentizateCNIPMMR sustine corelarea majorarilor salariale ale bugetarilor cu economia si aplicarea unor criterii de performantaMin. Finantelor: Din 1 aprilie RO e-Factura este disponibil si pentru relatia B2B, iar primele facturi au fost deja introduse in sistemRomanian Business Leaders: Pe planul dezvoltarii Romaniei, efectele rectificarii bugetare se vor resimti negativPozitia CNIPMMR privind proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publiceUltimele articole
Au fost publicate in Monitor cele mai noi modificari fiscale! Ce s-a schimbat (OG 8/2021 si OG 11/2021)Piata Unica Digitala: Noi analize privind atingerea obiectivelorArticole similare
SAF-T in 2023. ANAF a pus la dispozitia contribuabililor 22 de TESTE pentru a verifica daca D406 este depusa in mod corectNOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025SAF-T in 2024. Recipisa si corectarea erorilor semnalate de ANAFe-TVA. Studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVASAF-T: Cele mai multe firme inca NU au depus fisierul, desi obligatia a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2022 pentru anumiti contribuabiliUltimele articole
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-TSAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancarSAF-T in 2025. Firmele care NU au mijloace fixe in contabilitate mai depun D406?Mijloace fixe. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406Declaratii ANAF. Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna IUNIE 2025Articole similare
E-FACTURA. Anexele facturilor pot fi transmise prin RO E-FACTURA?Speta utila: Cum poate fi completat campul pentru descrierea operatiei in E-FACTURA daca spatiul alocat a fost depasitOperatorii economici care vor sa renunte la inregistrarea in E-FACTURA trebuie sa transmita un nou formular 084E-FACTURA: Din 1 iulie 2024 facturile electronice trebuie transmise in sistem respectand OUG 120/2021Controale ANAF. In aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control fiscalUltimele articole
E-FACTURA in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la expertiSANCTIUNI pentru neconformarea cu E-FACTURA in B2C de la 1 iulie 2025E-FACTURA. Facturile cu valoare zero trebuie sau nu transmise in sistem?Sistemul e-TVA. 3 lucruri importante pe care sa le aiba in vedere firmele din 2025Articole similare
Cum se poate renunta la accesul in SPV si la serviciul de depunere declaratii?ANAF: Contribuabilii pot depune Declaratia Unica fara documentele doveditoare ale veniturilorIn sistemul RO e-Factura se transmit facturile in totalitate, indiferent daca acesta sunt raportate si in SAF-TE-Factura in relatia B2B: Din 1 iulie 2024 NU mai sunt utilizate facturi pe hartieRO e-TRansport: 35 de intrebari & raspunsuri utile contribuabililor cu privire la aplicarea sistemului (Material ANAF)Ultimele articole
E-Factura. Facturile cu valoare zero trebuie sau nu transmise in sistem?[REFUZ FACTURA SPV]. Cand, cum poate refuza beneficiarul primirea unei facturi si reglementari cheieE-TVA si dublarea Z-ului in casele de marcat. Cum sa raspundeti la Notificarea de conformareE-Factura. 3 pasi pe care sa ii urmati daca facturile NU apar in SPVE-Factura ANAF. Facturile eronate trimise in SPV se corecteaza prin stornare?Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA