Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Sistemul e-TVA constituie, fara indoiala, cea mai mare problema cu care s-a confruntat mediul de afaceri in ultimii ani. Implementat in graba si fara sa beneficieze in prealabil de o dezbatere reala, el a dat mari batai de cap specialistilor contabili, fiind nevoie ca regulile sale de aplicare sa fie “ajustate” foarte rapid, prin OUG 74/2024.
Ceea ce nu insemna insa ca neclaritatile au disparut. Provocarile legate de aplicarea noului sistem au ramas, dar vestea buna este ca acum exista solutii!
Le gasiti in lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA, care va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.
In continuare va oferim cateva studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVA, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.
Avand in vedere prevederile legislative RO e-TVA referitoare la precompletarea de catre ANAF a decontului de TVA in baza informatiilor din RO e-Factura, va rugam sa ne lamuriti asupra urmatoarele aspecte privind inregistrarea in contabilitate (in vederea intocmirii decontului de TVA) a documentelor emise si incarcate in SPV (RO e-Factura), respectiv a documentelor primite de la furnizori prin SPV (RO e-Factura), de catre un SRL platitor de TVA care aplica sistemul TVA la incasare:
1. Vand marfa cu bon fiscal (fara cif), dar clientul imi solicita si factura. Factura aferenta bonului fiscal trebuie sa aiba in fisierul XML 380 (unde 380 = cod pentru Factura) sau 751 (unde 751 = cod pentru Factura-informatii in scopuri contabile?
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.
In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont de document care are 751 si cbc:PayableAmount zero?
4.Am achizitionat benzina de la OMV Petrom pe care am achitat-o cu bon fiscal fara CIF (valoare mai mica de 100 euro) si am solicitat pe loc Factura pentru a putea deduce TVA-ul. Am constatat ca factura s-a incarcat in sistem RO e-Factura ca factura-informatii in scopuri contabile (751) care are total de plata (cbc:PayableAmount) egal cu valoarea benzinei achizitionate, desi era achitata cu BF. In aceste conditii pot inregistra documentul primit prin SPV ca factura in vederea deducerii TVI
In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont de document care are 751 si cbc:PayableAmount nenul, avand in vedere faptul ca in calitate de client aplic sistemul TVA la incasare?
5. Inainte de primirea si achitarea marfii primim de la furnizori prin SPV in sistem RO e-Factura, facturi proforme (in fisierul XML exista 751) pe care le tratam doar ca informatii in scopuri contabile, fara a le inregistra in contabilitate. Ulterior, dupa acceptul nostru, furnizorii transmit prin RO e-Factura si factura propriuzisa (care are in fisierul XML 380).
In decontul de TVA precompletat de ANAF, in speta descrisa mai sus, ANAF va tine cont de ambele documente sau va ignora factura proforma (codul 751)?
Raspuns:
1. Pentru marfa vanduta cu bon fiscal Pentru facturile aferente bonurilor fiscale pentru care informatiile legate de TVA sunt preluate automat de la casa de marcat conectata la ANAF, factura emisa in sistemul RO e-factura codul tipului de document transmis este 751 - Factura - informatii in scopuri contabile.
Tratarea acestui tip de document este unitara in eFactura si SAF-T.
2. Pentru facturile proforme
Factura proforma nu este document justificativ financiar contabil. Aceasta nu se inregistreaza in contabilitate.
Factura proforma reprezinta o oferta de pret, o calculatie pentru efectuarea platii, nu genereaza TVA colectat si nici deductibil. Factura proforma poate fi acceptata si platita sau nu.
Prin urmare consider ca facturile proforma nu se raporteaza in sistemul e-factura.
Sistemul de numerotare trebuie sa fie diferit de cel al facturilor.
3. In cazul achizitiilor cu bon fiscal pentru care s-a solicitat si factura
TVA se poate deduce in baza facturii emise de Lidl. Prin urmare, se poate inregistra in contabilitate factura emisa si include in decontul de TVA.
Consider ca in mod corect ar trebui sa fie inclus TVA-ul doar in decontul precompletat doar al beneficiarului factura cu cod 751
4. In cazul achizitiei de combustibil fara cod fiscal pe bon
In cazul achizitiilor cu o valoare pana in 100 euro, furnizorul poate emite facturi simplificate
Potrivit art. 319 alin 21) facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) In cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.
Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
In cazul solicitarii facturii, acest document este utilizat la deducerea TVA.
Factura trebuie sa fie inclusa in decontul precompletat doar al beneficiarului cu cod 751.
Consider ca in mod corect factura ar fi trebuit emisa ca incasata, avand in vedere ca pe bon nu este inscris CUI-ul beneficiarului astfel incat sa fie raportata in sistem ca incasata.
5. Facturile proforme primite
Asa cum am mentionat mai sus, consider eronata transmiterea facturilor proforma, acestea nefiind facturi propriu zise, documente justificative ce se inregistreaza in contabilitate ci doar documente de calcul.
Se primesc/transmit in SPV doar facturile de avans ce reprezinta facturi propriu zise, documente ce dau dreptul la deducerea Tva si conduc la colectarea TVA si ulterior se vor inregistra si facturile de stornare a avansului la livrarea bunurilor.
Este obligatorie aplicarea E-TVA sau este optionala?
Raspuns:
Implementarea si utilizarea decontului precompletat RO e-TVA este reglementata prin O.U.G. nr. 70 din 21 iunie 2024publicata in M. Of. nr. 582 din 21 iunie 2024 pentru punerea in aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 116 din 14 decembrie 2023privind unele masuri pentru gestionarea si evidentierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, printre care si decontul precompletat de TVA.
Prevederile O.U.G. nr. 70 din 21 iunie 2024 a fost modificata si completata ulterior, in aceiasi luna calendaristica, prin O.U.G. nr. 87 din 28 iunie 2024 privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in M. Of. nr. 608 din 28 iunie 2024. Modificarea intervenita prin O.U.G. nr. 87/2024 a fost motivata prin faptul ca pana la implementarea completa a sistemul informatic national RO e-SAF-T nu exista date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, aspect care impune clarificarea termenului de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA in cazul acestor persoane.
Prin O.U.G. nr. 87/2024 s-au modificat si prevederile art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 116/2023 in sensul ca "(2) Prin intermediul sistemului prevazut la alin. (1), informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata. Deconturile precompletate se pun la dispozitia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin mijloace electronice."
Urmare modificarii si completarii prin O.UG. nr. 87/2024 a prevederilor O.U.G. nr. 70/2024, trebuie retinute urmatoarele aspecte relevante pentru persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316:
Termenul de implementare a Decontul precompletat RO e-TVA este data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de catre fiecare persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
In acest context, de retinut este faptul ca, prin O.P.A.N.A.F. nr. 3775 din 18 iulie 2024 publicat in M. Of. nr. 726 din 24 iulie 2024 s-a aprobat modelul si continutul formularului "Decont precompletat RO e-TVA". In Decontul precompletat RO e-TVA se regasesc sursele de date utilizate pentru precompletare, iar persoana impozabila are posibilitatea sa solicite, electronic rapoarte privind datele si informatiile din sursele de date utilizate.
Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.
In concluzie, aplicarea prevederilor din intregul sistem RO e-TVA este obligatorie, fara a fi optionala.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Buletin informativ ANAF: 6 noutati fiscale publicate in Monitor la final de mai 2023Impozitarea lucrarilor de manopera. Se platesc taxe de firma straina care e beneficiar?Omisiune declarare achizitie in decont TVA. Ce solutie avem?Top 5 modificari fiscale care vor intra in vigoare in 2019OANAF 2927/2017: Explicatii privind procedura de aprobare a transferului sumelor din contul de TVAUltimele articole
Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVAGhid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului E-TVANotificare de conformare E-TVA: Pana pe 1 ianuarie 2025 firmele NU sunt obligate sa explice diferenteleE-Factura: Ce riscuri are o firma daca furnizorii NU incarca facturile in 5 zile calendaristiceNotificare de conformare E-TVA: cum arata formularul si care este procedura de transmitereSfaturi de la experti
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA