Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-TVA. Studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVA

09-Aug-2024
1285
e-TVA. Studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVA

Sistemul e-TVA constituie, fara indoiala, cea mai mare problema cu care s-a confruntat mediul de afaceri in ultimii ani. Implementat in graba si fara sa beneficieze in prealabil de o dezbatere reala, el a dat mari batai de cap specialistilor contabili, fiind nevoie ca regulile sale de aplicare sa fie “ajustate” foarte rapid, prin OUG 74/2024.

Ceea ce nu insemna insa ca neclaritatile au disparut. Provocarile legate de aplicarea noului sistem au ramas, dar vestea buna este ca acum exista solutii!

Le gasiti in lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA, care va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.

e-TVA. Studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVA

In continuare va oferim cateva studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVA, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.

Speta1. Decontul precompletat e-TVA

Avand in vedere prevederile legislative RO e-TVA referitoare la precompletarea de catre ANAF a decontului de TVA in baza informatiilor din RO e-Factura, va rugam sa ne lamuriti asupra urmatoarele aspecte privind inregistrarea in contabilitate (in vederea intocmirii decontului de TVA) a documentelor emise si incarcate in SPV (RO e-Factura), respectiv a documentelor primite de la furnizori prin SPV (RO e-Factura), de catre un SRL platitor de TVA care aplica sistemul TVA la incasare:

1. Vand marfa cu bon fiscal (fara cif), dar clientul imi solicita si factura. Factura aferenta bonului fiscal trebuie sa aiba in fisierul XML 380 (unde 380 = cod pentru Factura) sau 751 (unde 751 = cod pentru Factura-informatii in scopuri contabile?



2. Emit catre clientii mei facturi proforma(751), pe care le ridic in RO e-Factura. Dupa ce primesc acceptul clientilor, emit factura finala (380) si o ridic in RO e-Factura. Secventele de numere pentru proforma si factura sunt diferite. Este corect?

In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont si de documentele de tip factura- informatii in scopuri de TVA (751) sau numai de documentele de tip Factura?

3. Am achizitionat de la LIDL produse cu bon fiscal si apoi am generat din aplicatia furnizorului factura aferenta produselor achizitionate cu BF. Am constatat ca factura s-a incarcat in sistem RO e-Factura ca factura-informatii in scopuri contabile (751) care are total de plata 0 (cbc:PayableAmount), pentru ca este deja achitata cu BF. In aceste conditii pot inregistra documentul primit prin SPV ca factura in vederea deducerii TVI

Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.


In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont de document care are 751 si cbc:PayableAmount zero?

4.Am achizitionat benzina de la OMV Petrom pe care am achitat-o cu bon fiscal fara CIF (valoare mai mica de 100 euro) si am solicitat pe loc Factura pentru a putea deduce TVA-ul. Am constatat ca factura s-a incarcat in sistem RO e-Factura ca factura-informatii in scopuri contabile (751) care are total de plata (cbc:PayableAmount) egal cu valoarea benzinei achizitionate, desi era achitata cu BF. In aceste conditii pot inregistra documentul primit prin SPV ca factura in vederea deducerii TVI

In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont de document care are 751 si cbc:PayableAmount nenul, avand in vedere faptul ca in calitate de client aplic sistemul TVA la incasare?

5. Inainte de primirea si achitarea marfii primim de la furnizori prin SPV in sistem RO e-Factura, facturi proforme (in fisierul XML exista 751) pe care le tratam doar ca informatii in scopuri contabile, fara a le inregistra in contabilitate. Ulterior, dupa acceptul nostru, furnizorii transmit prin RO e-Factura si factura propriuzisa (care are in fisierul XML 380).

In decontul de TVA precompletat de ANAF, in speta descrisa mai sus, ANAF va tine cont de ambele documente sau va ignora factura proforma (codul 751)?

Raspuns: 

1. Pentru marfa vanduta cu bon fiscal Pentru facturile aferente bonurilor fiscale pentru care informatiile legate de TVA sunt preluate automat de la casa de marcat conectata la ANAF, factura emisa in sistemul RO e-factura codul tipului de document transmis este 751 - Factura - informatii in scopuri contabile.

Tratarea acestui tip de document este unitara in eFactura si SAF-T.

2. Pentru facturile proforme

Factura proforma nu este document justificativ financiar contabil. Aceasta nu se inregistreaza in contabilitate.

Factura proforma reprezinta o oferta de pret, o calculatie pentru efectuarea platii, nu genereaza TVA colectat si nici deductibil. Factura proforma poate fi acceptata si platita sau nu.

Prin urmare consider ca facturile proforma nu se raporteaza in sistemul e-factura.

Sistemul de numerotare trebuie sa fie diferit de cel al facturilor.

3. In cazul achizitiilor cu bon fiscal pentru care s-a solicitat si factura

TVA se poate deduce in baza facturii emise de Lidl. Prin urmare, se poate inregistra in contabilitate factura emisa si include in decontul de TVA.

Consider ca in mod corect ar trebui sa fie inclus TVA-ul doar in decontul precompletat doar al beneficiarului factura cu cod 751

4. In cazul achizitiei de combustibil fara cod fiscal pe bon

In cazul achizitiilor cu o valoare pana in 100 euro, furnizorul poate emite facturi simplificate

Potrivit art. 319 alin 21) facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) In cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.

Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

In cazul solicitarii facturii, acest document este utilizat la deducerea TVA.

Factura trebuie sa fie inclusa in decontul precompletat doar al beneficiarului cu cod 751.

Consider ca in mod corect factura ar fi trebuit emisa ca incasata, avand in vedere ca pe bon nu este inscris CUI-ul beneficiarului astfel incat sa fie raportata in sistem ca incasata.

5. Facturile proforme primite

Asa cum am mentionat mai sus, consider eronata transmiterea facturilor proforma, acestea nefiind facturi propriu zise, documente justificative ce se inregistreaza in contabilitate ci doar documente de calcul.

Se primesc/transmit in SPV doar facturile de avans ce reprezinta facturi propriu zise, documente ce dau dreptul la deducerea Tva si conduc la colectarea TVA si ulterior se vor inregistra si facturile de stornare a avansului la livrarea bunurilor.


Speta 2. Obligativitate aplicare e-TVA

Este obligatorie aplicarea E-TVA sau este optionala?

Raspuns:

Implementarea si utilizarea decontului precompletat RO e-TVA este reglementata prin O.U.G. nr. 70 din 21 iunie 2024publicata in M. Of. nr. 582 din 21 iunie 2024 pentru punerea in aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 116 din 14 decembrie 2023privind unele masuri pentru gestionarea si evidentierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, printre care si decontul precompletat de TVA.

Prevederile O.U.G. nr. 70 din 21 iunie 2024 a fost modificata si completata ulterior, in aceiasi luna calendaristica, prin O.U.G. nr. 87 din 28 iunie 2024 privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in M. Of. nr. 608 din 28 iunie 2024. Modificarea intervenita prin O.U.G. nr. 87/2024 a fost motivata prin faptul ca pana la implementarea completa a sistemul informatic national RO e-SAF-T nu exista date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, aspect care impune clarificarea termenului de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA in cazul acestor persoane.

Prin O.U.G. nr. 87/2024 s-au modificat si prevederile art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 116/2023 in sensul ca "(2) Prin intermediul sistemului prevazut la alin. (1), informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata. Deconturile precompletate se pun la dispozitia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin mijloace electronice."

Urmare modificarii si completarii prin O.UG. nr. 87/2024 a prevederilor O.U.G. nr. 70/2024, trebuie retinute urmatoarele aspecte relevante pentru persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316:

  • Decontul precompletat RO e-TVA se transmite persoanei impozabile, pentru fiecare perioada fiscala de raportare prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA;
  • daca se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin decontul precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA, A.N.A.F. notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de TVA depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA;
  • dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform art. 121 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala;
  • in situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, A.N.A.F. poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA»." in baza analizei de risc;
  • Persoana impozabila care a primit notificarea este obligata sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii;
  • A.N.A.F. analizeaza raspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» si dispune masurile legale, daca este cazul;
  • «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025;
  • «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:
-in situatia unor erori materiale;
-in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
-in alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.

Termenul de implementare a Decontul precompletat RO e-TVA este data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de catre fiecare persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

In acest context, de retinut este faptul ca, prin O.P.A.N.A.F. nr. 3775 din 18 iulie 2024 publicat in M. Of. nr. 726 din 24 iulie 2024 s-a aprobat modelul si continutul formularului "Decont precompletat RO e-TVA". In Decontul precompletat RO e-TVA se regasesc sursele de date utilizate pentru precompletare, iar persoana impozabila are posibilitatea sa solicite, electronic rapoarte privind datele si informatiile din sursele de date utilizate.

Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.

In concluzie, aplicarea prevederilor din intregul sistem RO e-TVA este obligatorie, fara a fi optionala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016