Raportul Special
realizat de specialisti
OUG 87/2024, publicata in M. Of. nr. 608/28.06.2024, produce modificari in domeniul e-Transport, e-TVA, e-Factura, precum si in ceea ce priveste tratamentul fiscal al tichetelor de masa pentru salariatii incadrari cu salariul minim.
I. Referitor la sistemul RO e-transport
Pentru utilizatorii sistemului privind transporturile rutiere internationale de bunuri (prevazuti la art. 8 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022), care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizarii transportului international de bunuri, aplicarea sanctiunilor contraventionale se amana pana la data de 1 ianuarie 2025 si se aplica pentru faptele savarsite si constatate incepand cu aceasta data.
Cine sunt utilizatorii care au statutul de operator economic autorizat
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
sau
Ambele tipuri de autorizatii pot fi detinute in acelasi timp.
II. Referitor la decontul de TVA precompletat
1. Informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic al ANAF, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.
2. Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.
3. In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, ANAF notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
4. Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform art. 121 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. Modelul formularului si procedura de transmitere se aproba prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
6. In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, ANAF, in baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA».
7. Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.
8. ANAF analizeaza raspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.
9. «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025.
10. «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:
a) in situatia unor erori materiale;
b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.
11. Constituie contraventie, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiei persoanei impozabile de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
12. Nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor pentru clarificarea diferentelor intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adaugata.
13. Se considera ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA prezinta un risc de rambursare necuvenita a TVA si daca se regasesc in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) nu transmit raspunsul la «Notificarea de conformare RO e-TVA»;
b) exista diferente semnificative, astfel cum sunt prevazute la art. 5 alin. (1), si nu au fost transmise informatii si date complete si/sau concludente ca raspuns la «Notificarea de conformare RO e-TVA», ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite si concomitent existenta riscului unor fapte de evaziune fiscala.
De retinut: Prevederile pct 7, 8, 9, 11 si 12 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
Prevederile pct. 3-13 se aplica in cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data de 1 august 2025.
III. Referitor la sistemul e-factura
Utilizarea sistemului national RO e-Factura nu este obligatorie pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre persoanele prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j)—n) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Este vorba in principal de livrarile de bunuri/prestarile de servicii catre Comisia Europena, in favoarea organismelor internationale, destinate fortelor armate ale statelor membre NATO.
Pana la data de 1 iulie 2025 nu este obligatorie utilizarea sistemului national RO e-Factura pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale.
Prevederile de la art III intra in vigoare la data de 1 iulie 2024.
IV. Referitor la plafonul de 4.000 lei stabilit prin OUG 115/2023
Incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, in venitul brut care se ia in calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevazut la art. LXXIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023, nu se include contravaloarea tichetelor de masa, respectiv indemnizatia de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie—decembrie 2024.
Reamintim ca pana la plafonul de 4.000 lei, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/luna, pentru salariatii incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, al caror salariu de baza brut lunar se situeaza la nivelul salariului minim brut pe economie (3.700 lei/luna).
Analiza realizata de Ionut Jinga, consultant fiscal, pentru portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Sanctiunile pentru e-Transport si e-TVA sunt amanate pana la 1 ianuarie 2025Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVANoutati fiscale 2025. Care este regimul amenzilor in sistemul e-TVADecont precompletat e-TVA. Ce se intampla in cazul in care sistemul nu functioneazaNotificarea de conformare e-TVA. In ce situatii va fi transmisa si cand nu se aplicaUltimele articole
Codul Fiscal, modificat prin OUG 87/2024. Care sunt schimbarile aduse OUG 70/2024Din 15 iulie 2024 MF si ANAF lanseaza aplicatia de monitorizare GPS e-TransportE-TVA, implementat incepand cu data de 1 august 2024. EXCEPTII de la termenArticole similare
Trimiterile extracomunitare cu valoare sub 150 de euro sosite in regim IOSS se vor ridica doar din oficiile cu asistenta vamalaBuletin informativ ANAF: Actele normative publicate in Monitorul Oficial (19 -23 august)5 lucruri esentiale de stiut despre sistemul E-TVANoutati fiscale 2025. Care este regimul amenzilor in sistemul E-TVAReminder! Decontul precompletat RO E-TVA se utilizeaza incepand cu data de 1 august 2024Ultimele articole
Notificare de conformare E-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/202412+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaE-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025E-Factura si E-TVA, modificate de Finante printr-un nou Proiect de OUG! Care sunt noutatileArticole similare
E-FACTURA: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de FinanteE-FACTURA. Cum trebuia procedat de la 1 ianuarie 2024E-FACTURA. Cum sa procedezi daca ai primit prin sistem o NOTA DE CREDITE-FACTURA. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?Ro E-FACTURA. Se pot acorda amenzi pentru facturile inregistrate care NU sunt in format XML?Ultimele articole
Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025E-FACTURA si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaFacturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FACTURAE-FACTURA, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmelePersoanele fizice NU au obligatia de a descarca facturi sau de a accesa SPV in cadrul E-FACTURAArticole similare
Taxe PFA 2024: Se datoreaza CAS si CASS in cazul PFA-urilor care obtin venituri mai mici de 6 salarii?Voucherele de vacanta se vor acorda de la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii augustANAF extinde in toata tara inspectiile fiscale pentru detectarea salariilor subdeclarateTarile cele mai impozitate din Europa. Romania e pe locul 8, cu cel mai mic salariu!Proiect MFP: Noi reguli pentru investitiile privind dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca (modificarea HG 332/2014)Ultimele articole
Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatiiGuvernul a aprobat! Salariul minim brut, MAJORAT la 4.050 lei lunarPFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii revin?Trecere de la impozit pe profit la impozit micro din 1 ianuarie 2025Salariul minim, la 4.050 lei din ianuarie 2025. Se mai mentine scutirea de taxe pe suma de 300 lei?Articole similare
E-FACTURA. E-TRANSPORT - Noutati de ultima oraE-TRANSPORT: Pentru operatorii economici autorizati, sanctiunile se amana pana la 1 ianuarie 2025E-TRANSPORT in 2024. Care este cursul valutar folosit pentru declararea bunurilor in sistem?Decont precompletat e-TVA. Ce se intampla in cazul in care sistemul nu functioneaza[INFOGRAFIC] Codul UIT: Ce este, obtinere si 10 reglementari cheieUltimele articole
E-Factura si E-TRANSPORT in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaRO E-TRANSPORT: 3 modificari importante introduse prin OUG 129/202412+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaCe trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileAmenzile pentru e-TVA, PROROGATE pana pe 30 iunie 2025Sfaturi de la experti
Regimul de declarare al D112 in 2025. Independenta fata de perioada fiscala pentru TVA
Intrebare: O societate comerciala s-a infiintat in luna august 2024 si s-a declarat platitoare de TVA de la infiintare. Pana la data de 31.12.2024 a avut o cifra de 178.000 lei. In aceasta situatie se recalculeaza cifra de afaceri pentru a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Salariat angajat cu o ora pe saptamana
Intrebare: Nu am primit raspuns la intrebarea mea. Cate zileore de odihna ii revin la o norma de lucru de 1 orasaptamana, respectiv ziua de vineri? In raspuns s-a evidentiat cu titlu de exemplu 5 zile la care s-a calculat indenizatia de CO.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii
Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025
Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice
Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA