Firma inregistrata in sistemul RO e-Factura. Cum se factureaza corect produsele cu risc ridicat?
Un depozit cu ridicata vinde multe tipuri de marfuri, printre acestea si unele cu risc fiscal ridicat in baza Ordinului 12/2022.
1. Dupa ce firma se inregistreaza in Registrul RO e-Factura, toate facturile emise se vor transmite in sistemul RO e-Factura, sau numai cele care contin produsele respective?
2. Facturile care contin produse cu risc fiscal ridicat se emit separat sau pot sa contina si alte marfuri?
3. Care este frecventa transmiterii facturilor electronice in SPV? Imediat dupa emitere, zilnica sau la firme mai mici ar ajunge si la intervale mai mari? Este dificila problema din cauza semnaturii electronice, care de regula se afla la administrator sau contabil.
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (Ordinului nr. 12/2022), comercializate in relatia B2B:
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Astfel, daca pe o factura sunt enumerate unul sau mai multe produse incadrate ca fiind produse cu risc fiscal ridicat, factura se transmite in sistem.
Daca se transmit ca facturi electronice, vor trebui nominalizate toate marfurile de pe bon.
Pe facturile electronice care contin produse cu risc fiscal ridicat, veti inscrie referitor la produse:
-Numele articolului
-Descrierea articolului
-Unitatea de masura
-Cantitatea facturata
-Pretul net
-Valoarea neta
-Categoria de TVA
-Cota TVA (BT-152)
-Motiv scutire TVA
-Referinta contabila
-Nota liniei facturii
Potrivit art. 319 alin. (6) lit. a) si d) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru prestarile de servicii efectuate si pentru orice avans incasat in legatura cu prestarile de servicii efectuate.
Potrivit prevederilor art. 319 alin. (16) din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Astfel, factura se emite cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata prestarea de servicii.
Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Si in cazul transmiterii facturilor online este necesar sa se sincronizeze termenul maxim de transmitere corelat cu termenul maxim de emitere aplicabil in cazul facturilor prevazut in Codul fiscal, astfel inca sa fie disponibile pentru inregistrare in contabilitatea destinatarului intr-un termen rezonabil.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si venituri asimilate salariilor, reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea impozitului pe profit conform prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, conform Legii 53/2003 din Codul muncii, precum si a OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in MOF partea I nr. 1013/19.10.2022, art. 152 alin. (1). Salariatul care beneficiaza de acest concediu este asigurat in sistemul asigurarilor sociale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Calculatoare acordate gratuit salariatilor
Intrebare: O societate doreste sa ofere cu titlu gratuit calculatoarele amortizate integral angajatilor sai. Istoric, calculatoarele vechi au fost mereu preluate de catre o firma pentru distrugere/reciclare si nu au fost vandute pe piata. Vechile calculatoare vor fi inlocuite cu altele noi. Ce documente trebuie intocmite pentru a prezenta aceste tranzactii si ce inregistrari contabile trebuie realizate in contabilitate? Desi nu mai au valoarea contabila, pot fi aceste calculatoare considerate beneficii in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dezvoltare produse noi in laborator. Tratament fiscal
Intrebare: O societate doreste sa dezvolte produse noi. In acest sens va avea un laborator chimic, unde se va testa la scara mica obtinerea de produse finite. Dupa ce se obtin monstre se va merge la omologarea acestora de institutiile avizate. Care este monografia contabila pentru utilare laborator, utilizare materie prima in cantitati mici, obtinere produs finit in cantitate mica? Acesta nu urmeaza a fi vandut, ci doar obtinut pentru omologare. Odata omologate produsele, cum scoatem laboratorul din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare restaurant in rate
Intrebare: SC X SRL (restaurant, neplatitoare de TVA, platitoare de impozit micro) incheie un contract de vanzare comerciala cu SC Y SRL. Obiectul contractului consta in vanzarea restaurantului - fond de comert si bunuri mobile (echipamente) la pretul de 150.000 euro, din care valoarea bunurilor 100.000 euro, diferenta de 50.000 fond de comert. SC X SRL isi desfasura activitatea intr-un spatiu inchiriat de la societatea Z. SC Z SRL si-a dat acordul ca societate Y sa isi desfasoare activitatea de restaurant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz