
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Societatea noastra produce si comercializeaza produse cu risc fiscal ridicat (plante si fructe) si este inregistrata in registrul RO E-Factura: clientii societatii sunt persoane fizice, persoane juridice platitoare si neplatitoare de tva.
Va rog sa ne precizati daca toate facturile emise catre toate categoriile de clienti trebuie transmise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia:
Incep prin a reda cateva dintre definitiile prevazute de art. 2 din OUG 120/2021 pentru a intelege tipul tranzactiilor carora se adreseaza sistemul e-Factura, respectiv:
“(1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata;
b) operator economic - orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii;
c) emitent al facturii electronice - operatorul economic care emite factura electronica catre destinatar si o transmite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
Totodata, Procedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, din 27.10.2021 adoptata prin OANAF 1713/2021 stipuleaza ca:
“1. Operatorii economici, respectiv orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B), pot opta pentru transmiterea facturilor electronice catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (denumita in continuare ordonanta de urgenta).”
Iar OUG 130/2021 vine si completeaza prevederile referitoare la utilizarea sistemului e-Factura prevazut de OUG 120/2021 astfel:
“(1) Prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.”
Concluzionand, in interpretarea mea utilizarea sistemului e-Factura este obligatorie incepand cu data de 01.07.2022 de catre furnizorul de produse cu risc fiscal ridicat (intre care si plantele si fructele, astfel cum ati precizat si dvs. in intrebare) in relatia B2B cu alti operatori economici, conform definitiilor anterior prezentate si extrase din actele normative aferente, indiferent daca destinatarul este sau nu inregistrat in sistemul e-Factura si indiferent de statutul de platitor sau nu de TVA al acestuia, legea nefacand trimitere expresa la aceasta.
In ceea ce priveste facturile emise catre destinatari persoane fizice, legea nu instituie obligativitatea utilizarii sistemului e-Factura si pe relatia B2C (business to consumer), in concluzie puteti utiliza sistenul de facturare clasic.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile aferente unei vanzari de carburant la care se aplica prevederile OUG 106/2022: clientul plateste mai putin cu 50 de bani cu TVA inclusa/litru, din care 25 de bani se suporta de la buget, iar 25...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate este platitoare de TVA lunar,. A efectuat o achizitie locala de pe platforma Emag a unui bun. Factura a fost intocmita de un furnizor inregistrat in Spania (fara cod de Romania), Electrostore S.L., cu cota de TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<