Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 intrebari si raspunsuri ANAF in legatura cu factura electronica

23-Oct-2024
1088
5 intrebari si raspunsuri ANAF in legatura cu factura electronica

Facturarea electronica este obligatorie inca din 1 iulie 2024 intre persoanele impozabile stabilite in Romania si nu de putine ori a dat batai de cap acestor contribuabili, fiind inca un sistem de operare nou.

In continuarea articolului va oferim raspunsurile ANAF la cateva dintre cele mai importante intrebari cu privire la facturile electronice.

1. Ce constrangeri sunt aplicate la crearea facturilor electronice?

Facturile electronice trebuie create folosind un format de date care respecta urmatoarele cerinte:

  • standardul european (EN 16931);
  • termenii de utilizare pentru sistemul RO e-Factura de transmitere a facturilor;
  • cerintele nationale privind facturarea electronica RO_CIUS.
Factura electronica trebuie prezentata ca fisier XML structurat simplu.


2. Ce cerinte formale trebuie respectate pentru crearea facturilor electronice?

Cea mai recenta versiune a standardului european si a normelor nationale privind facturarea electronica trebuie intotdeauna utilizate la emiterea facturilor electronice. Facturile care nu respecta cerintele standardului european si normele nationale nu pot fi luate in considerare.

Documentele justificative ale facturii sau atasamentele trebuie sa fie incorporate in structura de date a facturii si nu pot fi trimise separat.

Suma dimensiunilor tuturor fisierelor atasate nu trebuie sa depaseasca 3Mb.

Numarul maxim de documente incorporate care sustin factura este limitat la 50. Codurile MIME ale documentelor atasate permise:

  • aplicatie/pdf;
  • imagine/pngl;
  • imagine/jpeg;
  • text/csv;
  • aplicatie/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet;
  • aplicatie/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet.

Legislatia aplicabila in legatura cu facturarea electronica poate fi consultata la adresa de internet: https://mfinante.gov.ro/ro/web/efactura/legislatie

3. Pot trimite un fisier PDF ca factura electronica?

Nu! Dupa cum este definita la art. 2 alin. (1) lit a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, factura electronica este factura care a fost emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea sa electronica si automata. Un fisier PDF nu este o factura electronica, conform acestor cerinte.

4. Pot trimite fisiere diferite de tipul xml prin intermediul sistemului RO e-Factura?

Nu! In conformitate cu standardul national SR CEN/TS 16931-2, sintaxa de baza pentru factura electronica este XML1.0. Sintaxele care sunt conforme cu EN 16931-1:2017 sunt UN/CEFACT Cross Industry Invoice XML message, asa cum este specificat in XML Schemas 16B (SCRDM – CII) si UBL invoice and credit note messages (mesaje pentru factura si nota de creditare UBL), asa cum sunt definite in ISO/IEC 19845:2015.

5. Trebuie sa folosesc un program special pentru a crea factura electronica?

Nu! Nu este necesar un program special. Exista mai multe optiuni pentru crearea unei facturi electronice, de exemplu:

a) Utilizarea unui sistem (ERP) sau a unui furnizor de servicii Daca utilizati un furnizor de servicii sau un software pentru facturare, contactati producatorul si aflati daca facturarea electronica este o solutie implementata. Daca folositi propriul sistem, analizati cu departamentul IT care sunt pasii necesari pentru a crea facturi electronice conforme cu standardul UE.

b) Utilizarea aplicatiilor puse la dispozitie de Statul Roman

Daca nu utilizati un sistem de facturare sau daca aveti nevoie de o solutie intermediara, familiarizati-va cu aplicatia disponibila public la adresa de internet https://www.anaf.ro/CompletareFactura/faces/factura/informatiigenerale.xhtml.

Aplicatia web ofera functii pentru introducerea manuala a datelor. Facturile electronice create pot fi salvate in sistemele informatice locale pentru utilizarea in sistemul RO e-Factura.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016