E-Factura in relatia B2B: Din 1 iulie 2024 NU mai sunt utilizate facturi pe hartie
Avand in vedere ca de la 01.07.2024 pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art.266 alin.(2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG 120/2021, multi parteneri ne-au transmis ca nu vom mai primi exemplarul fizic al facturilor si sa le descarcam de pe spatiul virtual.
Asa este corect sa se procedeze de la 01.07.2024, nu vor mai exista facturi in format fizic pe hartie?
Facturile descarcate din spv au un format destul de greu de urmarit, plus ca nu contin chiar toate informatiile necesare.
In cazul unei facturi care contine produse ce urmeaza a intra in gestiunea societatii, cum poti face receptia daca nu a fost transmisa in e-factura imediat?
Facturi pe hartie din E-Factura– raspunsul specialistului:
Context legislativ:
Incepand cu 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi doar cele care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Radiere punct de lucru cu angajati Pentru radierea unui punct de lucru cu minim 50 de salariati, ce trebuie sa contina fisierul zip atasat declaratiei 060 electronice? Cum se va face predarea certificatului de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Donatii si sponsorizari ONG CU COD CAEN 8559 - Alte forme de invatamant n.c.a., infiintat de catre cati va profesori ai unei scoli gimnaziale, primeste sponsorizari si donatii, din care achiztioneaza...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Codul fiscal, art. 319 alin. (1) indice 1:
Pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG nr. 120/2021 privind RO e-Factura.
Ordonanta de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1):
In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Obligatii si conformitati:
1. Emitentul facturii electronice:
- Trebuie sa transmita factura electronica prin sistemul national RO e-Factura.
- Este obligat sa respecte prevederile privind formatul si continutul facturii electronice, conform art. 4 alin. (1) din OUG nr. 120/2021.
2. Destinatarul facturii electronice:
- Trebuie sa accepte si sa inregistreze doar facturile electronice primite prin sistemul RO e-Factura.
- Nu poate accepta si inregistra facturi fizice pe suport de hartie pentru operatiunile B2B dupa data de 1 iulie 2024.
Descarcarea facturilor si problemele asociate:
1. In legatura cu dificultatile in urmarirea formatului:
Intr-adevar, facturile descarcate din sistemul virtual pot avea un format greu de urmarit si pot lipsi anumite informatii necesare pentru receptia produselor, dar, conform art. 4 alin. 6 din OUG 120/2021, exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor. Informatiile care lipsesc (referitoare la detaliile marfurilor) pot fi obtinute din avizele de instotire a marfii).
2. In legatura cu receptia produselor:
In cazul in care produsele nu sunt receptionate imediat din cauza intarzierii transmiterii facturii electronice, recomand sa stabiliti proceduri interne care sa asigure receptia corecta a produselor pe baza documentelor de transport sau a avizelor de insotire a marfii, pana la primirea facturii in sistemul RO e-Factura.
Concluzie:
Da, incepand cu 1 iulie 2024, nu vor mai fi utilizate facturi in format fizic pe hartie pentru operatiunile B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania. Toate facturile trebuie sa fie emise si transmise prin sistemul national RO e-Factura, conform prevederilor OUG nr. 120/2021 si Codului fiscal.
Temei legal:
Codul fiscal
(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
(1 indice 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura ( ).
Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
Art. 10.
(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Art. 13 indice 2
(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
c) nerespectarea de catre emitentul facturii, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (7) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice;".
d) nerespectarea de catre operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 indice 1 alin. (2), incepand cu data de 1 iulie 2025, pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice;
e) nerespectarea de catre organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a prevederilor art. 10 alin. (1) si, incepand cu data de 1 iulie 2025, a prevederilor art. 101 alin. (2).
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
(3) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. c) si d) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(31) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare factura emisa pentru care nu au fost respectate prevederile art. 10 alin. (1) si art. 10 indice 1 alin. (2).
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.