
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarelor situatii:
1. In cazul unui cabinet de avocatura care presteaza activitatea de consultanta juridica pentru doua MINISTERE are obligatia de a folosi sistemul B2G?
2. In cazul unui BEJ care presteaza servicii de executare si comunicare notificari catre diferite PRIMARII are obligatia de a folosi sistemul B2G? Multumesc!
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Conform prevederilor articolul II din Legea 139/2022, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
In OUG 120/2021 este definita relatia B2G ca fiind relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.
La art. 1 lit. l) termenuul subcontractant/subantreprenor are urmatoarea semnificatie:
- operatorul economic definit la art. 3 alin. (1) lit. yy) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 3 alin. (1) lit. zz) din Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv art. 5 alin. (1) lit. gg) din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare, care si-a exprimat optiunea de a fi platit direct in conditiile art. 218 din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 232 din Legea nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 97 din Legea nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;In conformitate cu prevederile alin.2 al art.1 din OUG nr.120/2021, definitiile date la aliniatul 1, se completeaza astfel:
(2) Definitiile de la alin. (1) se completeaza cu cele existente in Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare,Legea nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din dispozitiile art.2 alin.1 lit.m), intelegem ca relatia B2G se refera la tranzactiile desfasurate de operatori economici in calitatea de subcontractanti sau subantreprenori, asa cum sunt acestia definiti de cadrul de reglementare invocat.
Legiile invocate fac referire la achizitiile publice, sectoriale, concesiuni de bunuri si servicii, achizitii publice in domeniul apararii si securitatii;
In acest caz, apreciez ca relatia dintre societatea dvs. si ministerele respective nu se incadreaza in prevederile acestor legi, si prin urmare nu aveti obligatia emiterii si transmiterii facturii in sistemul RO e-Factura.
Insa, ar fi bine sa verificati si dvs., daca contractul este atribuit conform legiilor invocate in ordonanta iar societatea dvs. are calitate de contractant/subcontractant.
In cazul BEJ, asa dupa cum am mentionat, relatia B2G se refera la achizitii publice, respectiv sectoriale si de asemenea apreciez ca nu aveti obligatia emiterii si transmiterii facturii in sistemul RO e-Factura.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Oferirea de produse gratuit in scopul stimularii vanzarilor
Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<